Foto:
Foto:
Huseina so ameriške sile ujele 13. decembra lani.

Nekdanji iraški diktator Sadam Husein je stopil pred direktorja posebnega sodišča Salema Čalabija. Huseina je seznanil z njegovimi pravicami, jutri pa bo proti nekdanjemu diktatorju uradno vložena obtožnica.

Obtožnica Huseina bremeni zločinov proti človečnosti med iraško-iransko vojno med letoma 1980 in 1988, poboja Kurdov leta 1988 in napada na Kuvajt leta 1990. Iraški premier Iljad Alavi pa je nekdanjega iraškega diktatorja še obtožil, da je med svojim vladanjem sodeloval s teroristično mrežo Al Kajdo.

Poleg Huseina sta bila iraški prehodni vladi predana tudi nekdanji namestnik premierja Tarik Aziz in Ali Hasan Al Madžid, bolj znan kot Kemični Ali. Pod iraško pristojnost je prišlo še devet drugih zapornikov, med njimi Huseinova polbrata Barzan Ibrahim Hasan in Sabavi Ibrahim, nekdanji sekretar Abid Hamid Mahmud ter Aziz Salih Numan, regionalni vodja stranke Baas in poveljnik njene milice.

Husein in njegovi pribočniki bodo za zdaj ostali v zaporu, ki ga nadzorujejo Američani.


Sadamovi grehi

- Leta 1963 je sodeloval v poboju 5.000 pripadnikov Barzanijevega klana, ki mu pripada tudi kurdski voditelj Masud Barzani.

- Leta 1988 je v napadu na kurdsko mesto Halabdža uporabil kemično orožje. V napadu je umrlo okoli 5.000 ljudi.

- Isto leto je lansiral kampanjo proti Kurdom na severu Iraka.

- Leta 1990 je naročil invazijo na sosednji Kuvajt.

- Obtožen je tudi več zločinov proti človeštvu med iraško-iransko vojno med letoma 1980 in 1988.

- Po začetku zalivske vojne in umiku iraških sil iz Kuvajta je krvavo zatrl upor šiitov.

Že jutri pred sodišče
Obtoženci se bodo na sodišču pojavili v četrtek, vendar naj bi se sojenje začelo šele naslednje leto. Nekdanji diktator in njegovi pribočniki so obtoženi genocida in zločinov proti človečnosti. Mnogi pričakujejo, da bo nekdanji tiran obsojen na smrtno kazen.

Javno sojenje
Iraški svetovalec za nacionalno varnost Muvafak Al Rubaj je dejal, da bo sojenje pošteno, predvajali pa ga bodo tudi po radiu in televiziji. Huseinu naj ne bi dovolili, da bo sojenje spremenil v politično igrico in za priče klical denimo ameriškega predsednika Georga Busha ali britanskega premierja Tonyja Blaira.