V nedeljo bo v Abu Dabiju padel zastor nad letošnjo sezono formule ena. Foto: EPA
V nedeljo bo v Abu Dabiju padel zastor nad letošnjo sezono formule ena. Foto: EPA

S prvo sezono v formuli ena sem zelo zadovoljen. Veliko sem se naučil. Uspelo nam je doseči nekaj zelo dobrih rezultatov, prav tako smo bili na Madžarskem in v Združenih državah Amerike tudi blizu odra za zmagovalce.

Max Verstappen
VN Abu Dabija
Proga v Abu Dabiju med 7. in 8. zavojem vsebuje izjemno dolgo ravnino - eno najdaljših v formuli ena. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je leta 2009 dobil krstno dirko za VN Abu Dabija. Takole se je skupaj z Markom Webbrom na odru za zmagovalce veselil moštvenega uspeha Red Bulla. Foto: EPA
Jenson Button 2009
Premierne dirke v Abu Dabiju se zelo rad spominja tudi Jenson Button, ki je po osvojitvi naslova svetovnega prvaka na predzadnji dirki v Braziliji dirkal povsem sproščeno. Foto: EPA

V Jas Marini sem dokazal, da lahko dirkam zelo hitro, trenutno sem v naletu in sezono želim končati z boljšo uvrstitvijo, kot lani. Za naše moštvo je bila sezona več kot uspešna in zasluži si, da jo končamo na najboljši možen način.

Nico Rosberg
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton je s suvereno predstavo dobil lansko dirko za VN Abu Dabija in si zagotovil drugi naslov svetovnega prvaka v formuli ena. Prvega je osvojil leta 2008 v Interlagosu. Foto: Reuters

Pred sklepno dirko sezone v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena vodi novi stari svetovni prvak Lewis Hamilton, ki ima pred moštvenim kolegom Nicom Rosbergom (Mercedes) 66 točk prednosti. Tretji je Sebastian Vettel (Ferrari), ki ima od Britanca 97 točk manj. Četrto mesto zaseda Willamsov Valtteri Bottas, peti je Kimi Räikkönen (Ferrari). Finca loči zgolj točka (136:135).

Najuspešnejši dirkač v Jas Marini je Vettel, ki je dobil tri dirke, in sicer v sezonah 2009, 2010 in 2013. Na drugem mestu je z dvema zmagama Hamilton (2011 in 2014). Poleg njiju je slast zmage v Abu Dabiju okusil še Räikkönen z lotusom leta 2012. Med konstruktorji je najuspešnejši Red Bull s tremi zmagami (2009, 2010 in 2013).

Verstappnu žal, ker je že konec sezone
Zagotovo je v letošnji sezoni najbolj navduševal 18-letni Max Verstappen, ki je nase opozarjal predvsem z drznimi in zrelimi prehitevalnimi manevri. Nizozemcu je žal, da je produktivne sezone že konec. "Lepo bi bilo, če bi lahko dirkali še nekaj tednov," je dejal sin Josa Verstappna in dodal: "No, vsaj simulator imam doma, tako da bom lahko dirkal do začetka naslednje sezone. S prvo sezono v formuli ena sem zelo zadovoljen. Veliko sem se naučil. Uspelo nam je doseči nekaj zelo dobrih rezultatov, prav tako smo bili na Madžarskem in v Združenih državah Amerike tudi blizu odra za zmagovalce. Na progah širom sveta sem zelo užival in upam, da bo tako tudi ta konec tedna v Abu Dabiju."

Rosberg želi letos boljšo uvrstitev
Po dveh zaporednih zmagah z optimizmom v ta konec tedna zre tudi Nico Rosberg, ki je lani na dotični dirki izgubil boj za naslov svetovnega prvaka. "Dirka v Abu Dabiju zame nikoli ni bila lahka, lani sem tu doživel najbrž enega največjih razočaranj v karieri, ko sem izgubil boj za naslov zaradi okvare dirkalnika," je povedal Nemec, a poudaril, da je vseeno prepričan o uspešni dirki. "V Jas Marini sem dokazal, da lahko dirkam zelo hitro, trenutno sem v naletu in sezono želim končati z boljšo uvrstitvijo, kot lani. Za naše moštvo je bila sezona več kot uspešna in zasluži si, da jo končamo na najboljši možen način," je še dejal.

