Foto:
Foto:
Za tragedijo v Beslanu naj ne bi bile odgovorne ruske posebne enote.
Transakcijski račun za žrtve tragedije v Beslanu.
Ruska vojska je pripravljena na ofenzivo proti teroristom.
Prebivalci Beslana še vedno ne morejo verjeti, da se je v njihovem mestu zgodila tragedija.
Aleksander Dzasohov je nagovoril protestnike v Vladikavkazu.
Bolgarija bo pomagala otrokom, ki so preživeli tragedijo v Beslanu.

Ruska varnostna služba je obvestilo objavila na spletni strani, vsem, ki bodo posredovali informacije, pa zagotovila anonimnost in varnost.


Sodelujte na forumu ali prispevajte komentar na dnu novice.
Moskva je za ugrabitev več kot tisočih ljudi v šoli v Beslanu, ki se je končala s smrtjo skoraj 340 talcev in 31 ugrabiteljev, obtožila Šamila Basajeva in Aslana Mashadova, kar naj bi v svojem pričanju potrdil tudi eden od ujetih ugrabiteljev.

Basajev je eden najbolj skrajnih čečenskih voditeljev, ki je v preteklosti prevzel odgovornost za več napadov na ruske cilje. V zadnjem času naj bi uril bataljon samomorilskih napadalcev. Skrival naj bi se v Čečeniji, a ga ruski vojski še ni uspelo najti.

Mashadov je bil leta 1997 izvoljen za čečenskega predsednika, a mu po začetku druge vojne leta 1999 Moskva ni več zaupala. Po predlanski drami s talci v moskovskem gledališču ga je ruska vlada označila za terorista, kljub temu da je zanikal kakršno koli sodelovanje in obsodil napade na civiliste.


Pomoč za žrtve tragedije
Mednarodna zveza društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca je pozvala k pomoči žrtvam nedavnih tragičnih dogodkov v Beslanu. K zbiranju pomoči pa je pozval tudi Rdeči križ Slovenije. Denar za zdravljenje žrtev in njihovih svojcev ter za psihosocialno pomoč lahko nakažete na transakcijski račun; številko računa lahko vidite na sliki.


Vojska pripravljena
Ruska vojska je sporočila, da je pripravljena preventivno napasti oporišča teroristov v Rusiji in drugod po svetu. General Juri Baluevski je dejal, da to ne pomeni, da bodo uporabili jedrsko orožje.

Atentati tudi v Evropi?
Rusija lahko tudi v zahodnih državah izvede atentate na Čečene, je dejal tiskovni predstavnik glavnega čečenskega voditelja.

Ahmed Zakajev, ki živi v izgnanstvu v Londonu in je predstavnik Aslana Mashadova, je dejal, da bi lahko Moskva v Evropi naredila tako kot v Katarju, kjer sta tajna ruska agenta umorila nekdanjega čečenskega voditelja Zelimkanja Jandarbijeva.

Zakajev je dejal, da so uporniki sicer pripravljeni na dialog, vendar je vse odvisno od pripravljenosti Moskve. Mnogi pa opozarjajo, da Rusi ne bi tvegali atentata v Evropi, saj bi bil to diplomatski polom.

Odstop pokrajinske vlade
Pred tisočimi jeznimi protestniki, ki so se zbrali v glavnem mestu Severne Osetije Vladikavkazu, je voditelj pokrajine Aleksander Dzasohov napovedal odstop vlade v dveh dneh.

Podpora uradni zgodbi
Ruski pediater Leinid Rošal, ki je sodeloval v pogajanjih z ugrabitelji, je dejal, da ruske enote niso nameravale s silo zavzeti šole. Pripadniki posebnih enot po njegovih besedah sploh niso nosili neprebojnih jopičev, zato jih je v streljanju veliko umrlo.

State Department je kljub ostremu odzivu ruskega predsednika Vladimirja Putina pozval k pogovorom s tistimi predstavniki čečenskih upornikov, ki niso povezani s terorizmom.

Pomoč Bolgarije
Bolgarija je stotim ruskim otrokom, ki so preživeli tragedijo v Beslanu, ponudila letovanje ob Črnem morju. Bolgarski predsednik Georgi Parvanov je obljubil, da bo v Beslan poslal zasebno letalo, napolnjeno z zdravili in oblačili, potem ko so tamkajšnje oblasti zaprosile za pomoč.

V skladu z načrtom bodo otrokom en mesec na vladne stroške ponudili bivanje, hrano in zdravniško oskrbo. Ministrstvo za zdravstvo razmišlja o nastanitvi dodatnih 150 otrok in njihovih staršev v bolgarskih zdraviliščih.