Dirkališče v Manami je 'zraslo' iz puščave. Foto: EPA
Dirkališče v Manami je 'zraslo' iz puščave. Foto: EPA

Tu sem vedno zelo užival, tudi med testiranji, ki smo jih izvajali. Na splošno mi vse tukaj ustreza, všeč so mi ljudje in veselim se že dobre dirke.

Felipe Massa
proga v Bahrajnu
Trasa v Manami, ki je dolga 5,412 km, je sestavljena iz štirih dolgih ravnin in številnih ostrih zavojev. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Bahrajn
Številni dirkači se veselijo dirke pod žarometi. Foto: EPA
Michael Schumacher
Krstno dirko za VN Bahrajna je leta 2004 dobil Michael Schumacher. Ferrarijev uspeh v Manami je z drugim mestom dopolnil Rubens Barrichello. Foto: EPA

To je proga, ki dirkaču ponuja veliko zabave. Tu sem imel v preteklosti že veliko napetih dvobojev, v zadnjih dveh letih predvsem z Lewisom in s ferrarijema, zato podobno pričakujem tudi letos. Vsega tega se že zelo veselim.

Nico Rosberg
Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton in Nico Rosberg
Lansko dirko je dobil Lewis Hamilton pred Kimijem Räikkönenom in Nicom Rosbergom. Foto: Reuters

Uvodno dirko sezone v Albert Parku je dobil Nico Rosberg in s tem podaljšal niz zmag na štiri. Drugo mesto je osvojil Lewis Hamilton, tretji pa je bil Sebastian Vettel, ki bi se odrezal najbrž precej bolje, če dirka zaradi hude nesreče Fernanda Alonsa in Estebana Gutierreza ne bi bila prekinjena. Rosberg bo v Manami lovil peto zaporedno zmago - poleg uvodne dirke letošnje sezone je dobil še zadnje tri iz lanske -, Hamilton pa tretjo zapored v Bahrajnu.


Stavnica za VN Bahrajna:
1. Lewis Hamilton (1,90)
2. Nico Rosberg (2,88)
3. Sebastian Vettel (6,00)
4. Kimi Räikkönen (15,00)
5. Daniel Ricciardo (51,00)
6. Valtteri Bottas (67,00)
7. Felipe Massa (81,00)
8. Max Verstappen (101,00)
9. Carlos Sainz ml. (126,00)
10. Sergio Perez (126,00)


Največ zmag na dirkah za VN Bahrajna je dosegel Alonso, ki je v Manami slavil trikrat (2005, 2006 in 2010), drugo mesto si delijo Felipe Massa (2007 in 2008), Vettel (2012 in 2013) in Hamilton (2014 in 2015). Med konstruktorji je najuspešnejši Ferrari, ki ima štiri zmage, drugo mesto si s po dvema zmagama delijo Renault, Red Bull in Mercedes.

Massi dirkališče zelo ustreza
V preteklosti je bil zelo uspešen na dirkališču v Manami Massa, ki komaj čaka, da se znova odpravi na progo. "Tu sem vedno zelo užival, tudi med testiranji, ki smo jih izvajali. Na splošno mi vse tukaj ustreza, všeč so mi ljudje in veselim se že dobre dirke," je povedal svetovni podprvak iz sezone 2008 in dodal: "To je druga dirka sezone, upam, da mi bo uspelo doseči še en dober rezultat na dirkališču, ki mi zelo ustreza."

Rosberg pričakuje nove napete dvoboje
Vodilni v skupnem seštevku Rosberg je izpostavil predvsem Ferrarijev napredek in se že veseli boja z moštvom iz Maranella. "To je proga, ki dirkaču ponuja veliko zabave. Tu sem imel v preteklosti že veliko napetih dvobojev, v zadnjih dveh letih predvsem z Lewisom in s ferrarijema, zato podobno pričakujem tudi letos. Vsega tega se že zelo veselim. Lepo je bilo dobiti prvo dirko sezone, a načrt je, da na vrhu končam na vsaki dirki letos. Naslednji korak je dirka v Bahrajnu. Do konca sezone je še veliko," je povedal sin slovitega Kekeja Rosberga.