Nočna dirka boljša kot v Singapurju
Proga za VN Abu Dabija je zamisel nemškega arhitekta Hermanna Tilkeja. Ima 22 zavojev, med sedmim in osmim zavojem pa poteka tudi ena najdaljših ravnin v formuli ena. Dirkališče ima kar nekaj mest, kjer je mogoče prehitevanje, leta 2009 so ga dirkači zelo dobro sprejeli. Rosberg je med drugim dejal, da je vsak zavoj nekaj posebnega, Adrian Sutil je poudaril, da je dirka v Abu Dabiju precej boljša od druge nočne dirke v Singapurju, saj meni, da je v Marina Bayu dirkališče preveč osvetljeno. V Abu Dabiju je ena izmed znamenitosti tudi pot iz boksov, ki je speljana pod progo. Krog na dirkališču v Jas Marini je dolg 5,554 km, dirkači, ki bodo vozili v nasprotni smeri urnega kazalca, jih bodo morali v nedeljo premagati 55. Najhitrejšega je leta 2009 odpeljal Vettel (1:40,279).

Leta 2009 slavila Vettel - in Button
Premierno dirko za VN Abu Dabija je 1. novembra 2009 dobil Vettel. To je bila tudi zadnja dirka sezone 2009, v kateri je naslov svetovnega prvaka osvojil Jenson Button. "Ključno je bilo, da si zagotovimo drugo mesto, kar nam je uspelo. Najlepše ob tem je, da sem še zmagal," je še ves preznojen razlagal Vettel, Button pa je dodal: "Fantastična dirka, zares sem užival. Ta dirka je bila zame prava nagrada. Sem sem prišel uživat, kar mi je uspelo." Button (95 točk) je imel ob koncu sezone 11 točk naskoka pred Vettlom, tretji je bil Britančev moštveni kolega pri Brawnu Rubens Barrichello (77). Konstruktorski naslov je odnesel Brawn.

Hamilton v arabskem večeru osvojil kraljico motošporta
Lansko dirko, kjer so štele dvojne točke, je dobil Hamilton, ki je na ta način tudi osvojil naslov svetovnega prvaka. Ljubitelji formule ena so upali na enakovreden in srdit dvoboj mercedesov, ki pa so ga preprečile tehnične okvare Rosbergovega dirkalnika. Nesrečni Nemec je po slabem štartu počasi, a zanesljivo drsel po lestvici navzdol, dirko je sklenil na 14. mestu. Na oder za zmagovalce sta se povzpela oba williamsa, Felipe Massa, ki je bil drugi, ter Bottas na tretjem mestu.

Dirkači bodo v Abu Dabiju v petek ob 10.00 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 11.00, ob 14.00 se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TV SLO 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TV SLO 2 ogledali v nedeljo ob 14.00.

Dirka za VN Abu Dabija, Jas Marina

Petek ob 10.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 14.00 :
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 11.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 14.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 14.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
DIRKA

S prvo sezono v formuli ena sem zelo zadovoljen. Veliko sem se naučil. Uspelo nam je doseči nekaj zelo dobrih rezultatov, prav tako smo bili na Madžarskem in v Združenih državah Amerike tudi blizu odra za zmagovalce.

Max Verstappen

V Jas Marini sem dokazal, da lahko dirkam zelo hitro, trenutno sem v naletu in sezono želim končati z boljšo uvrstitvijo, kot lani. Za naše moštvo je bila sezona več kot uspešna in zasluži si, da jo končamo na najboljši možen način.

Nico Rosberg
F1 krog VN Abu Dabija
F1 krog VN Abu Dabija