Ferrari na Manamo vežejo lepi spomini. Moštvo iz Maranella je dobilo kar štiri dirke za VN Bahrajna (2004, 2007, 2008 in 2010). Trenutna dirkača italijanskega moštva, Fernando Alonso (2005, 2006, 2010) in Felipe Massa (2007, 2008), sta skupaj na tem dirkališču zbrala kar pet zmag. Foto: EPA
Ferrari na Manamo vežejo lepi spomini. Moštvo iz Maranella je dobilo kar štiri dirke za VN Bahrajna (2004, 2007, 2008 in 2010). Trenutna dirkača italijanskega moštva, Fernando Alonso (2005, 2006, 2010) in Felipe Massa (2007, 2008), sta skupaj na tem dirkališču zbrala kar pet zmag. Foto: EPA

Veselim se, da bom ta konec tedna v Manami! Formula ena je zabava. Ne smemo se mešati v politiko. Moramo odpotovati v Bahrajn, odpeljati dirko in se ne ozirati na politično krizo v državi. To krizo mora reševati nekdo drug, ne mi.

Franz Tost
Proga na dirki za VN Bahrajna
Trasa v Manami je sestavljena iz številnih ostrih zavojev in štirih dolgih ravnin. Foto: EPA
Proga v Sakhirju
Dirkališče v Manami je 'zraslo' iz puščave. Gradnja je stala približno 150 milijonov ameriških dolarjev. Foto: EPA
Rubens Barrichello in Michael Schumacher
Že na krstni dirki za VN Bahrajna sta leta 2004 Michael Schumacher (desno) in Rubens Barrichello poskrbela za dvojno slavje Ferrarija. Foto: EPA
Fernando Alonso na dirki za VN Bahrajna 2006
Fernando Alonso je v Bahrajnu na najvišjo stopničko stopil že trikrat. Prvi dve zmagi je vknjižil še z ekipo Renault, zadnjo s Ferrarijem. Leta 2005 sta mu družbo na odru za zmagovalce delala Jarno Trulli (Toyota) in Kimi Räikkönen (McLaren-Mercedes), leto pozneje Michael Schumacher (Ferrari) in Räikkőnen. Leta 2010 so pri Ferrariju vknjižili novo dvojno slavje - zmagal je Alonso, drugi je bil Felipe Massa, tretji pa Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes). Foto: EPA
Sakhir, Bahrajn
Protestniki že več let nasprotujejo izvedbi dirke za VN Bahrajna v Manami. Prireditelji dirke so leta 2011 zaradi protivladnih protestov v državi, ki so zahtevali tudi smrtne žrtve, končno le odpovedali dirko, ki bi morala biti na sporedu 13. marca. Foto: EPA
Sebastian Vettel na dirki za VN Bahrajna 2012
Svetovni prvak Sebastian Vettel (Red Bull) je bil lani zmagovalec dirke v Bahrajnu. Drugo mesto je za Nemcem osvojil Kimi Räikkönen (Lotus), tretji pa je bil še drugi Lotusov dirkač Romain Grosjean. Vettel je dosegel 22. zmago v karieri, a šele prvo v sezoni 2012. Prav tako je prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva - imel je 53 točk, drugi je bil Lewis Hamilton (49 točk). Foto: EPA

Zagotovo nismo edina ekipa, ki se spopada s težavami na začetku sezone. Toda res si želimo dirkalnik izboljšati in doseči vrh v najkrajšem mogočem času. Z inženirji sem preživel veliko časa in trdo garamo, da bi Lotusov dirkalnik izpopolnili. Želim se boriti za stopničke in biti tako hiter kot lani.

Romain Grosjean
Romain Grosjean
Romain Grosjean se z inženirji Lotusa trudi izboljšati dirkalnik za nadaljevanje sezone. Foto: EPA

Ferrari je v Bahrajnu daleč najuspešnejše moštvo, saj je vknjižilo kopico odličnih uvrstitev. Skupaj je zbralo kar štiri zmage, že na krstni dirki leta 2004 sta za dvojno slavje poskrbela Michael Schumacher in Rubens Barrichello. V letih 2007 in 2008 je dirko dobil Felipe Massa, dve leti pozneje še Alonso.

Vabljeni k ogledu reportaž!
Spodaj si lahko ogledate reportaže z zadnjih štirih dirk za VN Bahrajna.

Opomba: Če se vam posnetek ne predvaja, kliknite na oranžna kvadratka v desnem zgornjem kotu posameznega videa. S klikom boste preusmerjeni v avdio-/videosekcijo našega portala.

Polovico dirk je torej dobilo moštvo iz Maranella, na preostalih preizkušnjah je bil dvakrat (2005, 2006) uspešen Renault (Alonso), leta 2009 je z Brawn-Mercedesom zmagal Jenson Button, lani pa je prvo zmago Red Bullu priboril Sebastian Vettel.

