Predsednik je zahteval izredno odpoved direktorice, a na koncu sta se Primož Ulaga in Barbara Küirner Čad razšla
Predsednik je zahteval izredno odpoved direktorice, a na koncu sta se Primož Ulaga in Barbara Küirner Čad razšla "sporazmno" oz. z odpravnino in odpovednim rokom. Foto: BoBo

Statut povedal: kakšna bo redna zaposlitev ali kakšna bo nagrada in predvsem kakšna bo nagrada za uspešno opravljeno delo.

Primož Ulaga in Barbara Kürner Čad
Po informacijah naj bi Ulaga septembra predlagal skupščini SZS-ja združitev funkcij predsednika in direktorja zveze, s čimer bi predsedniška funkcija postala profesionalna. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida
Barbara Kürner Čad in Tina Maze
Zadnja leta je imela SZS burne odnose z moštvom Tine Maze, kjer pa najdejo pohvalne besede tako za direktorico v odhajanju kot za predsednika zveze. Foto: SZS
Ulaga želi ukiniti mesto direktorja

Odločitev je pričakovana, saj se je predsednik zveze Primož Ulaga tako odločil in napel vse sile, da je to tudi uresničil. Se pa seveda predvsem glede na manever, ki ga je pri tem uporabil, razumljivo postavlja vprašanje, kaj se skriva v ozadju te poteze?

Lahko samo ugibamo, kaj se je dogajalo za zaprtimi vrati na Podutiški, ampak sodeč po vidno razburjenih obrazih članov Izvršilnega odbora ter predsednika Ulage, je bilo kar napeto. Direktorice Barbare Kürner Čad nismo dočakali, verjetno je raje ostala v pisarni, da se ji ne bi bilo treba srečati z novinarji, ampak njena zgodba na zvezi je zdaj tako ali tako končana.

Namesto izredne odpovedi, sporazumna ločitev
V zadnjih 14 dneh je po vsej verjetnosti napela vse sile, ki pa jih ob njenem pravniškem znanju in odvetniških prijateljih ni malo, da je iztržila vse, kar je lahko. In o tem iztržku včeraj nihče ni želel nič reči, čeprav ta ni nezanemarljiv.

Izvršilni odbor je namreč sklenil, da ni bilo ugotovljenih razlogov za odpoved delovnega razmerja – torej že z letala vidni banalni očitki Primoža Ulage, denimo o bundah v nepravih rokah, če omenim le enega, niso vzdržali. Tako je od septembra dalje nekdnja direktorica zveze, ki jo je na to mesto pripeljal Tomaž Lovše (ne, ne bom nič rekel), morala dobiti kar lepo odpravnino, da je privolila v sporazumno prekinitev pogodbe.

Soglasje predsednika k finančnemu poročilu
Ulaga je torej dosegel tisto, kar je želel, čeprav se retorično lahko vprašamo, zakaj se je na vse kriplje in vse prej kot na diplomatski način trudil odstraniti Barbaro Kürner Čad, zelo uspešno menedžerko, kot bi lahko sklepali ob finančnem poročilu zveze za leto 2012, ki mu je pritrdil tudi predsednik.

Ali je v ozadju res nekaj tisoč evrov, ki jih bo, če jih sploh bo, ne pozabimo na odpravnino, prihranila zveza? Ali pa je v ozadju nekaj drugega? Na vprašanje, ali ni ta manever mogoče le bližnjica do spremembe statuta, po kateri bi bila predsedniška funkcija zdaj profesionalna, je Primož Ulaga namreč odgovoril: "Glejte, to bo statut povedal: kakšna bo redna zaposlitev ali kakšna bo nagrada in predvsem kakšna bo nagrada za uspešno opravljeno delo."

Nekatere funkcionarje skrbi prihodnost SZS-ja
Včerajšnja odločitev bo torej veliko bolj jasna, ko bomo na redni letni skupščini zveze, ta naj bi bila septembra, izvedeli za predlagane spremembe statuta. Če bo med njimi tudi predlog o združitvi predsedniške in direktorske funkcije ali pa variacija na to temo, mi bo včerajšnji razjarjeni obraz Primoža Ulage veliko bolj jasen. Že danes pa je zgovorna zaskrbljenost enega izmed članov izvršilnega odbora o prihodnosti smučarske zveze, če bodo nam za zdaj še neznani predlogi spremembe statuta dobili zeleno luč.


Predsednik SZS-ja Primož Ulaga se kljub nasprotni napovedi ni ognil novinarjem in je na njihovo vztrajanje le podal nekatere odgovore o izplenu seje IO-ja, ki je kljub vnaprejšnjemu dogovoru med Ulago in Barbaro Kürner Čad trajala več kot dve uri in pol.
Komentar na sporazumno prekinitev sodelovanja z direktorico SZS-ja?
Pri nas gledamo, kako bomo športno uspešni, imeli dobre trenerje in tekmovalce. O notranjih organizacijskih zadevah, o tem pa lepo prosim ... Kot veste, zagovarjam, da so discipline veliko bolj odgovorne in samostojne ter disciplinirane.

Se bo res privarčevalo glede na odpravnino?
Nihče ne bo oškodovan, tu so bila sredstva planirana za določene ljudi. Če bo kdo manj, ne bomo več zapravili. Če bi bili tukaj vse leto, bi imeli za 12 mesecev plač, in ne le za tri ali štiri. Gre za zmanjšanje stroškov, direktorja zveze ne bo več.

Kdo bo zdaj opravljal naloge direktorice v odhodu?
Discipline imajo že zdaj vsaka svojega direktorja, menedžerja. Vse, kar se dela, se dela zato, da bo več za šport. Nesmiselno je, da imamo neke skupne direktorje za vseh sedem disciplin, ker to ne gre. Vsaka disciplina zase se mora znati prodati in vsaka disciplina se mora boriti za svoj denar. Proračuni so znani, do sponzorjev morajo pa biti korektni, kar je v preteklosti tudi manjkalo.

Ste zadovoljni?
Zadovoljen sem z razpletom, v smislu, da zmanjšamo stroške.

Statut povedal: kakšna bo redna zaposlitev ali kakšna bo nagrada in predvsem kakšna bo nagrada za uspešno opravljeno delo.

Ulaga želi ukiniti mesto direktorja