Dirkače v nedeljo čaka dirka na spektakularnem dirkališču Yas Marina. Foto: EPA
Dirkače v nedeljo čaka dirka na spektakularnem dirkališču Yas Marina. Foto: EPA

Na to dirko me vežejo lepi spomini, še posebej na leto 2009, ko sem tukaj tudi slavil, dosežek pa sem ponovil še leto pozneje, ko sem se veselil tudi svojega prvega naslova svetovnega prvaka. To je bil vsekakor dogodek, ki ga ne bom nikoli pozabil.

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je leta 2009 dobil krstno dirko za VN Abu Dabija. Takole se je skupaj z Markom Webbrom na zmagovalnem odru veselil moštvenega uspeha Red Bulla. Foto: EPA
Jenson Button 2009
Premierne dirke v Abu Dabiju se zelo rad spominja tudi Jenson Button, ki je po osvojitvi naslova svetovnega prvaka na predzadnji dirki v Braziliji dirkal povsem sproščeno. Foto: EPA
Sebastian Vettel
Dirkališče Yas Marina je prizorišče osvojitve prvega naslova svetovnega prvaka Sebastiana Vettla. Najmlajši svetovni prvak v formuli ena se je takole veselil izjemnega podviga. Foto: EPA

Lani mi je tu uspel odličen rezultat, a leta 2009 sem se med dirko zelo dolgočasil. Vsekakor bi raje tu še enkrat doživel dober rezultat.

Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen
Lani se je zmage na dirki za VN Abu Dabija veselil Kimi Räikkönen (v sredini), ki je na najvišjo stopničko stopil prvič po vrnitvi v formulo ena. To je bila sicer tudi prva zmaga za moštvo Lotus. Foto: EPA

Po 16 dirkah prepričljivo vodi Sebastian Vettel, ki si je na prejšnji dirki v Indiji že zagotovil naslov svetovnega prvaka. Izjemni Nemec ima v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo ogromnih 115 točk pred drugouvrščenim Fernandom Alonsom (207 točk). Na tretjem mestu Kimi Räikkönen zaostaja za 139 točk.

Vabljeni k ogledu reportaž
Spodaj si lahko ogledate reportaže z dirk za VN Abu Dabija iz sezon 2009, 2010 in 2012.

Opomba: Če se vam posnetek ne predvaja, kliknite na oranžna kvadratka v desnem zgornjem kotu posameznega videa. S klikom boste preusmerjeni v avdio-/videosekcijo našega portala.

Vettel ima v Abu Dabiju tudi največ zmag, do zdaj je zmagal dvakrat, in sicer je dobil prvi dve dirki (2009 in 2010). Leta 2011 je slavil Lewis Hamilton, lani pa je na najvišjo stopničko prvič po vrnitvi v formulo ena stopil Räikkönen. Med konstruktorji so torej najuspešnejši pri Red Bullu, sledita jim McLaren in Lotus.

Vettel ne bo dirke leta 2010 nikoli pozabil
Vettel je v Indiji vknjižil že šesto zmago zapored v letošnji sezoni in bo v Abu Dabiju lovil dosežek legendarnega Michaela Schumacherja, ki je v sezoni 2004 zmagal sedemkrat zapored. Več zaporednih zmag od omenjenih Nemcev je zbral le še Italijan Alberto Ascari, čigar niz devetih zaporednih zmag se je raztezal čez sezoni 1952 in 1953. "Dirka v Abu Dabiju je zagotovo eden izmed vrhuncev na koledarju formule ena. Začne se ob sončnem zahodu in nadaljuje v noč, kar je zelo impresivno. Na to dirko me vežejo lepi spomini, še posebej na leto 2009, ko sem tukaj tudi slavil, dosežek pa sem ponovil še leto pozneje, ko sem se veselil tudi svojega prvega naslova svetovnega prvaka. To je bil vsekakor dogodek, ki ga ne bom nikoli pozabil," je povedal 26-letni Heppenheimčan.
Räikkönen se je leta 2009 dolgočasil
Na lanski dirki je Räikkönen poskrbel za enega izmed vrhuncev sezone, ko je v Abu Dabiju drvel svoji 19. zmagi naproti, medtem pa moštvu, ki mu je dajalo navodila, po radijski zvezi zabičal, naj ga pustijo pri miru, saj je dobro vedel, kaj počne. Kimijeva izjava je postala zelo popularna, pri Lotusu so jo tiskali celo na majice, precej manj pa so bili v Enstonu zadovoljni nad potekom zadnjega pogovora po radijski zvezi med dirkačem in moštvom v Indiji, v katerem so bile izrečene tudi psovke. Räikkönen je kljub vsemu novinarjem, kot je že v navadi, dal le kratek in jedrnat odgovor: "Lani mi je tu uspel odličen rezultat, a leta 2009 sem se med dirko zelo dolgočasil. Vsekakor bi raje tu še enkrat doživel dober rezultat."

