Foto:
Foto:
Koroški svobodnjaki so še vedno proti postavitvi novih dvojezičnih tabel s krajevnimi imeni na Koroškem.

Udeleženci konference, ki jo je Schüssel uradno potrdil tudi v parlamentu, naj bi se sešli januarja prihodnje leto. Prejšnja konferenca soglasja, na kateri so se prav tako pogovarjali o dvojezični topografiji, se je po treh zasedanjih neuspešno končala septembra 2002.

Koroški svobodnjaki menijo, da je naglica, s katero se je Schüssel lotil nove konference soglasja, povsem neprimerna, sicer pa si še vedno prizadevajo, da ne sme priti do postavitve novih dvojezičnih krajevnih imen na Koroškem. Predstavniki slovenske manjšine v Avstriji pa so napoved nove konference pozdravili.

Schüssel je prvo konferenco soglasja sklical, ko je avstrijsko ustavno sodišče 13. decembra 2001 razveljavilo zakonsko določilo, ki je za postavitev dvojezičnih krajevnih napisov zahtevalo 25 odstotkov manjšinskega prebivalstva. Razpravo o novi konferenci soglasja je v torek začel koroški deželni glavar Jörg Haider.

Koroški Slovenci obsojajo Haiderja
Narodni svet koroških Slovencev je obsodil napad deželnega glavarja na avstrijskem Koroškem Jörga Haiderja na premierja Janeza Janšo. Haider je v izjavi dejal, da je v Sloveniji zdaj na oblasti bolj nacionalistična vlada, ki po njegovih besedah ni brez skušnjav o velikoslovenskih sanjah. Po mnenju sveta koroških Slovencev Haiderjev napad ne služi dobrososedskim odnosom, zato ga pozivajo, naj spoštuje pravila pravne države.

Haider je svoje nasprotovanje Janši izrekel po napovedi avstrijskega kanclerja Wolfganga Schüssla, da naj bi januarja prihodnje leto priredili novo konferenco soglasja o dvojezični topografiji.