Foto:
Foto:
Intel je vplival na cenitev delnic v ZDA.

Promet s Krko je dosegel skoraj 200 milijonov SIT, enotni tečaj pa je izgubil le 0,12 odstotka. Zadnji posli so bili nižji in so se sklepali pri 76.750 SIT, kar je precej manj od začetnih 77.310 SIT.

Drugi po prometu je bil z 80 milijoni SIT (od tega le 26 milijonov v rednem trgovanju) Petrol, katerega tečaj je ostal tik nad 65.900 SIT. Konec trgovanja je bil malce slabši. Pri Krki ni bilo izrazitega kupca, medtem ko je bil največji kupec Petrola Bank Austria.

Slovenski borzni indeks (4.822 točk) je svojo vrednost (ki je spet rekordna) nekoliko povečal na račun Dela, Intereurope, Kolinske in Mercatorja. Ob prometu 50 milijonov SIT je Delo na koncu doseglo že ceno 31.000 SIT. Tudi Mercator lepo napreduje in se približuje rekordni vrednosti. Tokrat je tečaj pridobil skoraj pol odstotka, posli pa so se na koncu sklepali po 41.000 SIT. Savine delnice so padle na 38.000 SIT.

Na prostem trgu je bil promet nizek, spremembe tečajev pa večinoma zelo majhne, čeprav bi pričakovali, da bodo idi in holdingi sledili blue-chipom, ki so večinoma na rekordnih vrednostih. Svetli ponedeljkovi izjemi sta holdinga NFD (+2,8 %) in Maksima (+1,3 %), precej dražje pa so tudi delnice Fructala (+3,3 %). Indeks PIX je ostal pri 4.212 točkah, IPT pa se je zvišal za četrt odstotka, na 3.909 točk.

Po zanimivem petku v tujini mirno
Ker so si ameriški trgovci zaradi praznika privoščili podaljšan vikend, je bil na največjih evropskih borzah ponedeljek miren in rahlo pozitiven. Londonski FTSE 100 je ob 13. uri pokazal 4.560 točk, frankfurtski DAX 30 pa je skorajda segel do 3.900 točk. Z začetkom tedna so lahko zelo zadovoljni Japonci. Tokijski Nikkei (11.244 točk) je pridobil kar dva odstotka.

Petkovi podatki o ameriškem avgustovskem trgu dela so bili v okviru pričakovanj, delnice v ZDA pa so se vseeno cenile, kar je bila posledica črnogledih napovedi največjega proizvajalca mikroprocesorjev Intela. Tržna kapitalizacija Intela se je znižala za več kot 7 odstotkov, precejšnje izgube pa so utrpela tudi sorodna podjetja. Zdrs indeksa Nasdaq za odstotek in pol (1.844 točk) tako ne preseneča. Dow Jones (10.260 točk) je izgubil zmernih 30 točk.

Ker naj bi Fed se še ta mesec zvišal obresti za 25 bazičnih točk, do konca leta pa lahko pričakujemo porast ključne obrestne mere vse do evropskih dveh odstotkov, se je vrednost evra znižala. Z evropsko valuto se trguje pod 1,21 dolarja.