V Spa-Francorschampsu je vse pripravljeno na izjemen dirkaški konec tedna z nedeljskim vrhuncem, ko bo na sporedu 70. dirka za VN Belgije. Foto: EPA
V Spa-Francorschampsu je vse pripravljeno na izjemen dirkaški konec tedna z nedeljskim vrhuncem, ko bo na sporedu 70. dirka za VN Belgije. Foto: EPA

Spa je najverjetneje moja najljubša proga. Gre za staro progo, ki je speljana skozi gozd ter se veliko dviga in spušča. Všeč mi je, da je na njej mogoče dirkati hitro in tekoče.

Kimi Räikkönen
Zavoj Eau Rouge je eden najnevarnejših v formuli ena. Foto: EPA
Michael Schumacher
Michael Schumacher je dirko v Belgiji dobil šestkrat. Foto: EPA
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen je v trenutni dirkaški zasedbi v formuli ena zbral največ zmag v Spaju, hkrati pa je Finec tudi edini dirkač, ki letos ni ugnal moštvenega kolega. Foto: EPA
Pred dvema letoma smo bili na 68. dirki za VN Belgije priča spektakularnemu trku v prvem zavoju, ki k sreči ni imel hujših posledic. Prav lahko bi se vse skupaj končalo tudi tragično, saj je dirkalnik Romaina Grosjeana za las zletel mimo glave Fernanda Alonsa. Foto: EPA

Spa je eno najboljših dirkališč na svetu! Zaradi višinskih sprememb in velike hitrosti v zavojih je dirkanje na tej progi res pravi užitek - še posebej v dirkalniku formule ena.

Valtteri Bottas
Sebastian Vettel
Lani je belgijsko preizkušnjo prepričljivo dobil Sebastian Vettel. Foto: EPA

Po prvi polovici sezone - torej po 11 dirkah - v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena vodi Nico Rosberg, ki je zbral 202 točki. 11 točk manj je zbral njegov moštveni kolega in glavni tekmec za naslov prvaka, Lewis Hamilton (191). Na tretjem mestu je Daniel Ricciardo (131 točk), četrti je Fernando Alonso (115), peti pa Valtteri Bottas (95).

Stavnica za VN Belgije:
1. Lewis Hamilton (1,72)
2. Nico Rosberg (2,62)
3. Valtteri Bottas (17,00)
4. Daniel Ricciardo (19,00)
5. Sebastian Vettel (21,00)
6. Felipe Massa (31,00)
7. Fernando Alonso (34,00)
8. Jenson Button (101,00)
9. Kimi Räikkönen (126,00)
10. Kevin Magnussen (151,00)

Na dirkah za VN Belgije je največ zmag zbral Michael Schumacher (6), ki je slavil v letih 1992, 1995, 1996, 1997, 2001 in 2002, na drugem mestu je Ayrton Senna, ki je zbral pet zmag (1985, 1988, 1989, 1990 in 1991). Od zdajšnjih dirkačev je v Spa-Francorschampsu največ uspeha požel Kimi Räikkönen (štiri zmage, v sezonah 2004, 2005, 2007 in 2009). Med konstruktorji je na belgijskih dirkah največ zmag osvojil Ferrari (16), sledita mu McLaren (14) in Lotus (8), ki pa je nazadnje slavil leta 1985.
Räikkönen: Prvi zavoj zelo pomemben