Dirko bodo kljub protestom izpeljali
Čeprav proti izvedbi dirke protestira velika večina šiitov, bodo nedeljsko preizkušnjo po zagotovilih tiskovne predstavnice bahrajnske vlade, Samire Rajab, izpeljali. Šiiti namreč (še vedno) zahtevajo večji politični glas na otoku, ki mu vladajo suniti. Skupine za človekove pravice poročajo, da so bahrajnske varnostne sile okoli dirkališča v Manami poostrile nadzor nad protestniki, ki so se prejšnji petek z dovoljenjem vlade množično zbrali na prizorišču nedeljske, sicer šele 9. dirke za VN Bahrajna.
Tost: Formula ena je zabava
"Z odhodom v Bahrajn, tako kot lani, nimam nikakršnih težav," je dejal vodja moštva Toro Rosso Franz Tost. Za varnost bo v Manami po navedbah tamkajšnjih oblasti dobro poskrbljeno. Napetosti so po letu 2011, ko so morali dirko celo odpovedati, precej popustile, a prireditelji protestov kljub vsemu napovedujejo številčno udeležbo na vstajah v prihodnjih dneh. To Tosta sploh ne zanima. "Veselim se, da bom ta konec tedna v Manami! Formula ena je zabava. Ne smemo se mešati v politiko. Moramo odpotovati v Bahrajn, odpeljati dirko in se ne ozirati na politično krizo v državi. To krizo mora reševati nekdo drug, ne mi," je bil kratek in jedrnat nekdanji avstrijski dirkač.
Odpoved po "biserni revoluciji"
Leta 2011 je bila dirka za VN Bahrajna odpovedana zaradi protestov, ki so sledili biserni revoluciji, kratki bahrajnski različici arabske pomladi. Sezona 2011 bi se morala začeti v Bahrajnu 13. marca, a so morali zaradi odpovedi dirke njen začetek prestaviti za 14 dni, na dirko v Avstraliji. Bernie Ecclestone, vodja tekmovanja, je o odpovedi tedaj izvedel prek telefona, medtem ko se mu je šejk Salaman bin Hamad Al Halifa pisno zahvalil za podporo in razumevanje. "Žalostno je, da je moral Bahrajn dirko odpovedati," je ob tem dejal Ecclestone, ki si je želel dirko čim prej vrniti na omenjeno prizorišče.
V nadaljevanju sezone je Ecclestone večkrat podaljšal rok za izvedbo dirke, a je na koncu vse skupaj padlo v vodo, tako da so dirkači v sezoni, ki bi morala vsebovati 20 preizkušenj, odpeljali dirko manj.
Z lepilom nad težave s peskom
Izgradnja dirkalne steze v Manami je bil bahrajnski nacionalni projekt, ki ga je začel tamkajšnji prestolonaslednik, šejk Hamad Al Halifa. Tako kot številne druge je tudi to progo oblikoval nemški arhitekt Hermann Tilke. Površina proge je sestavljena iz drobnika 'greywacke', ki so ga v Bahrajn pripeljali iz angleške grofije Shropshire in je v karavani formule eden zelo cenjenih materialov, saj omogoča zelo dober oprijem. Trasa, ki je dolga 5,412 km, je sestavljena iz štirih dolgih ravnin in številnih ostrih zavojev. Največ potencialnih težav je vselej povzročal pesek, saj je dirkališče, ki je stalo približno 150 milijonov ameriških dolarjev, zgrajeno sredi puščave, a so organizatorji dirke z brizganjem lepila okoli proge poskrbeli, da veter peska ne razpihava po trasi in tako ne ovira dirkanja.
Prva dirka v znamenju Ferrarija
4. aprila 2004 so v Manami izpeljali prvo dirko za VN Bahrjana. To je bila tudi prva dirka formule ena na Srednjem vzhodu. Dobil jo je Schumacher, njegov moštveni kolega pri Ferrariju, Barrichello, je bil drugi. Na zmagovalnem odru se jima je pridružil še Button (BAR-Honda). Progo je nekaj ur pred dirko ohladilo deževje, kar je bila tedaj voda na mlin Ferrariju z gumami Bridgestone. Schumacher je takoj na štartu odbil vse napade drugih dirkačev, prvo mesto je do konca, razen za kratek čas ob postankih, brez težav zadržal. Tretje mesto se je dolgo časa nasmihalo Juanu Pablu Montoyi (Williams), ki pa so ga zaustavile tehnične težave. To je bila že Nemčeva 73. zmaga v karieri.
Na dirki sta tedaj zatajila oba McLarna - Kimiju Räikkönenu, ki je dirko začel z 20. mesta, je razneslo motor, njegovega moštvenega kolega Davida Coultharda pa po nesporazumu ob zadnjem postanku v boksih mehaniki niso pričakovali, dirko je nato končal ob progi.
Lotus lani pripravil presenečenje
Lani je dirko za VN Bahrajna dobil Vettel in vknjižil prvo zmago v sezoni. Nemec je z odlično vožnjo in dobro strategijo postankov v boksih nadziral tekmece, toda pozornost sta ukradla oba dirkača Lotusa, Räikkönen in Romain Grosjean, ki sta osvojila 2. in 3. mesto. To so bile Finčeve prve stopničke po vrnitvi v formulo ena, Grosjean pa je postal prvi Francoz po Jeanu Alesiju leta 1998 (VN Belgije), ki se je zavihtel na zmagovalni oder. Räikkönen, ki je dirko začel z 11. štartnega položaja, je v končnici vozil zelo hitro in je zaostanek za Vettlom zmanjšal na vsega 3,3 sekunde. "Nekaterim se je zdelo neumno, da se po dveh letih premora vračam v formulo. A pokazal sem, da še vedno lahko dobro dirkam. Žal se ni izšlo v lovu na Sebastiana," je tedaj povedal 'ledeni Finec'.
Četrto mesto je osvojil Mark Webber (Red Bull), peti je bil Nico Rosberg (Mercedes), mesto nižje še Paul di Resta (Force India). Alonso je bil le 7., Lewis Hamilton z McLarnom pa šele 8.
Perez v rahli nemilosti
Tudi letos pri McLarnu ne gre vse po načrtih. Pri 8-kratnih konstruktorskih prvakih z dirkanjem Sergia Pereza, ki se je moštvu pridružil pred začetkom sezone, niso pretirano zadovoljni. Mehičan je sicer končal vse tri letošnje dirke, a le enkrat se mu je uspelo uvrstiti med najboljših deset. "Sergio je zelo vljuden. Svoj odnos na progi mora zaostriti, saj je do zdaj dirkače mirno spuščal mimo. Zabičal sem mu, da mora dirkati! To pomeni, da moraš včasih poseči po umazanih igrah, uporabiti moraš komolce in biti zelo robusten," je prepričan vodja moštva Martin Whitmarsh. Perez za seboj nima dobrega konca tedna, na petkovem treningu v Šanghaju je dvakrat zletel s steze, v nedeljo je za nameček na dirki razjezil še Räikkönena.

