Takole sta se po zadnji dirki v Maleziji na odru za zmagovalce zabavala Lewis Hamilton in Sebastian Vettel. Nemec je bil izrazito boljše volje. Foto: EPA
Takole sta se po zadnji dirki v Maleziji na odru za zmagovalce zabavala Lewis Hamilton in Sebastian Vettel. Nemec je bil izrazito boljše volje. Foto: EPA

Proga v Šanghaju mi ustreza. Tam sem leta 2012 v svoji tretji sezoni z Mercedesom dosegel prvi 'pole', tudi prvo zmago. Svoje šeste sezone pri Mercedesu nisem začel najbolje, a odločen sem vse skupaj obrniti na bolje.

Nico Rosberg
F1-proga, Šanghaj
Proga, ki je dolga 5,451 km, ima kar nekaj dolgih ravnin, ob koncu katerih so ostri zavoji - Tilkejev zaščitni znak. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton je najuspešnejši dirkač na dirkah za VN Kitajske, saj je edini, ki je v Šanghaju zmagal trikrat. Zmago manj ima Fernando Alonso, ki pa letos skoraj zagotovo ne bo izenačil Britančevega dosežka. Foto: EPA
Rubens Barrichello
Rubens Barrichello je dobil krstno dirko za VN Kitajske leta 2004. Foto: EPA

Kitajska proga je zelo podobna tisti v Barceloni, kjer smo imeli zimska testiranja, zato si lahko izdatno pomagamo s pridobljenimi podatki. Proga sicer ni prijazna do sprednjih gum, gre pa za zelo dobro traso, na kateri lahko vedno spremljaš veliko prehitevanja v dolgih ravninah.

Felipe Massa
Kitajke, VN Kitajske
Šanghaj je pripravljen na 12. dirkaški konec tedna v formuli ena. Foto: EPA

Po dveh letošnjih preizkušnjah v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena vodi Lewis Hamilton (Mercedes), ki je zbral 43 točk, a ima zgolj tri točke prednosti pred drugouvrščenim Sebastianom Vettlom (Ferrari). Tretji je Nico Rosberg (Mercedes) s 33 točkami, četrti Felipe Massa (Williams), ki jih je zbral 20, še osem manj jih ima na petem mestu Kimi Räikkönen (Ferrari).

Stavnica za VN Kitajske:
1. Lewis Hamilton (1,66)
2. Nico Rosberg (3,75)
3. Sebastian Vettel (5,00)
4. Kimi Räikkönen (11,00)
5. Valtteri Bottas (41,00)
6. Felipe Massa (51,00)
7. Daniel Ricciardo (101,00)
8. Daniil Kvjat (151,00)
9. Carlos Sainz ml. (251,00)
10. Max Verstappen (251,00)

Na dirkah za VN Kitajske v Šanghaju je najuspešnejši Hamilton, ki je zmagal trikrat (v sezonah 2008, 2011 in 2014), zmago manj ima Fernando Alonso (2005 in 2013). Med konstruktorji sta najuspešnejša Ferrari s štirimi zmagami (2004, 2006, 2007 in 2013) ter McLaren, ki ima tri (2008, 2010, 2011). Dvakrat je bil uspešen Mercedes (2013, 2014), po eno zmago imata Renault in Red Bull.

Rosberg si v Šanghaju veliko obeta
Uspešnejši konec tedna v Šanghaju si obeta Rosberg, od katerega so številni pričakovali boj za prvo mesto na dirkaški lestvici, a jih je Nemec iz Wiesbadna (vsaj za zdaj) z letošnjimi predstavami malce razočaral. "Proga v Šanghaju mi ustreza. Tam sem leta 2012 v svoji tretji sezoni z Mercedesom dosegel prvi 'pole', tudi prvo zmago. Svoje šeste sezone pri Mercedesu nisem začel najbolje, a odločen sem vse skupaj obrniti na bolje. Seveda imata svoje načrte moštveni kolega in tudi rojak v rdečem dirkalniku. O tem sem prepričan, toda to je - kot sem dejal - proga, ki mi je vedno ustrezala, zato si od tega konca tedna tudi veliko obetam," je dejal aktualni svetovni podprvak.

