Lewis Hamilton se želi na dirki v Montrealu pobrati po
Lewis Hamilton se želi na dirki v Montrealu pobrati po "slabših" izidih na zadnjih dveh dirkah. Foto: EPA

Enostavno bi rad šel nazaj na progo in se pobral. Za to bi si težko želel boljšega dirkališča, kot je to v Montrealu. To je vselej eden mojih najljubših dirkaških koncev tedna. Dirkanje je fantastično, mesto je zabavno in zanimivo, navijači pa navdušeni.

Lewis Hamilton
VN Kanade
Dirkališče Gillesa Villeneuva slovi po "zidu svetovnih prvakov" ob zadnji šikani. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Michael Schumacher
Michael Schumacher je rekorder po številu zmag na dirkah za VN Kanade - v Montrealu je slavil sedemkrat. Foto: EPA

Za nas bo Kanada zaradi dolgih ravnin zagotovo velik izziv, a menim, da imamo lahko še en uspešen dirkaški konec tedna. Prvič bom dirkal v Kanadi, o tej progi, mestu in državi sem slišal veliko lepih stvari, zato dirko že nestrpno pričakujem.

Max Verstappen
Daniel Ricciardo
Lani je z zmago na dirki v Montrealu presenetil Daniel Ricciardo. To je bila njegova prva zmaga v karieri. Foto: EPA
F1 krog VN Kanade

Po šestih dirkah je v vodstvu dirkaškega seštevka za svetovno prvenstvo v formuli ena še vedno Lewis Hamilton (126 točk), a je njegova prednost po taktični neumnosti na zadnji dirki v Monte Carlu še nekoliko manjša pred najbližjim zasledovalcem, moštvenim kolegom Nicom Rosbergom. Trenutno znaša 10 točk. Tretji je Sebastian Vettel, ki je zbral 98 točk, četrti je njegov moštveni kolega Kimi Räikkönen, ima jih 60.

Stavnica za VN Kanade:
1. Lewis Hamilton (1,67)
2. Nico Rosberg (2,50)
3. Sebastian Vettel (9,00)
4. Kimi Räikkönen (21,00)
5. Valtteri Bottas (67,00)
6. Felipe Massa (126,00)
7. Daniel Ricciardo (151,00)
8. Daniil Kvjat (251,00)
9. Pastor Maldonado (501,00)
10. Carlos Sainz ml. (501,00)

V Montrealu je največkrat slavil Michael Schumacher, ki si je konkurenco pokoril sedemkrat. Po trikrat sta slavila Nelson Piquet in Hamilton, po dvakrat pa še Jacky Ickx, Jackie Stewart, Alan Jones in Ayrton Senna. Med konstruktorji je največ zmag zbral McLaren (13), dve manj ima Ferrari.

Hamilton bi se rad čim prej pobral
Pod budnim očesom bo znova interni dvoboj Hamilton-Rosberg, ki ga je na zadnjih dveh dirkah dobil Nemec. Britanec še vedno vodi v skupnem seštevku, a gotovo po odličnem uvodu v sezono ni več tako samozavesten. Vseeno je sedmi sili poudaril, da je pripetljaj v Monte Carlu že pozabljen in da je osredotočen zgolj na kanadsko preizkušnjo. "Enostavno bi rad šel nazaj na progo in se pobral. Za to bi si težko želel boljšega dirkališča, kot je ta v Montrealu," je dejal aktualni svetovni prvak in nadaljeval: "To je vselej eden mojih najljubših dirkaških koncev tedna. Dirkanje je fantastično, mesto je zabavno in zanimivo, navijači pa navdušeni." Hamiltonu v Kanadi sreča ni bila vselej naklonjena, a je vseeno vedno dosegal lepe rezultate, vključno s prvo zmago v karieri leta 2007.

Verstappen prvič v Montrealu
Za enega ključnih dogodkov je na prejšnji dirki v kneževini poskrbel Max Verstappen, zaradi katerega je po trku v zaščitno ogrado ob koncu štartno-ciljne ravnine na stezo po virtualnem varnostnem avtomobilu zapeljal še pravi in povzročil zmedo, ki je Hamiltonu vzela zmago. Verstappnov trk je bil vse prej kot nedolžen, a Nizozemec jo je odnesel tako rekoč brez praske. "Za nas bo Kanada zaradi dolgih ravnin zagotovo velik izziv, a menim, da imamo lahko še en uspešen dirkaški konec tedna. Prvič bom dirkal v Kanadi, o tej progi, mestu in državi sem slišal veliko lepih stvari, zato dirko že nestrpno pričakujem," optimistično pred nedeljsko preizkušnjo v prihodnost zre 17-letnik, ki je letos številne ljubitelje kraljice motošporta navdušil z neizprosnim dirkanjem in pogumnimi prehitevalnimi manevri.

