Ta konec tedna bodo vse oči v svetu formule ena uprte v Suzuko, kjer je na sporedu 14. dirka sezone. Foto: EPA
Ta konec tedna bodo vse oči v svetu formule ena uprte v Suzuko, kjer je na sporedu 14. dirka sezone. Foto: EPA

Gre za tipično progo, ki je všeč vsem dirkačem. Lepo je speljana, ima veliko hitrih zavojev, še posebej v prvem delu. To je odlično, saj lahko tam res občutiš meje svojega dirkalnika. Vsekakor se počutiš zelo živega. To je nekaj, kar je všeč vsem dirkačem.

Sebastian Vettel
proga, VN Japonske
Progo v Suzuki je leta 1962 zasnoval nizozemski arhitekt John Hugenholts. Je ena najstarejših prog na koledarju formule ena, sprva so jo uporabljali kot testno progo pri japonskem avtomobilskem velikanu Honda. Foto: MMC RTV SLO
Michael Schumacher
Največ zmag na dirkah za VN Japonske je zbral Michael Schumacher. Foto: EPA
Mario Andretti
Krstno dirko za VN Japonske, ki je štela za svetovno prvenstvo v formuli ena, je leta 1976 dobil ameriški dirkač Mario Andretti. Foto: EPA
Ayrton Senna
Ayrton Senna je dirko za VN Japonske v Suzuki dobil dvakrat. Tretjo zmago leta 1989 so mu odvzeli za zeleno mizo in mu s tem odvzeli tudi vse možnosti za naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Alain Prost
Alain Prost nikoli ni dobil dirke za VN Japonske, a ga na Suzuko vseeno vežejo lepi spomini, saj je tam leta 1989 osvojil tretjega od štirih naslovov svetovnega prvaka. Foto: EPA

Tokio je eno mojih najljubših mest, Suzuka pa zagotovo ena najboljših prog na svetu. Odlična je za prehitevanje, ima nekaj legendarnih zavojev, ki so v preteklosti poskrbeli že za nekaj zgodovinskih trenutkov.

Lewis Hamilton
Jules Bianchi
Na lanski dirki se je hudo poškodoval Jules Bianchi, ki je zaradi posledic poškodb po mesecih kome umrl julija letos. Foto: EPA

Po 13 dirkah v letošnji sezoni ima v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena vodilni Lewis Hamilton (252 točk) pred moštvenim kolegom Nicom Rosbergom 41 točk naskoka (211). Tretji je Sebastian Vettel (203 točke). Najboljšo peterico končujeta finska dirkača Kimi Räikkönen (107 točk) in Valtteri Bottas (101 točka).

Največ zmag (6) na dirkah za VN Japonske je zbral Michael Schumacher, ki je slavil v letih 1995, 1997, 2000, 2001, 2002 in 2004. Na drugem mestu po uspešnosti je s štirimi zmagami Vettel (2009, 2010, 2012 in 2013). Med konstruktorji je največ zmag dosegel McLaren (9), sledijo mu Ferrari (7), Red Bull (4), Benetton in Williams (oba po 3).

Vettel: Proga je všeč vsem dirkačem
Zmagovalec zadnje dirke v Singapurju Sebastian Vettel želi tudi v deželi vzhajajočega sonca doseči odličen rezultat. "Japonska je država, ki jo imam zelo rad - zaradi kulture in zaradi ljubiteljev formule ena," je dejal uvodoma, nato pa spregovoril o progi. "Gre za tipično progo, ki je všeč vsem dirkačem. Lepo je speljana, ima veliko hitrih zavojev, še posebej v prvem delu. To je odlično, saj lahko tam res občutiš meje svojega dirkalnika. Vsekakor se počutiš zelo živega. To je nekaj, kar je všeč vsem dirkačem." Vettel je nazadnje na Japonskem slavil v šampionski sezoni 2013. Na odru za zmagovalce sta se mu pridružila moštveni kolega pri Red Bullu Mark Webber in Romain Grosjean (Lotus).

Hamilton osredotočen le na naslednjo dirko
Enega slabših dirkaških koncev tednov je prejšnji konec tedna doživel Lewis Hamilton, ki je dirko v Singapurju sklenil v garaži. To je bila zanj prva točkovna ničla po lanski dirki za VN Belgije v Spa-Francorchampsu. "Prejšnjo dirko je treba spraviti iz sistema in se osredotočiti na naslednjo," je poudaril Britanec. "Tokio je eno mojih najljubših mest, Suzuka pa zagotovo ena najboljših prog na svetu. Odlična je za prehitevanje, ima nekaj legendarnih zavojev, ki so v preteklosti poskrbeli že za nekaj zgodovinskih trenutkov." Aktualni svetovni prvak se je ob tem spomnil še na pokojnega kolega Julesa Bianchija. "Seveda vrnitev v Suzuko pomeni tudi, da bodo oživeli spomini na Julesa. Vsekakor ga bom imel z njegovo družino v mislih," je še dodal.

Ena najstarejših prog v formuli ena
Progo v Suzuki je leta 1962 zasnoval nizozemski arhitekt John Hugenholts. Je ena najstarejših prog na koledarju formule ena, sprva so jo uporabljali kot testno progo pri japonskem avtomobilskem velikanu Honda. V teh letih so jo večkrat nadgradili, do danes so na njej izpeljali 29 dirk za svetovno prvenstvo formule ena, v zadnjih 25 letih le dvakrat dirka za VN Japonske ni potekala v Suzuki, in sicer v letih 2007 in 2008, ko so dirki izpeljali v Fudžiju. V Suzuki je ena redkih prog na svetu, ki je v obliki številke osem, vsebuje 17 zavojev - devet desnih in osem levih. En krog je dolg 5,807 km, v nedeljo jih bodo morali dirkači odpeljati 53 (307,573 km). Najhitrejšega je leta 2005 z mclarnom odpeljal Räikkönen (1:31,540).

