Foto:
Foto:
Trgovanje na tujih borzah je še vedno pod vplivom visokih cen nafte.

Visok promet s Krko in Savo je le posledica svežnjev, v rednem trgovanju pa se ni prav veliko dogajalo. Izstopa le Petrol, s katerim je bilo za 172 milijonov SIT prometa, od tega polovica v rednem trgovanju. Enotni tečaj se je zvišal za 0,2 odstotka, na 63.866, na koncu pa je bila cena Petrola 64.000 SIT.

Drugačna zgodba je pri Krki, saj so se zadnji posli sklepali malce pod enotnim tečajem, ki je s 67.590 SIT, za 0,1 odstotka nižji kot v sredo. Tudi Mercator se ni premaknil. Njegov tečaj je 38.566 SIT.

Odstotek ali več dražje so delnice Merkurja, Gorenja, Save in Intereurope. Med prometnejše so se uvrstile tudi delnice Luke Koper, ki so pridobile manj kot pol odstotka. Ob nizkem prometu so se najbolj, za okrog dva odstotka, podražile delnice Kompasa MTS, Dela in Etola.

Danes se je v Portorožu začela 21. Finančno-borzna konferenca, ki jo vsako leto organizira Ljubljanska borza. Verjetno je tudi vzrok za pičlo trgovanje.

Indeks PIX se je zvišal za skoraj pol odstotka, na 4.209 točk. Med (p)idi je bilo še največ prometa s KD ID-om, ki je dražji za 0,8 odstotka (208,31 SIT). Več kot odstotek sta pridobila Krona senior in id Zvon ena.

V nekaj urah od optimizma do pesimizma
V sredo je ameriškemu delniškemu trgu res dobro kazalo, vendar je šlo zaradi ponovno skoraj rekordne nafte na koncu strmo navzdol. Indeks Nasdaq, ki je bil me trgovanjem za dva odstotka v plusu, je še zadržal torkovo vrednost (1.898), Dow Jones (9.937 točk) pa je izgubil tretjino odstotka.

Nekatere tehnološke delnice so se kljub vsemu lepo podražile. Hewlett-Packard je, na primer, po objavi dobrih rezultatov in napovedi pridobil 3,6 odstotka, med trgovanjem pa so bile te delnice glede na dan prej dražje že za sedem odstotkov.

V sredo je sicer kazalo, da je nafta le začela izgubljati vrednost, saj se je od vrha oddaljila za več kot dolar. Na nov obrat navzgor žal ni bilo treba dolgo čakati. Visoka cena črnega zlata utegne resno ogroziti okrevanje svetovnega gospodarstva, zato delnice v zadnjih tednih krvavijo.

Evropske borze so v sredo precej pridobile (največ, 4-5 odstotkov, British Airways, Air France in Lufthansa), danes pa spet deluje učinek drage nafte - frankfurtski DAX30 se je dopoldne znižal za več kot odstotek, na 3.820 točk, londonski FTSE 100 pa je izgubil 0,9 odstotka in padel na 4.430 točk.

Tokijski Nikkei je četrtkovo trgovanje končal pri vrednosti 10.862 točk. To je skoraj odstotek nižje kot dan prej. Vrednost evra je dobrih 1,19 dolarja.