"Sergio je mlad dirkač in za njim je težak konec tedna. Prav tako mu za zdaj še nismo ponudili dostojnega dirkalnika. Kot moštvo moramo združiti moči z dirkačem, ki kar prekipeva od talenta," je še povedal Whitmarsh.
Tudi Grosjean upa na izboljšave
"Lagal bi, če bi dejal, da je dirkalnik dober in da smo z razvojem tam, kjer želimo biti. Še vedno iščemo prave nastavitve, in to je za dirkača zelo neprijetno, saj želiš, da dirkalnik stori vse, kar od njega zahtevaš - dobesedno," je dejal Grosjean, ki se je do zdaj trikrat v karieri povzpel na zmagovalni oder. Francozova najboljša letošnja uvrstitev je 6. mesto v Maleziji, za moštvenim kolegom Räikkönenom precej zaostaja. "Zagotovo nismo edina ekipa, ki se spopada s težavami na začetku sezone. Toda res si želimo dirkalnik izboljšati in doseči vrh v najkrajšem mogočem času. Z inženirji sem preživel veliko časa in trdo garamo, da bi Lotusov dirkalnik izpopolnili. Želim se boriti za stopničke in biti tako hiter kot lani," je še dodal 27-letnik.
Dirka v nedeljo ob 14.00
Dirkači bodo v Manami v petek ob 9.00 zjutraj po našem času opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 10. uri, ob 13. uri se bodo začele kvalifikacije s prenosom na MMC TV. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu ogledali v nedeljo ob 14.00.

Dirka za VN Bahrajna, Manama
Petek ob 9.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 13.00 (prenos na MMC TV):
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 10.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 13.00 (prenos na MMC TV):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 14.00 (prenos na TVS 2/MMC):
DIRKA

Veselim se, da bom ta konec tedna v Manami! Formula ena je zabava. Ne smemo se mešati v politiko. Moramo odpotovati v Bahrajn, odpeljati dirko in se ne ozirati na politično krizo v državi. To krizo mora reševati nekdo drug, ne mi.

Franz Tost

Zagotovo nismo edina ekipa, ki se spopada s težavami na začetku sezone. Toda res si želimo dirkalnik izboljšati in doseči vrh v najkrajšem mogočem času. Z inženirji sem preživel veliko časa in trdo garamo, da bi Lotusov dirkalnik izpopolnili. Želim se boriti za stopničke in biti tako hiter kot lani.

Romain Grosjean
Prva zmaga Red Bulla v sezoni
Dvojna zmaga Ferrarija v Bahrajnu
Brawn tudi v puščavi najhitrejši
Ferrari v Bahrajnu razred zase
Prva zmaga Red Bulla v sezoni
Dvojna zmaga Ferrarija v Bahrajnu
Brawn tudi v puščavi najhitrejši
Ferrari v Bahrajnu razred zase