Krstno dirko dobil Američan Andretti
Prvo dirko za VN Japonske, ki je štela za svetovno prvenstvo v formuli ena, so izpeljali 24. oktobra 1976 v Fudžiju. Tedaj so morali dirkači odpeljali 73 krogov po 4,359 km. Zmagal je Američan Mario Andretti (Lotus-Ford), ki je s progo opravil v času 1:43:58,86. S krogom zaostanka sta se na oder za zmagovalce uvrstila še odlični Francoz Patrick Depailler (Tyrrell-Ford), ki je dirko začel s 13. mesta, in Britanec James Hunt (McLaren-Ford), ki je v skupnem seštevku na vrhu zamenjal vodilnega Avstrijca Nikija Laudo. Ta je dirko končal že v 2. krogu.

Leta 1989 Senni odvzeli zmago
Dirka v Suzuki je večkrat dvignila veliko prahu, zagotovo pa največ v letih 1989 in 1990, ko sta se za naslov najboljšega v elitnem razredu motošporta potegovala McLarnova dirkača Ayrton Senna in Alain Prost. Na obeh dirkah sta velika tekmeca trčila med seboj, obakrat je padla odločitev o naslovu svetovnega prvaka. Leta 1989 je Brazilcu po trku s Francozom, ki je nemudoma odstopil, uspelo zagnati svoj dirkalnik, obvoziti šikano ob progi in s poškodovanim prednjim krilcem dirkalnika pripeljati do boksa. Po prisilnem postanku je dirko lahko nadaljeval, se na koncu dokopal do zmage in tako ohranil možnosti za naslov prvaka pred zadnjim obračunom v Avstraliji. Toda njegovo veselje ni trajalo dolgo, saj so mu kmalu po koncu za zeleno mizo zmago odvzeli. Razlog: v krogu, v katerem je trčil s Prostom, ni odpeljal šikane, s čimer naj ne bi sklenil celotnega kroga (predtem so na dirkah v formuli ena na podoben način mimo proge zapeljali številni dirkači, ki pa nikoli niso bili kaznovani). Po neuspešni McLarnovi pritožbi je Senna izgubil vse možnosti za naslov, ki je romal v roke največjega tekmeca.

Leto pozneje novi trk Senne in Prosta
Leto dni pozneje sta Senna in Prost znova trčila, le da je bil tokrat položaj obraten: Prost je moral japonsko preizkušnjo nujno dobiti, če je želel ohraniti upe na ubranitev naslova. Senna je dirko začel s 'pola', a je bil izjemno nezadovoljen, saj so mu tik pred zdajci zamenjali stran štartnega položaja - na umazani, počasnejši del steze. Dirka je najbolj znana po trku v prvem zavoju, ko sta s proge zgrmela oba kandidata za naslov prvaka in končala v pesku. Številni so bili prepričani, da je Senna načrtno izločil Prosta in mu tako razblinil še zadnje upe na naslov (pred zadnjo dirko je imel Senna devet točk naskoka, na voljo jih je bilo le še šest). Brazilec je to pozneje v slovitem intervjuju z Jackiejem Stewartom ostro zanikal: "Dirkač vselej veliko tvega. Prost je odprl nekaj prostora na desni strani, nato pa ga je znova zaprl. Kot dirkač se boriš z drugimi, in če ne napadeš prostega prostora, ki se ti nenadoma odpre, potem nisi več dirkač. Dirkamo zato, da zmagamo, in ne zato, da smo na koncu drugi, tretji, četrti ali peti," je dejal. VN Japonske leta 1990 je bila sicer tudi zadnja dirka v formuli ena, kjer Evropa na zmagovalnem odru ni imela svojega predstavnika (prvi mesti sta zasedla Brazilca Nelson Piquet in Roberto Moreno, tretji je bil Japonec Aguri Suzuki).

Lani po trku Bianchija rdeča zastava
Lanska dirka za VN Japonske je bila v znamenju dežja in nesreče Julesa Bianchija, ki je po mesecih kome umrl julija letos. Francoz je v slabih, deževnih razmerah zgrmel s steze v zavoju Dunlop in treščil v avtodvigalo, ki je odstranjevalo dirkalnik Adriana Sutila. Predstavnik za stike z javnostjo pri Mednarodni avtomobilistični zvezi Matteo Bonciani je v sporočilu za javnost pojasnil, da je Bianchi trčil v zadek avtodvigala, ki je želel Sutilov sauber dvigniti čez zaščitno ogrado. Dirko je dobil Hamilton, ki je v 29. krogu prehitel Rosberga, tretji je bil Vettel.

Dirkači bodo na Japonskem v petek ob 3.00 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 4. uri, ob 7. uri se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TV SLO 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TV SLO 2 ogledali v nedeljo ob 8.00.

Dirka za VN Japonske, Suzuka

Petek ob 3.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 7.00:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 4.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 7.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 8.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
DIRKA

Gre za tipično progo, ki je všeč vsem dirkačem. Lepo je speljana, ima veliko hitrih zavojev, še posebej v prvem delu. To je odlično, saj lahko tam res občutiš meje svojega dirkalnika. Vsekakor se počutiš zelo živega. To je nekaj, kar je všeč vsem dirkačem.

Sebastian Vettel

Tokio je eno mojih najljubših mest, Suzuka pa zagotovo ena najboljših prog na svetu. Odlična je za prehitevanje, ima nekaj legendarnih zavojev, ki so v preteklosti poskrbeli že za nekaj zgodovinskih trenutkov.

Lewis Hamilton
F1 krog VN Japonske
F1 krog VN Japonske