Z lepilom nad težave s peskom
Gradnja dirkalne steze v Manami je bil bahrajnski nacionalni projekt, ki ga je začel tamkajšnji prestolonaslednik, šejk Hamad Al Halifa. Tako kot številne druge je tudi to progo oblikoval nemški arhitekt Hermann Tilke. Površina proge je sestavljena iz drobnika 'greywacke', ki so ga v Bahrajn pripeljali iz angleške grofije Shropshire in je v karavani formule eden izmed zelo cenjenih materialov, saj omogoča zelo dober oprijem. Trasa, ki je dolga 5,412 km, je sestavljena iz štirih dolgih ravnin in številnih ostrih zavojev. Največ morebitnih težav je vselej povzročal pesek, saj je dirkališče, ki je stalo približno 150 milijonov ameriških dolarjev, zgrajeno sredi puščave, a so organizatorji dirke z brizganjem lepila okoli proge poskrbeli, da veter peska ne razpihava po trasi in tako ne ovira dirkanja.

Prva dirka v znamenju Ferrarija
4. aprila 2004 so v Manami izpeljali prvo dirko za VN Bahrajna. To je bila tudi prva dirka formule ena na Bližnjem vzhodu. Dobil jo je Michael Schumacher, njegov moštveni kolega pri Ferrariju Rubens Barrichello je bil drugi. Na odru za zmagovalce se jima je pridružil še Jenson Button (BAR-Honda). Progo je nekaj ur pred dirko ohladilo deževje, kar je bila tedaj voda na mlin Ferrariju z Bridgestonovimi pnevmatikami. Schumacher je takoj na štartu odbil vse napade drugih dirkačev, prvo mesto je do konca, razen za kratek čas ob postankih, brez težav zadržal. Tretje mesto se je dolgo nasmihalo Juanu Pablu Montoyi (Williams), ki pa so ga zaustavile tehnične težave. To je bila že Nemčeva 73. zmaga v karieri.

Na dirki sta tedaj zatajila oba mclarna - Räikkönenu, ki je dirko začel z 20. mesta, je razneslo motor, njegovega moštvenega kolega Davida Coultharda pa po nesporazumu ob zadnjem postanku v boksih mehaniki niso pričakovali, dirko je nato končal ob progi.

Räikkönenu lani zmanjkalo krogov za zmago
Lansko dirko v Bahrajnu je dobil Hamilton, ki je vodil praktično od začetka do konca. Precej bolj zanimivo je bilo v boju za drugo mesto, za katerega so se udarili Rosberg, Kimi Räikkönen in Vettel. Troboj je dobil Finec, ki je izkoristil številne napake moštvenega kolega, dva kroga pred koncem pa še ključno napako Rosberga, ki se je moral zadovoljiti s tretjim mestom. Räikkönen je bil zadovoljen s svojo predstavo, dodal pa je, da mu je za zmago zmanjkalo krogov. "Nikoli nisem zadovoljen, če sem drugi. Po slabšem začetku sezone je Bahrajn odličen kraj za dober rezultat. Na koncu dirke smo bili zelo hitri, a na žalost nam je zmanjkalo krogov. Seveda moramo biti z rezultatom zadovoljni, a želimo biti še boljši," je dejal svetovni prvak iz leta 2007.

Tu sem vedno zelo užival, tudi med testiranji, ki smo jih izvajali. Na splošno mi vse tukaj ustreza, všeč so mi ljudje in veselim se že dobre dirke.

Felipe Massa

To je proga, ki dirkaču ponuja veliko zabave. Tu sem imel v preteklosti že veliko napetih dvobojev, v zadnjih dveh letih predvsem z Lewisom in s ferrarijema, zato podobno pričakujem tudi letos. Vsega tega se že zelo veselim.

Nico Rosberg