Muhasto vreme je zaščitni znak dirk za VN Velike Britanije v Silverstonu. Foto: EPA
Muhasto vreme je zaščitni znak dirk za VN Velike Britanije v Silverstonu. Foto: EPA

Leta 2008 sem tu v dežju zmagal, in boljšega občutka enostavno ni. Na koncu sem imel prednost 60 sekund, mislim, da sem vse prehitel za krog, razen drugega in tretjega dirkača. To je bil eden najlepših trenutkov v moji karieri.

Lewis Hamilton
Alain Prost
Jim Clark in Alain Prost (na fotografiji) sta v Silverstonu vknjižila največ zmag med dirkači - oba sta slavila po petkrat. Foto: EPA
Lani so največ pozornosti na dirki v Silverstonu požele razcefrane Pirellijeve gume. Foto: Reuters

Upamo na dober izkupiček, a morali bomo počakati in videti, kako proga odgovarja našemu dirkalniku. Vsekakor pa merimo visoko in želimo nadgraditi uspešen konec tedna v Avstriji.

Valtteri Bottas
Mark Webber
Mark Webber je lani odpeljal najhitrejši krog v Silverstonu. Foto: Reuters

Po osmih dirkah vrh dirkaškega seštevka zasedata mercedesa. Na prvem mestu je Nico Rosberg (165 točk), ki ima 29 točk prednosti pred Lewisom Hamiltonom. Tretji je Daniel Ricciardo (Red Bull), ki je na dozdajšnjih dirkah zbral 83 točk. Četrti je Fernando Alonso (Ferrari), peti pa Sebastian Vettel (Red Bull). Med konstruktorji je daleč pred vsemi Mercedes (301 točka), sledita mu Red Bull (143) in Ferrari (98).

Stavnica za VN Velike Britanije:
1. Lewis Hamilton (1,66)
2. Nico Rosberg (2,62)
3. Daniel Ricciardo (18,00)
4. Felipe Massa (21,00)
5. Valtteri Bottas (26,00)
6. Sebastian Vettel (34,00)
7. Fernando Alonso (41,00)
8. Kimi Räikkönen (101,00)
9. Nico Hülkenberg (151,00)
10. Jenson Button (201,00)

Na veliki nagradi Velike Britanije sta največ zmag zbrala Jim Clark in Alain Prost, oba sta slavila po petkrat, drugi najuspešnejši je Nigel Mansell, ki je vknjižil zmago manj. Med konstruktorji je s 15 zmagami najuspešnejši Ferrari, ki ima zmago več od drugouvrščenega McLarna.
Hamilton in pričakovanja britanske javnosti
Britanci v nedeljo ogromno pričakujejo od Hamiltona, ki je na zadnjih dveh tekmah v skupnem seštevku izgubil stik z moštvenim kolegom Rosbergom. "Silverstone je - razumljivo - zame zelo posebna dirka. Britanski navijači so z naskokom najboljši na svetu, zelo sem počaščen, ko jih vidim na tisoče stiskati pesti zame. Leta 2008 sem tu v dežju zmagal, in boljšega občutka enostavno ni. Na koncu sem imel prednost 60 sekund, mislim, da sem vse prehitel za krog, razen drugega in tretjega dirkača. To je bil eden najlepših trenutkov v moji karieri. Nadvse sem užival, ko sem v roke prejel sloviti pokal za zmago v Silverstonu, in odločen sem, da to ponovim tudi letos," je dejal svetovni prvak iz sezone 2008.