Nočna dirka boljša kot v Singapurju
Proga za VN Abu Dabija je zamisel nemškega arhitekta Hermanna Tilkeja. Ima 22 zavojev, med sedmim in osmim zavojem pa poteka najdaljša ravnina v formuli ena. Dirkališče ima kar nekaj mest, kjer je mogoče prehitevanje, leta 2009 so ga dirkači zelo dobro sprejeli. Nico Rosberg je med drugim dejal, da je vsak zavoj nekaj posebnega, Adrian Sutil je poudaril, da je dirka v Abu Dabiju precej boljša od druge nočne dirke v Singapurju, saj meni, da je v Marina Bayu dirkališče preveč osvetljeno. V Abu Dabiju je ena izmed znamenitosti tudi pot iz boksov, ki je speljana pod progo. Krog na dirkališču Yas Marina je dolg 5,554 km, dirkači, ki bodo vozili v nasprotni smeri urnega kazalca, jih bodo morali v nedeljo premagati 55. Najhitrejšega je leta 2009 odpeljal Vettel (1:40,279).

Leta 2009 slavila Vettel - in Button
Premierno dirko za VN Abu Dabija je 1. novembra 2009 dobil Vettel. To je bila tudi zadnja dirka sezone 2009, v kateri je naslov svetovnega prvaka osvojil Jenson Button. "Ključno je bilo, da si zagotovimo drugo mesto, kar nam je uspelo. Najlepše ob tem je, da sem še zmagal," je še ves preznojen razlagal Vettel, Jenson Button pa je dodal: "Fantastična dirka, zares sem užival. Ta dirka je bila zame prava nagrada. Sem sem prišel uživat, kar mi je uspelo." Button (95 točk) je imel ob koncu sezone 11 točk naskoka pred Vettlom, tretji je bil Britančev moštveni kolega pri Brawnu Rubens Barrichello (77). Konstruktorski naslov je odnesel Brawn.

Lani prva Kimijeva zmaga po vrnitvi
Lansko dramatično preizkušnjo v Združenih arabskih emiratih je dobil Räikkönen, ki je odbil vse Alonsove napade in zmagal prvič po vrnitvi v formulo ena, ki jo je zapustil leta 2009. Še posebej se je na dirki izkazal Vettel, ki je dirko zaradi diskvalifikacije na sobotnih kvalifikacijah začel z zadnjega, 25. mesta, a je nato izkoristil prihoda varnostnega avtomobila in se uvrstil celo na najnižjo stopničko. "To je bila izredno zahtevna sezona. Moštvu ni šlo vse po načrtih, zato upam, da bo današnja zmaga spremenila vzdušje v moštvu - ne le do konca letošnje, ampak tudi za naslednje sezone. Upam, da bomo do konca letos dosegli vsaj še eno zmago," je po dirki dejal razposajeni Räikkönen.

Stavnica za VN Abu Dabija:
1.
Sebastian Vettel (1,36)
2. Mark Webber (4,50)
3. Romain Grosjean (13,00)
4. Lewis Hamilton (17,00)
5. Fernando Alonso (21,00)
6. Kimi Räikkönen (26,00)
7. Nico Rosberg (29,00)
8. Felipe Massa (101,00)
9. Jenson Button (251,00)
10. Sergio Perez (501,00)

Dirkači bodo v Abu Dabiju v petek ob 10.00 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 11.00, ob 14.00 se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TVS 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TVS 2 ogledali v nedeljo ob 14.00.

Dirka za VN Abu Dabija, Yas Marina

Petek ob 10.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 14.00 :
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 11.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 14.00 (prenos na TVS 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 14.00 (prenos na TVS 2/MMC):
DIRKA

Na to dirko me vežejo lepi spomini, še posebej na leto 2009, ko sem tukaj tudi slavil, dosežek pa sem ponovil še leto pozneje, ko sem se veselil tudi svojega prvega naslova svetovnega prvaka. To je bil vsekakor dogodek, ki ga ne bom nikoli pozabil.

Sebastian Vettel

Lani mi je tu uspel odličen rezultat, a leta 2009 sem se med dirko zelo dolgočasil. Vsekakor bi raje tu še enkrat doživel dober rezultat.

Kimi Räikkönen
Räikkönenova prva zmaga po povratku v formulo ena
Vettel najmlajši svetovni prvak
Vettel dobil zadnjo dirko sezone
Räikkönenova prva zmaga po povratku v formulo ena
Vettel najmlajši svetovni prvak
Vettel dobil zadnjo dirko sezone