Lewis Hamilton in Nico Rosberg se bosta v nedeljo v Jas Marini, kjer je na sporedu zadnja dirka sezone - VN Abu Dabija - pomerila za naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Lewis Hamilton in Nico Rosberg se bosta v nedeljo v Jas Marini, kjer je na sporedu zadnja dirka sezone - VN Abu Dabija - pomerila za naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters

Rosberg mora voziti tako kot na zadnjih treh dirkah, na katerih sicer ni zmagal, a je dobro odpeljal. Ve, da ima dober dirkalnik in da se mu ne more zgoditi praktično nič. Letos je pokazal, da je dozorel.

Stane Kos
Lewis Hamilton in Nico Rosberg
Letos smo bili priča kar nekaj zanimivim dirkam, zadnja v Interlagosu je bila spektakularna, zelo zanimivo je bilo tudi v Španiji in v Maleziji (na fotografiji). Foto: Reuters

Končno za Mercedes niti ni tako pomembno, kdo je prvak. Pomembno je, da so moštveni prvaki in da bo eden izmed njegovih dirkačev prvak. Tu gre le za subjektivne simpatije posameznih članov moštva.

Niko Mihelič
Lewis Hamilton in Nico Rosberg
Novi stari konstruktorski prvak bo v nedeljo dobil še dirkaškega svetovnega prvaka v formuli ena. Foto: Reuters

Verstappen je zvezda, a mu na nekaterih dirkah komisarji dopuščajo preveč. Ne bom rekel, da so manevri umazani, a je zelo nepopustljiv. Dvakrat ga je sicer doletela mila kazen, vendar je imel z dirkači večkrat bližnje srečanje, in se bojim, da daje to zeleno luč takšnemu dirkanju. FIA mu preveč popušča, bojim se, da mu bo to stopilo v glavo.

Stane Kos
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton je svetovna zvezda, ne le v formuli ena. Foto: Reuters

Recimo, če pogledamo v motociklizem, bi bila Yamaha svetovni prvak, če ob Valentinu Rossiju ne bi bilo Jorgeja Lorenza ali nasprotno. Če bi imel Hamilton ob sebi dirkača, ki mu ne bi bil konkurenčen, bi že zdavnaj osvojil naslov.

Niko Mihelič
Max Verstappen
Max Verstappen, vzhajajoča zvezda formule ena. Foto: Reuters

Mercedesova dirkača sta si tudi letos pokorila tekmece. Skupaj sta dobila 18 od 20 dirk, le dvakrat Mercedesov dirkač ni stal na najvišji stopnički — v Španiji, kjer je prvič v karieri slast zmage v elitnem razredu motošporta okusil Max Verstappen, in v Maleziji, kjer je po zmagi iz čevlja šampanjec izpil Daniel Ricciardo.

Red Bullova dirkača sta letos pravzaprav edina vrgla rokavico Rosbergu in Hamiltonu, Ferrari je s Sebastianom Vettlom in Kimijem Räikkönenom razočaral. A vse to bo pozabljeno pred začetkom zadnje dirke sezone, ki nam bo dala starega/novega svetovnega prvaka.

Rosberg je dokazal, da je dozorel
Scenariji so znani. Rosberg si bo krstni naslov v kraljici motošporta zagotovil z uvrstitvijo na oder za zmagovalce. Če mu to ne uspe, mora računati na spodrsljaj moštvenega kolega. "Nico mora biti v soboto v kvalifikacijah čim boljši. Če se da, najhitrejši. V prvem zavoju mora imeti na dirki nato srečo, da ne bo slučajno ostal tam. Realizirati mora potencial Mercedesa, ki je tako dober, da bi moralo vse skupaj zadoščati za drugo ali tretje mesto," je prepričan analitik Niko Mihelič. "Rosberg mora voziti tako kot na zadnjih treh dirkah, na katerih sicer ni zmagal, a je dobro odpeljal. Ve, da ima dober dirkalnik in da se mu ne more zgoditi praktično nič. Letos je pokazal, da je dozorel," pa je dodal Stane Kos, športni novinar Televizije Slovenije.

