V nedeljo je na sporedu 44. dirka F1 za VN Brazilije. Foto: EPA
V nedeljo je na sporedu 44. dirka F1 za VN Brazilije. Foto: EPA

Strast brazilskih navijačev je neverjetna. Čustva, ki jih imajo in jih kažejo, so mi zelo pomembna, res je izjemno dirkati pred njimi. Vso izkušnjo je težko opisati z besedami.

Felipe Massa
VN Brazilije
Progo v Sao Paulu so leta 1990 temeljito spremenili in jo skoraj za polovico skrajšali. Za lansko dirko so površino proge na novo asfaltirali, letos so prenovili tudi bokse. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Emerson Fittipaldi
Krstno dirko F1 za VN Brazilije je leta 1973 dobil Brazilec Emerson Fittipaldi (v dirkalniku), ki je sezono končal na drugem mestu, za svetovnim prvakom Jackiejem Stewartom. Foto: EPA
Alain Prost
Največ zmag na dirkah za VN Brazilije je zbral Alain Prost (6). Foto: Reuters

Gre za raznoliko državo, to je tudi Ayrtonova domovina in ko sem bil mlad, sem sanjal, da bom nekoč dirkal v Sao Paulu. Vselej čutim njegovo prisotnost, ko sem tukaj.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton, Nico Rosberg in Felipe Massa (VN Brazilije 2014)
Oder za zmagovalce po lanski dirki za VN Brazilije (z leve proti desni): Lewis Hamilton, Nico Rosberg in Felipe Massa. Foto: Reuters

Po 17 dirkah z neulovljivo prednostjo vrh dirkaškega seštevka za svetovno prvenstvo v formuli ena zaseda Lewis Hamilton, ki je na dozdajšnjih dirkah zbral 345 točk. 272 jih ima na drugem mestu njegov moštveni kolega pri Mercedesu Nico Rosberg, 21 manj na tretjem mestu Sebastian Vettel (Ferrari). Najboljšo peterko dirkačev zaključujeta Finca, Valtteri Bottas (Williams) in Kimi Räikkönen (Ferrari).

Največ zmag na dirkah za VN Brazilije ima Alain Prost (6), ki je slavil v letih 1982, 1984, 1985, 1987, 1988 in 1990. Na drugem mestu je s štirimi zmagami (1994, 1995, 2000 in 2002) Michael Schumacher. Po dve zmagi so zbrali Emerson Fittipaldi, Nelson Piquet, Nigel Mansell, Ayrton Senna, Mika Häkkinen, Juan Pablo Montoya, Mark Webber, Felipe Massa in Vettel. Med konstruktorji je najuspešnejši McLaren, ki je slavil 12-krat, dve zmagi manj je vknjižil Ferrari, pol manj pa Williams.

Massa: Izkušnjo je težko opisati z besedami
"Pričakovanja pred domačo dirko so vedno zelo visoka. Obožujem to progo, gre za eno najboljših prog na svetu in nadvse uživam v tukajšnjem dirkanju. Tu sem vedno dosegal dobre izide," je povedal Massa in dodal: "Lani se mi je uspelo uvrstiti na oder za zmagovalce. Tu me je doletela petsekundna kazen, ob postanku sem se ustavil tudi pri napačnem moštvu, a mi je vseeno uspela sijajna dirka. Strast brazilskih navijačev je neverjetna. Čustva, ki jih imajo in jih kažejo, so mi zelo pomembna, res je izjemno dirkati pred njimi. Vso izkušnjo je težko opisati z besedami."

