Ilja Kovaljčuk je v 10 sezonah v NHL-u na 816 tekmah zbral 816 točk (417+399), v minulih 5 sezonah pri SKA-ju v KHL-u pa 327 točk na 298 tekmah. Foto: Reuters
Ilja Kovaljčuk je v 10 sezonah v NHL-u na 816 tekmah zbral 816 točk (417+399), v minulih 5 sezonah pri SKA-ju v KHL-u pa 327 točk na 298 tekmah. Foto: Reuters
Rasmus Dahlin je bil izbran kot prvi hokejist na letošnjem naboru Lige NHL. Foto: Reuters
Rasmus Dahlin, Andrej Svečnikov in Jesperi Kotkaniemi
Prvi trije izbranci letošnjega NHL-nabora, na katerem so dominirali Evropejci, med prvimi devetimi je bil izbran le en Kanadčan. Foto: Reuters

Pred njim je to leta 1989 uspelo napadalcu Matsu Sundinu. 18-letnega švedskega branilca Dahlina so na letošnjem naboru, ki je minil po evropskih notah, kot številko 1 nabora izbrali pri Buffalo Sabres.

Prvi izbor Dahlina, ki v švedski ligi igra za Frolundo, je bila pričakovana. "Zdaj si želim le to, da bi se vse skupaj čim prej začelo," je dejal Dahlin: "V to mesto bom prinesel vse, kar imam, vse, kar znam. Sem zelo vznemirjen in vesel. Komaj čakam začetek sezone."

Dahlin: Zelo rad imam to mesto
Švedski najstnik je še dejal, da je vesel izbora, čeprav se je pridružil ekipi, ki se že osem let zapored ni uvrstila v končnico prvenstva NHL. "Doslej sem bil že dvakrat v Buffalu in zelo sem vesel, da si bom končno lahko nadel tudi dres Sabresov. Zelo rad imam to mesto," je na naboru v Dallasu še dejal Dahlin.

Evropski hokejisti najbolj zaželeni
Ruski napadalec Andrej Svečnikov je bil drugi izbor nabora, pridružil se je moštvu Carolina Hurricanes, tretji izbor je pripadel Montreal Canadiens - izbrali so Finca Jesperija Kotkaniemija. Na naboru so bili kar štirje med prvimi šestimi evropski hokejisti.

Kopitar dočakal prav krilo za njegov napad
Drugi dan NHL-nabora se je začel s trgovanjem in odločitvijo Ilje Kovaljčuka, ki se po 5-letni odsotnosti vrača v najmočnejšo hokejsko ligo na svetu. Med četverico Los Angeles, San Jose, Vegas in Boston je 35-letni Rus izbral Kralje, s katerimi bo 1. julija sklenil 3-letno pogodbo v višini 6,25 milijona dolarjev letne plače. "Navdušeni smo, da dodajamo Iljo Kovaljčuka k organizaciji LA Kings," je podpis ruskega zvezdnika naznanil Rob Blake, generalni direktor LAK-a. Dvakratni prvaki so tako končno dodali nevarnega krilnega napadalca za kapetana in 1. centra Anžeta Kopitarja. Letos je Kingse v 1. krogu pometel novinec Vegas, v nič pa je šla izjemna sezona treh stebrov moštva Kopitarja, branilca Drewa Doughtyja in vratarja Jonathana Quicka. Vzrok? Ker zvezdniška trojica ni imela prave podpore, zlasti ne v napadu, ki je na 4 tekmah končnice zmogel vsega 3 gole.

Pred 8 leti namesto LA-ja izbral New Jersey
Kovaljčuk je bil že pred 8 leti pred dilemo, ali naj sprejme ponudbo Los Angelesa ali New Jerseyja, takrat je izbral Vrage, s katerimi se je nato spomladi 2012 soočil ravno s Kralji v finalu Stanleyjevega pokala in ga izgubil. Takratna 100-milijonska in kar 13 let dolga pogodba z Devilsi je bila kamen spotike vodstvu lige, prva različica je bila celo razveljavljena, po drugi pa so spremenili pravila glede dolžine in stopnjevanja oz. padanja višine plače. Ob "lockoutu" 2013 se je vrnil v domovino, kjer je podpisal za najbogatejši klub KHL-a SKA Sankt Peterburg. Sledila je upokojitev v NHL-u in dokončna vrnitev v Rusijo, kjer je bil v minulih sezonah redno najboljši strelec lige, s SKA-jem pa je dvakrat tudi osvojil Gagarinov pokal. Po februarski zmagi v Pjongčangu in osvojitvi olimpijskega zlata je tudi uradno potrdil, da se vrača v NHL, ker je starejši od 35 let, je imel pri izbiri novega kluba popolnoma proste roke.