Pri Williamsu merijo visoko

Tudi Williams si na 'domači' dirki obeta dober rezultat. Navsezadnje je moštvo iz Grova v Zeltwegu prek Valtterija Bottasa osvojilo tretje mesto, kar so bile šele prve stopničke Williamsa po letu 2012, ko je dirko za VN Španije senzacionalno dobil Pastor Maldonado. "Res se veselim dirke v Silverstonu, gre za dirkališče, ki vsem v moštvu pomeni ogromno. Upamo na dober izkupiček, a morali bomo počakati in videti, kako proga odgovarja našemu dirkalniku. Vsekakor pa merimo visoko in želimo nadgraditi uspešen konec tedna v Avstriji," je dejal Bottas.
Druga najdaljša proga v formuli ena
Dirkališče v Silverstonu stoji na nekdanjem vojaškem oporišču iz 2. svetovne vojne. Dirkači formule ena morajo v enem krogu, ki je dolg 5,141 km, opraviti 17 zavojev, izmed katerih je 10 desnih in 7 levih. Proga je druga najdaljša v karavani formule ena, daljša je le v belgijskem Spaju, kjer meri nekaj več kot 7 km. Dirkači bodo morali odpeljati 52 krogov oziroma 306,747 km. Najhitrejšega je lani odpeljal Mark Webber (1:33,401).
Formula ena v Silverstonu prvič l. 1950
Prvo dirko za svetovno prvenstvo v formuli ena za VN Velike Britanije so izpeljali leta 1950 v Silverstonu. Zmagal je Italijan Giuseppe Farina pred rojakom Luigijem Fagiolijem in Britancem Regom Parnellom (vsi Alfa Romeo). Dirko za VN Velike Britanije je v zgodovini začelo kar 142 britanskih dirkačev, domače slavje si je priborilo 16 dirkačev. Zadnji Britanec, ki je slavil v Silverstonu, je bil Hamilton (McLaren/Mercedes), ki je prvi ciljno črto prečkal leta 2008. Tedaj sta mu družbo na zmagovalnem odru delala še Nick Heidfeld (BMW Sauber) in Rubens Barrichello (Honda).
Lani v središču pozornosti - gume
Lansko dirko so zaznamovale eksplozije Pirellijevih gum, zaradi katerih so dirkači odstopali kot po tekočem traku. Še posebej je Britance zmotila počena guma na dirkalniku Hamiltona, ki se je moral namesto zmage zadovoljiti s četrtim mestom. Nato se je začelo zapletati, v glavni vlogi pa so bile letos že večkrat kritizirane Pirellijeve gume. Najprej je v 8. krogu guma eksplodirala domačemu ljubljencu Hamiltonu, ki je že začel večati prednost pred Vettlom. Britanec je moral zapeljati v boks in je dirko nadaljeval na repu kolone. Takoj zatem je guma eksplodirala tudi na dirkalniku Felipeja Masse. Brazilca je obrnilo, a se je znašel in mu je še uspelo zapeljati v garažo. Pirellijev polom se je nadaljeval, v 15. krogu je gumo razcefralo dirkaču Toro Rossa, Jean-Ericu Vergnu, na koncu še Sergiu Perezu. Steza je bila z ostanki gum preveč nasmetena, zato je po navodilih dirkaškega nadzora Mednarodne avtomobilistične zveze v 16. krogu nanjo zapeljal varnostni avto in odpeljal pet krogov. Na koncu se je zmage veselil Rosberg, drugi je bil Webber, tretji pa Alonso, ki se je na zmagovalni oder povzpel z devetega mesta.

Dirkači bodo v Silverstonu v petek ob 11.00 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 11. uri, ob 14. uri se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TVS 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TVS 2 ogledali v nedeljo ob 14.00.

Dirka za VN Velike Britanije, Silverstone
Petek ob 11.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 15.00:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 11.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 14.00 (prenos na TVS 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 14.00 (prenos na TVS 2/MMC):
DIRKA

Leta 2008 sem tu v dežju zmagal, in boljšega občutka enostavno ni. Na koncu sem imel prednost 60 sekund, mislim, da sem vse prehitel za krog, razen drugega in tretjega dirkača. To je bil eden najlepših trenutkov v moji karieri.

Lewis Hamilton

Upamo na dober izkupiček, a morali bomo počakati in videti, kako proga odgovarja našemu dirkalniku. Vsekakor pa merimo visoko in želimo nadgraditi uspešen konec tedna v Avstriji.

Valtteri Bottas
Predstavitev kroga dirke F1 za VN Velike Britanije
Predstavitev kroga dirke F1 za VN Velike Britanije