Matjaž Sekelj je dejal, da se slovenski klubi vse težje kosajo z avstrijskimi, saj pri naših severnih sosedih ni krize. Foto: Aleš Fevžer
Matjaž Sekelj je dejal, da se slovenski klubi vse težje kosajo z avstrijskimi, saj pri naših severnih sosedih ni krize. Foto: Aleš Fevžer
Dejan Kontrec
Dejan Kontrec je velik zagovornik Lige INL. Foto: MMC RTV SLO
Zvone Šuvak
Zvone Šuvak je bil zelo kritičen do trenutnega položaja slovenskega hokeja. Foto: MMC RTV SLO
Rudi Hiti
Legendarni Rudi Hiti si želi znova tekmovati v državnem prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO
Ernest Aljančič
Ernest Aljančič je poudaril, da nikoli več ne bo kandidiral za predsednika HZS-ja. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Kopitar
Selektor slovenske reprezentance Matjaž Kopitar predlaga, da bi vsi klubi odigrali tri tekme na teden. Foto: EPA
Športni izziv o prihodnost slovenskega hokeja
Bo Rakovec nasledil Ulago na čelu odprave v Soči?

V studiu se je Ervin Čurlič pogovarjal z dvema gostoma. Svoj pogled sta predstavila Dejan Kontrec, generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije in dolgoletni reprezentant, ter Matjaž Sekelj, direktor Telemach Olimpije in nekdanji selektor slovenske reprezentance ter že udeleženec olimpijskega turnirja (Sarajevo 1984).

Med vabljenimi v studio sta bila še dva Matjaža, in sicer Rakovec, predsednik Hokejske zveze Slovenije, a so ga zadržale nujne službene obveznosti, in Kopitar, selektor slovenske reprezentance, ki pa je danes že odletel prek Atlantika. Zaradi današnje tekme v Ligi INL je moral udeležbo odpovedati tudi selektor mlade (U-20) slovenske reprezentance in trener pri kranjskem Triglavu Gorazd Drinovec.

Svoje mnenje so podali tudi Rudi Hiti, Ernest Aljančič in Zvone Šuvak, slišati je bilo veliko popolnoma različnih mnenj in pogledov ljudi, ki so že dolgo vpeti v slovenski hokej.

Aljančič: Nikoli več ne bom predsednik HZS-ja
Najprej so vsi gostje govorili o velikem uspehu slovenske reprezentance, ki bo čez tri mesece igrala na olimpijskih igrah v Sočiju. Vsi so se strinjali, da je to pravi čudež za državo, ki ima tako malo hokejistov.

"Zelo sem ponosen, da sem bil predsednik, ko smo se prvič prebili v elitno skupino svetovnega hokeja leta 2001. Ne počutim se nič krivega. Nekateri ljudje vedno, ko je kaj narobe na HZS-ju, moje ime privlečejo na plan, zato lahko povem, da nikoli več ne bom predsednik Hokejske zveze Slovenije," je odločno dejal Aljančič.

Zavzema se za skupno zgodbo Olimpije in Medveščaka
Precej bolj nasprotna mnenja so bila, ko se je govorilo o težavah slovenskih klubov in državnem prvenstvu. "Največji problem je, da na umetni način delamo neke delitve. Nekoč se je vse delilo na zelene in rdeče, vse skupaj pa se je skušalo rešiti na ledu. Olimpijo se v skupni zgodbi z Medveščakom in ruskim partnerjem da popeljati na pravo pot, za to se tudi zavzemam. Razmišljamo o holdingu, ki bo skrbel za razvoj hokeja od najmlajših kategorij do Lige KHL, kar je tudi cilj naših najboljših igralcev," je pojasnil "Nestl" Aljančič.

Hiti: Tako razdvojeni nismo bili niti v Jugoslaviji
Zelo kritičen do predsednika HZS-ja je bil predsednik Bleda Rudi Hiti: "Predsednik Rakovec se ni niti enkrat v svojem mandatu srečal z mojim klubom in nas poslušal, saj naj bi bili proti njemu. Postavljali so me kar na stran Aljančiča. On nima več želje za predsedniško funkcijo, zapravili pa smo možnost, da bi ga še naprej imeli v nadzornem odboru IIHF-a, kjer bi lahko še marsikaj za nas naredil. V slovenskem hokeju še nikoli nismo bili tako razdvojeni, tudi v Jugoslaviji ne!"

Sekelj pogreša dialog z Rakovcem
"Veliko dobrega se je zgodilo na področju amaterskega hokeja. Liga INL je kakovostna, članski hokej je znova v Celju in na Bledu. Dovolili smo, da Jesenic več ni, tudi Olimpija ima težave. Konkurenca nima takih težav, kot jih imajo slovenski klubi, ki tekmujejo v mednarodnih tekmovanjih. Vse težje držimo korak s tekmeci. V slovenskem hokeju potrebujemo konstruktivnost. S predsednikom Rakovcem o stanju pri Olimpiji nisva spregovorila niti besede," je poudaril Sekelj.