Šele v drugi polovici dobri stari Hamilton
Hamiltonu ne preostane ničesar drugega kot upanje na zmago. V letošnji sezoni jih je nanizal devet, a najbolj bodejo v oči predvsem njegovi popolnoma ponesrečeni štarti na nekaterih dirkah, s katerimi je izgubil kopico točk, ki bi mu prišle v zaključku še kako prav. "Štarti so se dejansko popravili. Nikoli ne bomo izvedeli, ali sta bila tedaj, ko je imel na štartu težave, za vse skupaj kriva njegova sklopka, štartni program in dejstvo, da se on na to ni navadil. Ko je Rosberg nizal zmage, je prišlo do izraza to, da je Hamilton v tem času postal svetovna zvezda. Bil je povsod. Na družbenih omrežjih si lahko spremljal njegove podvige. Karikiram, zjutraj je bil na Japonskem, zvečer že v Ameriki. Šele v drugi polovici sezone je postal Hamilton, ki ga poznamo od lani, torej bolj osredotočen," meni Kos, Mihelič je bil kratek in jedrnat: "Hamilton mora iti samo na zmago in računati, da bo imel Nico težave, ali pa, da bi mu na pomoč priskočili Verstappen, Ricciardo in Vettel."

Teorije zarot so vselej prisotne, a malo verjetne
V zadnjih letih, tudi v letošnji sezoni, so se med ljubitelji tega športa razširile različne teorije zarot glede Mercedesovih dirkačev, češ da v moštvu favorizirajo ali načrtno sabotirajo dirke določenemu dirkaču. Sogovornika v tovrstne teorije ne verjameta. "Končno za Mercedes niti ni tako pomembno, kdo je prvak. Pomembno je, da so moštveni prvaki in da bo eden izmed njegovih dirkačev prvak. Tu gre le za subjektivne simpatije posameznih članov moštva," je prepričan Mihelič.

Verstappen spominja na Senno
Ferrarija sta v letošnji sezoni močno razočarala, z Mercedesom se je enakovredno kosal le Red Bull, ki ima sijajno dirkaško zasedbo v Ricciardu in Verstappnu. Še posebej je nase opozoril 19-letni Verstappen, ki številne spominja na legendarnega Ayrtona Senno. "Verstappen je fantastičen. To, kar je naredil v zadnjem delu v Braziliji, je naredil le Ayrton Senna. Recimo na tisti dirki v Monaku, ko je prehitel Prosta, pa je direktor dirke vse skupaj prekinil zaradi prenevarnih razmer na stezi. Videli smo tudi podobno Sennovo zmago z lotusom na Portugalskem, tudi v Donningtonu. To, kar je pokazal Verstappen, je to, kar v formuli ena manjka. Brezkompromisnost, pogum, znanje. Dirkati iz druge linije. V Braziliji je Vettla dobesedno osmešil," je poudaril Mihelič.

19-letniku gledajo skozi prste
Kos priznava, da je Verstappen vsekakor izjemno nadarjen dirkač, a hkrati opozarja, da mu komisarji Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) velikokrat pogledajo skozi prste. "Verstappen je zvezda, a mu na nekaterih dirkah komisarji dopuščajo preveč. Ne bom rekel, da so manevri umazani, a je zelo nepopustljiv. Dvakrat ga je sicer doletela mila kazen, vendar je imel z dirkači večkrat bližnje srečanje, in se bojim, da daje to zeleno luč takšnemu dirkanju. FIA mu preveč popušča, bojim se, da mu bo to stopilo v glavo," je povedal.

Kos: Sezoni dam oceno 7/10
Zadnje sezone formule ena so po mnenju številnih ljubiteljev tega športa precej nezanimive. Z ne/zanimivostjo se kraljica motošporta ukvarja že dlje časa, a kljub vsemu bomo svetovnega prvaka dobili šele na zadnji dirki - v nasprotju z - denimo - letom 2002, ko si je Michael Schumacher že julija v Magny Coursu zagotovil vrh skupnega seštevka za svetovno prvenstvo. "Na lestvici od ena do deset bi letošnji sezoni dal oceno sedem. Pri formuli ena me navdušujejo predvsem te minimalne razlike med dirkači. Tu ne gre več za desetinke, ampak tisočinke. Res neverjetno, kako so ti fantje iz kroga v krog sposobni dirkati tako zbrano," je povedal Kos in dodal: "Spomnite se časov, ko je Michael Schumacher začel zmagovati pri Ferrariju. Takrat smo se hecali, da so vsi drugi prišli v cilj z dnevom zaostanka. Spomnite se Williamsa ob koncu 80. let prejšnjega stoletja. Pa McLarna. Takrat sta bila še bolj dominantna Senna in Prost, kot sta letos Hamilton in Rosberg. Leta 1988 z mclarnom MP4/4 jima le na eni dirki ni uspelo zmagati (VN Italije, op. a.). Letos bi dal oceno sedem. Ferrari je razočaral, imamo medsebojni dvoboj mercedesov, tudi nekatere dirke so bile zanimive. Je pa res, da bo formula ena še kako zanimivejša, če se bodo uresničile napovedi in bodo naslednje leto delali več na mehaničnem prijemu kot na aerodinamiki. Čeprav ne verjamem, da bodo časi zaradi tega domnevno pet sekund hitrejši."