"Spa je najverjetneje moja najljubša proga. Gre za staro progo, ki je speljana skozi gozd ter se veliko dviga in spušča. Všeč mi je, da je na njej mogoče dirkati hitro in tekoče,"
je povedal Räikkönen, ki je v Spaju na dirkah formule ena vodil 153 krogov, in razkril recept za uspeh v uvodnem delu kroga: "Zelo pomemben je prvi zavoj, kjer lahko veliko pridobiš ali pa ogromno izgubiš. Poskrbeti moraš, da iz zavoja prideš z veliko hitrostjo, saj te potem čaka zelo dolga ravnina, vključno z zavojem Eau Rouge." Finec je v Belgiji dirkal devetkrat, večkrat sta dirkala le Fernando Alonso (10) in Jenson Button (12). "Leta 2009 sem tu s Ferrarijem dobil dirko, potem ko smo sezono začeli zelo slabo. Tu nam je enostavno uspelo dirkalnik najbolje pripraviti. Želim si, da bi se letos zgodba ponovila," je še dodal.
Bottas: Pomembna je aerodinamika
Räikkönenov rojak Bottas, ki v kraljici motošporta še ni zmagal, si v Belgiji želi novega dobrega rezultata. "Spa je eno najboljših dirkališč na svetu! Zaradi višinskih sprememb in velike hitrosti v zavojih je dirkanje na tej progi res pravi užitek - še posebej v dirkalniku formule ena. Zaradi dolgih ravnin in spremenljivega vremena so možnosti za izjemno zanimivo dirko - ne le za nas dirkače, temveč tudi za navijače - zelo velike. Če hočeš biti v Spaju konkurenčen, mora biti aerodinamika na tvoji strani. Premor je bil zelo dolg, zato se dirkanja že zelo veselim," je priznal Bottas.
Sloviti zavoj Eau Rouge
Proga v Spa-Francorchampsu je zagotovo ena najtežjih oziroma tehnično najzahtevnejših prog na koledarju formule ena. Dirkališče je zelo hitro in razgibano. Izvirno stezo sta leta 1920 zasnovala Jules de Their in Henri Langlois van Ophem, imela je obliko trikotnika. Skozi leta so jo organizatorji spreminjali; danes je sestavljena iz 20 zavojev - 11 desnih in 9 levih. Vsebuje tudi razvpiti zavoj Eau Rouge, ki je na drugih tekmovanjih že zahteval smrtni žrtvi (Stefan Bellof in Guy Renard). Dirkači ga prevozijo z veliko hitrostjo (300 km/h), v preteklosti je v formuli ena poskrbel že za številne spektakularne nesreče. Krog je dolg nekaj več kot sedem kilometrov (7,004 km), najhitrejšega je leta 2009 odpeljal Sebastian Vettel (1:47,263). Dirkači bodo morali v nedeljo odpeljati 44 krogov oziroma 308,052 kilometra.
Krstno dirko dobil Fangio
Prvo dirko za svetovno prvenstvo formule ena so v Belgiji izpeljali 18. junija 1950. S prvega štartnega mesta jo je začel Italijan Nino Farina (Alfa Romeo), ki pa je končal na 4. mestu. Slavil je Argentinec Juan Manuel Fangio (Alfa Romeo), na odru za zmagovalce sta se mu pridružila Italijan Luigi Fagioli (Alfa Romeo) in Francoz Louis Rosier (Talbot-Lago-Talbot). Po dirki je v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v vodstvu ostal Farina, ki je zbral 22 točk, drugi je bil Fagioli (18 točk), tretji Fangio (17 točk).
Vettel lani preprosto razred zase
Lani je dirko prepričljivo dobil Vettel, ki je dosegel že 31. zmago v karieri. Najboljši iz kvalifikacij, Hamilton, je bil v vodstvu zgolj nekaj metrov, preden ga je svetovni prvak prehitel in v vodstvu ostal do konca dirke. Nemec je bil enostavno premočan tekmec. Na koncu je bil še najbližje Alonso, ki pa tudi zaostanka ni zmanjšal na manj kot 16 sekund. "Fantastična dirka, strategija pa je bila odlična od začetka do konca. Tudi Lewisa sem prehitel presenetljivo gladko. Čeprav je bilo morda za gledalce malo dolgočasno, pa sem sam resnično užival," je vtise po zmagi strnil zmagovalec in se veselil tudi tega, da je povečal naskok v dirkaškem seštevku. Tretje mesto je osvojil Hamilton. Manj uspešna je bila dirka za tedaj drugega v SP-ju, Räikkönena; zaradi okvare dirkalnika je nastop predčasno končal, s čimer je bilo konec tudi njegovega rekordnega niza 27 dirk, na katerih se je vselej uvrstil med dobitnike točk.

Dirkači bodo v Spaju v petek ob 10. uri opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 11. uri, ob 14. uri se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TVS 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TVS 2 ogledali v nedeljo ob 14. uri.

Dirka za VN Belgije, Spa-Francorschamps

Petek ob 10.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 14.00:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 11.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 14.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 14.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
DIRKA

Spa je najverjetneje moja najljubša proga. Gre za staro progo, ki je speljana skozi gozd ter se veliko dviga in spušča. Všeč mi je, da je na njej mogoče dirkati hitro in tekoče.

Kimi Räikkönen

Spa je eno najboljših dirkališč na svetu! Zaradi višinskih sprememb in velike hitrosti v zavojih je dirkanje na tej progi res pravi užitek - še posebej v dirkalniku formule ena.

Valtteri Bottas