Hamilton v Braziliji še ni zmagal
Dobro dirko želi tudi novi stari svetovni prvak Hamilton, ki v Interlagosu še ni okusil slasti zmage. "Interlagos je klasika! Kratka proga, zelo zahtevna za gume, za nameček je nepredvidljivo še vreme. Začetek dirke je vselej zelo težek. Potem so pa tu še navijači - Brazilci so zelo strastni in veseli. Gre za raznoliko državo, to je tudi Ayrtonovova domovina in ko sem bil mlad, sem sanjal, da bom nekoč dirkal v Sao Paulu. Vselej čutim njegovo prisotnost, ko sem tukaj," je dejal Britanec in sklenil: "V Braziliji je bil prava ikona in res je ganljivo, ko me brazilski navijači vselej sprejmejo tako lepo. Nadvse neverjetno je, da je Ayrton potreboval kar osem poskusov, da je osvojil VN Brazilije. To je dirka, ki je še nisem dobil, in če mi to v nedeljo uspe, bo to poklon njemu in še en vrhunec tega izjemnega leta."

Leta 1990 dirkališče temeljito spremenjeno
Dirkališče v Sao Paulu, z uradnim imenom Autodromo Jose Carlos Pace oziroma bolje poznanim kot Interlagos (ime se sicer uradno ne uporablja več od leta 1970), so začeli graditi leta 1938, prvo dirko je gostilo dve leti pozneje. Imenuje se po nekdanjem brazilskem dirkaču Carlosu Paceju, ki je leta 1977 umrl v letalski nesreči. Dirkališče so temeljito preuredili leta 1990 in dolžino kroga skrajšali za skoraj polovico (s 7,829 m na 4,397 m). Proga poleg vzponov in spustov vsebuje še tri daljše ravnine in 15 zavojev, od katerih je 10 levih in pet desnih. Dirkači bodo morali v nedeljo premagati 71 krogov, najhitrejšega je leta 2004 z williamsom odpeljal Montoya (1:11,473).

Fittipaldi zmagovalec krstne dirke
Prvo dirko F1 za VN Brazilije so v Sao Paulu izvedli 11. februarja 1973. Najboljši štartni položaj si je zagotovil Šved Ronnie Peterson z lotus-fordom, ki pa je na dirki odstopil že v 5. krogu. Zmagal je domačin Fittipaldi (Lotus-Ford), drugi je bil Britanec Jackie Stewart (Tyrrell-Ford), tretji pa Novozelandec Denny Hulme (McLaren-Ford). V skupnem seštevku za svetovno prvenstvo je Fittipaldi utrdil vodstvo, Stewart pa je z osvojenimi šestimi točkami na drugem mestu zamenjal Francoza Francoisa Ceverta. Na koncu je prvenstvo tudi osvojil.

Rosberg lani zdržal pritisk
Lansko dirko je v Sao Paulu je dobil Rosberg, ki je vodil praktično od začetka do konca, vodstvo je Hamiltonu prepustil le, ko je ta zavil v bokse. Hamilton si je na vse kriplje prizadeval prehiteti Nemca, a je v 27. krogu storil veliko napako, zdrsnil s steze in izgubil veliko dragocenega časa. Vseeno mu je uspelo zaostanek do konca dirke skoraj izničiti, a za napad na zmago mu je zmanjkalo metrov. Brazilske ljubitelje kraljice motošporta, ki so v preteklosti uživali v uspehih legendarnih Fittipaldija, Piqueta in Senne, je s tretjim mestom razveselil Massa, ki je v Interlagosu sicer slavil že dvakrat, in sicer v letih 2006 in 2008.

Dirkači bodo v Sao Paulu v petek ob 13.00 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 14.00, ob 17.00 se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TV SLO 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TV SLO 2 ogledali v nedeljo ob 17.00.

Dirka za VN Brazilije, Sao Paulo

Petek ob 13.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 17.00:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 14.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 17.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 17.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
DIRKA

Strast brazilskih navijačev je neverjetna. Čustva, ki jih imajo in jih kažejo, so mi zelo pomembna, res je izjemno dirkati pred njimi. Vso izkušnjo je težko opisati z besedami.

Felipe Massa

Gre za raznoliko državo, to je tudi Ayrtonova domovina in ko sem bil mlad, sem sanjal, da bom nekoč dirkal v Sao Paulu. Vselej čutim njegovo prisotnost, ko sem tukaj.

Lewis Hamilton
Predstavitev kroga dirke F1 za VN Brazilije
Predstavitev kroga dirke F1 za VN Brazilije