Bojan Zajc je priznal, da je bil Salzburg veliko boljši tekmec. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Zajc je priznal, da je bil Salzburg veliko boljši tekmec. Foto: MMC RTV SLO
Don Jackson
Don Jackson je bil po zelo slabem štartu v sezono zadovoljen z dvema točkama in tudi z igro svojih varovancev. Foto: MMC RTV SLO
"Rdeči biki" v Tivoliju pokazali roge


Salzburg, ki je le bleda senca šampionske ekipe pod taktirko Pierra Pageja, je zmagal s 5:4, čeprav je bil večino tekme vsaj za razred boljši tekmec. Vratar Jerry Kuhn je z 42 obrambami preprečil polom, vseeno pa so zmaji prikovani na dno lestvice in tudi na naslednjih tekmah bodo zelo težko prišli do točk, saj so KAC, Beljak in Linz vsekakor v precej boljši formi kot Salzburg, ki je prejšnji petek doživel pravo sramoto na Dunaju (1:9).
Zajc: Težko smo jim sledili
"Igralci Salzburga so bili hitrejši od nas, boljši v dvobojih, vseskozi so imeli nadzor nad tekmo, čeprav je izid na koncu 4:5. Težko smo jim sledili, bili so veliko boljši od nas. Popraviti bo treba igro z igralcem več," je pojasnil trener Bojan Zajc, ki ga čaka ogromno dela.
"Upam, da se je tujcem zdaj res odprlo. Čim več igralcev mora dosegati zadetke. Težko je, ko nizaš poraze, vzdušje ni najboljše. Pretep ob koncu tekme nas je malce podžgal, zaigrali smo bolje," je še dodal 47-letni strokovnjak, ki je natanko pred letom nasledil Heikkija Mälikäja.
Berry izstopa iz povprečja s palico ...
Tuji hokejisti na prvih treh tekmah niso zadeli, tokrat pa sta Alex Berry in Jeff Ulmer dosegla vse štiri gole za Olimpijo. Berry je v prvi tretjini po natančnih podajah kapetana Aleša Mušiča dvakrat rutinsko matiral povprečnega vratarja Bernda Brücklerja, ki pri trenerju Donu Jacksonu redno dobiva priložnost pred Luko Gračnarjem, kar je zelo težko razumljivo.
"Začeli smo zelo dobro, hitro smo dosegli dva zadetka, potem pa smo imeli preveč kazni in Salzburg je to hitro izkoristil. V zadnjih minutah smo odigrali zelo borbeno, nismo popustili. Dolgo smo čakali na prvo domačo tekmo, bili smo zelo motivirani, žal pa smo predvsem v drugi tretjini popustili. "Power play" še ne deluje dovolj dobro, kazni je preveč, priigramo si dovolj priložnosti, dosežemo pa premalo golov. Nikoli ni lahko sezone začeti s štirimi porazi, prav lahko bi se obrnilo tudi drugače, morda bi lahko dobili tri tekme, odločajo malenkosti," je dejal 27-letni Berry, ki so ga na naboru Lige NHL leta 2005 kot 153. izbrali Toronto Maple Leafsi. Vseskozi je igral v ligah AHL in ECHL.
... in tudi s pestmi
"Tuji igralci smo vedno pod pritiskom, že na prvih treh tekmah smo bili blizu, a nikakor ni hotel plošček v mrežo. Počasi se bomo navadili na novo okolje. Tudi Ulmer je dvakrat zadel, kmalu se nam bo odprlo. Izgovorov ne smemo iskati. Res je, da pripravljalno obdobje s selitvami v različne dvorane ni potekalo po načrtih. Začetek sezone ni bil dober, pomembne so le točke, teh pa za zdaj še nimamo," je poudaril Berry, ki se je izkazal tudi v vlogi pretepača in s tem požel stoječe ovacije. Dobro je premikastil Mitcha Wahla in poskrbel za največji aplavz večera v Tivoliju.
Veteran Ulmer se je prebudil ob koncu
36-letni Ulmer je v 56. in 59. minuti poskrbel za priključek. "Če hočemo zmagovati v tej ligi, ne smemo imeti toliko kazni. V igri petih proti petim smo enakovreden tekmec. Imamo mlado ekipo, ki nima dovolj izkušenj, in kazni so posledica tega. Zelo dobro je, da smo se na koncu približali in imeli celo priložnost za izenačenje. Odprlo se mi je šele v zadnji tretjini, v prvih dveh sem igral slabo. Zavedam se, da je pritisk na tujih igralcih večji, vsi pričakujejo zadetke. V Linzu smo odigrali precej bolje, imeli smo manj kazni. Ko nas je na ledu pet, vse deluje, imamo dovolj energije," je vtise strnil napadalec, ki je v sezoni 2000/01 odigral tudi 21 tekem za New York Rangerse in dosegel tri gole.
"Ko prideš v nov klub, se je treba uigrati s soigralci v napadu. Trenirali smo v različnih dvoranah, kjer led ni bil vedno dober. Z Juddom Blackwaterjem nikoli nisva igrala skupaj, naš napad potrebuje čas," je dodal Ulmer, ki je igral tudi v Ligi KHL (Dinamo Minsk in Metallurg Novokuznetsk) in Ligi DEL (Hamburg Freezers in Frankfurt Lions).
Vodja ekipe prevzema odgovornost
"Imel sem kar nekaj ponudb iz Avstrije, odločil pa sem se za Olimpijo, ki ima mlado ekipo, kjer sem lahko vodja. Zavedam se, da nismo dobro štartali, starejši igralci prevzemamo odgovornost. Zdaj je najpomembneje, da nas ne zagrabi panika, ne sme biti slabega vzdušja zaradi porazov, mlade igralce je treba dvigniti," je sklenil Ulmer.
Olimpija se bo letos zelo težko kosala z najboljšimi ekipami Lige Ebel. Nekateri tujci so le sivo povprečje in jemljejo mesta mladim domačim igralcem. Na prvi tekmi se je zbralo 1.100 gledalcev, do 55. minute niso ravno uživali, dva pretepa in takoj zatem še zadetka sta nato dvignila temperaturo v Tivoliju. Naslednja priložnost za prvi točki bo v petek, ko v Ljubljano prihajajo prvaki iz Celovca.

"Rdeči biki" v Tivoliju pokazali roge