Potrebujemo močno Olimpijo in močne Jesenice
"Avstrija nima take krize. Na začetku krize leta 2008 je bilo v nekaterih avstrijskih klubih zaznati zmanjšanje proračunov za deset ali dvajset odstotkov. Zdaj imajo vsi klubi proračune nad najboljšimi časi pred krizo. V Sloveniji vemo, kam drvi ekonomija in kje je gospodarstvo in seveda se vse to posledično pozna na športu. Če želimo še kdaj igrati na olimpijskih igrah in biti člani elitne divizije, moramo imeti močne Jesenice in močno Olimpijo," je še dodal alfa in omega zeleno-belih, ki so doživeli nov visok v Salzburgu (1:7) in so prikovani na zadnje mesto Lige Ebel.

Šuvak: Postali smo narod hlapcev
Eden izmed najboljših slovenskih hokejistov vseh časov Zvone Šuvak je bil zelo kritičen. "Postali smo narod hlapcev! Kompletno slovensko hokejsko srenjo smo dali v podnajem Avstrijcem v drugo ligo. Slovenski klubi v Ligi INL so v tem trenutku verjetno zadovoljni, saj jih finančno podpira HZS. Ko bo HZS odstopila od vsega tega, se bodo vsi mali klubi izčrpali, tako kot so se izčrpale Jesenice in tudi Olimpija. Ta liga je za današnje razmere predraga, klubi od tega nimajo nič. Ne morejo dobiti pokroviteljev in nimajo zvestih pristašev," je povedal nekdanji športni direktor železarjev.

"Ne morem razumeti, da je taka blagovna znamka, kot so bile Acroni Jesenice, izginila s hokejskega sveta. Problem ni bil v predsedniku Slavku Kanalcu. Če se navijači niso strinjali z njim, je to druga zgodba, a odgnali so iz Podmežakle največjega pokrovitelja, kar je za današnje razmere katastrofa," je še dodal Šuvak.

Predsednik HZS-ja Rakovec vidi stvari popolnoma drugače: "V Ligi INL postavljamo svoje pogoje, nismo odvisni od avstrijske zveze. Enakovredni smo z Italijani in Avstrijci. Imeli smo sestanek na turnirju v Innsbrucku. To je v bistvu slovensko prvenstvo, kjer klubi pridobivajo tudi mednarodne izkušnje."

Avstrijci vedno potrebujejo nas precej bolj kot mi njih
"Bili smo nosilci hokeja na tem območju. Ne bi uporabil izraza hlapec, saj je vse več regionalnih tekmovanj. Olimpija ima prihodnost v Ligi Ebel, morda kdaj še kaj več. Avstrijci vedno potrebujejo nas precej bolj kot mi njih. Brez Jesenic v Sloveniji ni hokeja, morda bi bilo lažje brez Olimpije. To rivalstvo je treba na pravi način oživeti," je sklenil Aljančič.

Hiti je razočaran, ker nimamo državnega prvenstva: "Edini smo, ki nimamo državnega prvenstva. Avstrijci ga imajo, Olimpija tudi igra pri njih. Včasih smo igrali Alpsko ligo in imeli tri klube, ki so bili konkurenčni avstrijskim in italijanskim klubom. Zdaj imamo Olimpijo na zadnjem mestu Lige Ebel, naša najboljša ekipa v Ligi INL pa je na osmem mestu. Na zadnjih treh mestih so naši klubi. Moramo ceniti sebe in moramo imeti državno prvenstvo."

Kopitar: Ne vidim luči na koncu predora
Selektor Matjaž Kopitar ni optimist: "V Ligi NHL igrajo štiri tekme na teden. Ko se v torek Liga Ebel ne igra, bi lahko igrali državno prvenstvo. Tri tekme na teden bi morali igrati. Luči na koncu predora ne vidim, želim si pa, da bi pravi ljudje stopili skupaj na Jesenicah."

Kontrec: Rezultat vlaganja bo morda viden čez nekaj let
Stališče HZS-ja je strnil Dejan Kontrec: "HZS je imel pred časom velike finančne težave, ki pa nam jih je uspelo sanirati, zato nismo posegali v profesionalni hokej. Pred leti nismo imeli strokovnega sveta in trenerske organizacije, zdaj vse to deluje. V SLO-hokej ligi klubi niso imeli finančnih sredstev za igranje in so odstopali sredi prvenstva, kar je neresno do medijev in pokroviteljev. Ko smo si finančno opomogli, smo vložili v Ligo INL. Sodnike plačujemo po svojih tarifah. Stroške potovanj klubov plačuje HZS. Vsem klubom pomagamo z 10.000 evri, kar zadostuje za potovanja in stroške sodnikov. Rezultat bo morda viden čez nekaj let. INL je zdaj državno prvenstvo. Tuji klubi so le dodana vrednost tekmovanju. Ob torkih ne igramo DP-ja, ker si klubi ne morejo privoščiti še dodatnih stroškov."
A. G.

Športni izziv o prihodnost slovenskega hokeja
Bo Rakovec nasledil Ulago na čelu odprave v Soči?