Odvisno, kako dobrega tekmeca imaš v moštvu
Mihelič je prepričan, da bi Hamilton naslov prvaka osvojil že sredi sezone, če pri Mercedesu za moštvenega kolega ne bi imel Rosberga. "Težko je reči, kdaj se bo končala prevlada Mercedesa. Približno pet, šest, sedem let prevladuje eno moštvo po spremembi predpisov. Spomnimo se obdobij Williamsa, McLarna, Ferrarija, navsezadnje Red Bulla. Problem, ki ga ima Hamilton, je ta, da ima enakovrednega tekmeca v moštvu. To je podobno v vseh športih. Recimo, če pogledamo v motociklizem, bi bila Yamaha svetovni prvak, če ob Valentinu Rossiju ne bi bilo Jorgeja Lorenza ali nasprotno. Če bi imel Hamilton ob sebi dirkača, ki mu ne bi bil konkurenčen, bi že zdavnaj osvojil naslov," je povedal Mihelič, ki si želi, da bi bila moštva tehnično bolj enakovredna. "Če bi imela moštva možnost biti tehnično bolj enakovredna in bi dejansko dirkači odločali s svojim znanjem, bi bilo vse drugače. Je pa premoč Mercedesa v tem obdobju takšna, da ostali v realnih razmerah - torej, ko je asfalt suh - nimajo nikakršnih možnosti," je dodal.

Za F1 dobro, da dobi novega prvaka?
Doslej se še nikoli ni zgodilo, da bi dirkač dosegel osem zmag v sezoni in ne bi osvojil naslova svetovnega prvaka. To se bo letos spremenilo, saj sta oba kandidata za naslov letos zmagala celo po devetkrat. Enemu izmed njiju bo, pač, pripadel neslavni rekord. "Naslov prvaka bi privoščil Rosbergu, ker mi je tudi njegov način življenja bližje. Hamilton je neverjetno hiter. Kdor koli bo osvojil naslov, si ga bo zaslužil. Rosberg je bolj zaupal tehniki, storil je manj napak. Hamiltona utegnejo pokopati točkovne ničle," je povedal Mihelič, Kos pa je sklenil: "Če bo Rosberg odpeljal tako, kot je odpeljal zadnje tri dirke, bo postal prvak. Ostati mora hladnokrven, saj je s tem imel velike težave v lanski sezoni. Mislim, da bi bilo za formulo ena dobro, da bi dobili novega svetovnega prvaka. Rosberg je letos dejansko naredil korak naprej v primerjavi z lansko sezono, in si že zaradi tega zasluži naslov. Hamilton pa se je šele na zadnjih treh dirkah vzel toliko v roke, da si je mogoče rešil sezono, a na razplet bo treba še počakati."

Dirkaški konec tedna v Jas Marini se bo začel s prvim prosti treningom v petek ob 10. uri. Štiri ure pozneje je na sporedu drugi prosti trening. V soboto se bo ob 10.00 začel tretji prosti trening, kvalifikacije za VN Abu Dabija se bodo začele ob 14.00. Sklepna dirka sezone bo 24 ur pozneje. Lani je dirko dobil Rosberg pred Hamiltonom in Räikkönenom.

Rosberg mora voziti tako kot na zadnjih treh dirkah, na katerih sicer ni zmagal, a je dobro odpeljal. Ve, da ima dober dirkalnik in da se mu ne more zgoditi praktično nič. Letos je pokazal, da je dozorel.

Stane Kos

Končno za Mercedes niti ni tako pomembno, kdo je prvak. Pomembno je, da so moštveni prvaki in da bo eden izmed njegovih dirkačev prvak. Tu gre le za subjektivne simpatije posameznih članov moštva.

Niko Mihelič

Verstappen je zvezda, a mu na nekaterih dirkah komisarji dopuščajo preveč. Ne bom rekel, da so manevri umazani, a je zelo nepopustljiv. Dvakrat ga je sicer doletela mila kazen, vendar je imel z dirkači večkrat bližnje srečanje, in se bojim, da daje to zeleno luč takšnemu dirkanju. FIA mu preveč popušča, bojim se, da mu bo to stopilo v glavo.

Stane Kos

Recimo, če pogledamo v motociklizem, bi bila Yamaha svetovni prvak, če ob Valentinu Rossiju ne bi bilo Jorgeja Lorenza ali nasprotno. Če bi imel Hamilton ob sebi dirkača, ki mu ne bi bil konkurenčen, bi že zdavnaj osvojil naslov.

Niko Mihelič