Foto:
Foto:
Območje je pod ostrim nadzorom policije.
Frits Bolkestein.

Pred tem je bilo slišati streljanje, po poročanju prič pa naj bi policija prijela dva mlada človeka. Pred tem so bili v protiteroristični akciji ranjeni trije policisti.

Predstavnik policije je dejal, da je v trenutku, ko so policisti želeli prvič vstopiti v stavbo, razneslo ročno granato. Dva izmed ranjenih policistov so prepeljali v bolnišnico.

Policija je potem zaprla več ulic v bližini haaške železniške postaje Holland Spoor. Na območje, kjer poteka akcija, pa so prispele posebne enote policije.

Porast nasilja skrajnežev
V povezavi z umorom desničarskega režiserja Thea van Gogha je nizozemska policija do zdaj prijela šest ljudi, med njimi tudi glavnega osumljenca, ki mu pripisujejo umor in povezanost s terorizmom. Van Gogha naj bi v Amsterdamu ubili islamski skrajneži.

Po umoru pa so neznanci skušali požgati vsaj osem mošej in štiri cerkve. Manjša bomba je poškodovala islamsko šolo v Eindhovenu, ponoči pa je pogorela še osnovna šola.

Nizozemska politika do tujcev
Za razburjenje je poskrbel nizozemski evropski komisar Frits Bolkestein, ki naj bi dejal, da je Maroko država, ki izvaža morilce. Bolkestein naj bi van Goghov umor opisal kot začetek zastraševanja, ki ga je primerjal z občutkom pomanjkanja svobode med nemško zasedbo Nizozemske v drugi svetovni vojni.

Na Nizozemskem je pravkar potekala tudi mednarodna konferenca o integraciji tujcev. Ministrica za integracijo tujcev Rita Verdonk je menila, da se morajo tujci naučiti lokalnega jezika in sprejeti zahodne vrednote, če se res želijo vključiti v novo življenje.

Človekoljubne organizacije so Verdonkovo že kritizirale zaradi njenih načrtov za deportacijo skoraj 26 tisoč prosilcev za politično zatočišče in obveznih integracijskih tečajev za tujce.

Od 16 milijonov prebivalcev Nizozemske jih je kar 18 odstotkov tujcev - od tega je tretjina (okoli milijon) muslimanov.