Bottas se veseli bučne podpore s tribun
Kar nekoliko so letos razočarali tudi pri Williamsu. Lani so bili ob koncu sezone najresnejši tekmec Mercedesu, letos pa moštvu iz Grova ne gre po načrtih. Massa in Valtteri Bottas se bosta morala hitro "zbuditi" in začeti dirkati tako kot ob izteku lanskega leta, če bosta še želela držati stik z najboljšimi. O dozdajšnjih predstavah nista veliko govorila, sta pa spregovorila o pričakovanjih pred nedeljsko preizkušnjo. "Kitajska proga je zelo podobna tisti v Barceloni, kjer smo imeli zimska testiranja, zato si lahko izdatno pomagamo s pridobljenimi podatki. Proga sicer ni prijazna do sprednjih gum, gre pa za zelo dobro traso, na kateri lahko vedno spremljaš veliko prehitevanja v dolgih ravninah," je dejal Massa, Bottas pa se predvsem veseli bučne podpore s šanghajskih tribun, kjer vselej navijajo za finske dirkače.

Dirkališče, ki je zraslo iz močvirja
Dirkališče, ki bo v nedeljo ob 8.00 gostilo 12. dirko za VN Kitajske, leži v okrožju Džjading. V pičlih 18 mesecih je približno tri tisoč inženirjev tamkajšnje močvirje izsušilo in zgradilo moderno dirkališče, ki je stalo približno 450 milijonov dolarjev. Krstna dirka leta 2004 je na prizorišče zvabila več kot 200 tisoč gledalcev. Tedaj so karte razgrabili kot vroče žemljice, čeprav je najcenejša stala toliko, kolikor je povprečni tedenski zaslužek (40 ameriških zelencev). V zadnjih letih je obiskanost dirk v Šanghaju precej upadla. Tako kot mnogo drugih je tudi to dirkališče oblikoval Hermann Tilke. Proga, ki je dolga 5,451 km, ima kar nekaj dolgih ravnin, ob koncu katerih so ostri zavoji - Tilkejev zaščitni znak. Med zavojema 13 in 14 lahko dirkači zlahka presežejo hitrost 300 km/h. Celotno dirkališče, vključno s tribunami in drugimi objekti, zavzema 5,3 kvadratnega kilometra.

Barrichello dobil krstno dirko
Le dva tedna po uspehu v Monzi je brazilski dirkač Rubens Barrichello s ferrarijem zmagal tudi na prvem VN-ju Kitajske v Šanghaju. Barrichello je vodil od štarta do cilja, ničesar ni prepustil naključju, z zmago si je zagotovil naslov svetovnega podprvaka. Drugi je ciljno črto prečkal Jenson Button (BAR), tretji pa Räikkönen (McLaren). Dobri dve uri pred začetkom krstne dirke za VN Kitajske so gostitelji presenetili z veličastnim odprtjem, ki je bil nepričakovan celo za tako veliko tekmovanje, kot je formula ena, in spominjal je na majhno olimpijsko slovesnost.

Hamilton lani suvereno do 25. zmage
Lansko dirko v Šanghaju je dobil Hamilton in po številu zmag na večni lestvici ujel trikratnega svetovnega prvaka Nikija Laudo. Britanec je vodil od začetka do konca, suvereno je opravil s tekmeci in se veselil še tretje zaporedne zmage - 25. v karieri. Precej več dela je imel njegov moštveni kolega Rosberg, ki je zelo slabo štartal, za nameček je v 1. krogu trčil še z Bottasom in se je moral pošteno potruditi, da se je prebil do novih 18 točk. Stvari so se (vsaj začasno) poklopile tudi pri Ferrariju, pri katerem je prvo dirko vodil novi šef moštva Marco Mattiacci. Alonso je moštvu iz Maranella priboril prve stopničke v sezoni, potem ko je bil dvakrat četrti, v Bahrajnu pa zgolj deveti.

Dirka v nedeljo ob 8.00
Dirkači bodo v Šanghaju v petek ob 4.00 zjutraj po našem času opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 6. uri, ob 9.00 se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TV SLO 2 in na MMC-ju. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na TV SLO 2 in na našem portalu ogledali v nedeljo ob 8.00.

Dirka za VN Kitajske, Šanghaj

Petek ob 4.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 8.00:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 6.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 9.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 8.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
DIRKA

Proga v Šanghaju mi ustreza. Tam sem leta 2012 v svoji tretji sezoni z Mercedesom dosegel prvi 'pole', tudi prvo zmago. Svoje šeste sezone pri Mercedesu nisem začel najbolje, a odločen sem vse skupaj obrniti na bolje.

Nico Rosberg

Kitajska proga je zelo podobna tisti v Barceloni, kjer smo imeli zimska testiranja, zato si lahko izdatno pomagamo s pridobljenimi podatki. Proga sicer ni prijazna do sprednjih gum, gre pa za zelo dobro traso, na kateri lahko vedno spremljaš veliko prehitevanja v dolgih ravninah.

Felipe Massa
Predstavitev kroga za dirko F1 na Kitajskem
Predstavitev kroga za dirko F1 na Kitajskem