Proga z "zidom svetovnih prvakov"
Dirkališče Gillesa Villeneuva leži na umetnem otoku Notre-Dame v Montrealu. Poimenovano je po legendarnem pokojnem kanadskem dirkaču Gillesu Villenuevu, ki se je smrtno ponesrečil na dirki za VN Belgije leta 1982. Cestno dirkališče je zelo hitro, ima tri daljše ravnine, posebej znan pa je zid na zunanji strani izhoda iz zadnje šikane, ki nosi ime "Bienvenue au Québec" (prev.: "Dobrodošli v Quebec"). Na dirki leta 1999 so v ta zid prileteli kar trije svetovni prvaki (Damon Hill, Jacques Villeneuve in Schumacher), pozneje pa so v zidu pristali tudi številni drugi dirkači (Fernando Alonso, Jenson Button, Juan Pablo Montoya, Rubens Barrichello, Kamui Kobajaši idr.), zaradi česar je zid danes znan tudi kot "zid svetovnih prvakov".

Proga je dolga 4,361 km, sestavljena je iz 14 zavojev, najhitrejši krog (1:13,622) je leta 2004 s ferrarijem odpeljal Barrichello. Še hitrejšega (1:12,275) je istega leta odpeljal Ralf Schumacher (BMW Williams), ki pa, zato ker je bil mejnik dosežen v kvalifikacijah, ni uradno priznan. Dirkači bodo v nedeljo odpeljali 70 krogov.

Villeneuve prav v Kanadi prvič zmagal
Prvo dirko za VN Kanado so izpeljali 30. septembra 1961 v Bowmanvillu. Dirkači so morali odpeljati 100 krogov, slavil je Kanadčan Peter Ryan (Lotus 19-Climax), na oder za zmagovalce sta se uvrstila še Mehičan Pedro Rodriguez (Ferrari) in Britanec Stirling Moss (Lotus 19-Climax). Na dirkališču Gillesa Villeneuva (tedaj se je dirkališče imenovalo Circuit Île Notre-Dame) so dirkači prvič tekmovali 8. oktobra 1978. 70 krogov je na veliko veselje kanadskih privržencev formule ena prvi odpeljal prav Villeneuve (Ferrari), ki je vknjižil tudi svojo prvo zmago. Drugi je bil Jody Scheckter (Wolf-Ford), tretji pa Villeneuvov moštveni kolega, Argentinec Carlos Reutemann.

Ricciardo lani presenetil s krstno zmago
Ljubitelji formule ena so lani prišli na svoj račun. V Montrealu so dirkači navdušili, dirko pa je dobil Daniel Ricciardo, drugi je bil Rosberg, medtem ko je Hamilton odstopil. Mercedes, ki je do kanadske preizkušnje lani dobil prav vse dirke, tokrat ni bil tako suveren. Imel je velike težave s pogonskim sklopom, na koncu so mu zagodle še zavore, zaradi okvare katerih je v 48. krogu dirko sklenil Hamilton. Rosbergu je nekako za seboj še uspelo zadrževati vse hitrejšega in nestrpnega Ricciarda, ki je nato krog pred koncem le švignil mimo in dosegel svojo prvo zmago v karieri. Na zmagovalni oder se je uvrstil še njegov moštveni kolega Vettel. "Še vedno sem v šoku. Hvala vsem, to je noro! Vidim veliko avstralskih zastav, kar je zelo lepo," je z nasmeškom do ušes dejal presrečni Avstralec, ki je nato do konca sezone na najvišjo stopničko stopil še dvakrat (na Madžarskem in v Belgiji).

Dirka v nedeljo ob 20.00
Dirkači bodo v Montrealu v petek ob 16.00 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 16. uri, ob 19. uri se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TV SLO 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TV SLO 2 ogledali v nedeljo ob 20. uri.

Enostavno bi rad šel nazaj na progo in se pobral. Za to bi si težko želel boljšega dirkališča, kot je to v Montrealu. To je vselej eden mojih najljubših dirkaških koncev tedna. Dirkanje je fantastično, mesto je zabavno in zanimivo, navijači pa navdušeni.

Lewis Hamilton

Za nas bo Kanada zaradi dolgih ravnin zagotovo velik izziv, a menim, da imamo lahko še en uspešen dirkaški konec tedna. Prvič bom dirkal v Kanadi, o tej progi, mestu in državi sem slišal veliko lepih stvari, zato dirko že nestrpno pričakujem.

Max Verstappen
F1 krog VN Kanade