Hokej
Jeseničani so v alpski ligi dobili prvi obračun. Foto: www.alesfevzer.com

Dodaj v

Dvoboj Olimpija - Jesenice bi lahko videli kar 19-krat

Športna zgodba Dareta Ruparja
7. marec 2018 ob 14:38
Jesenice - MMC RTV SLO

Hokejsko dogajanje na začetku marca že vrsto let ni bilo tako domače obarvano. Prvič po desetletju v avstrijskem prvenstvu sta oba najboljša slovenska kluba, ki imata za sabo že skoraj 500 medsebojnih tekem, znova v istem mednarodnem tekmovanju.

Za nameček sta večna tekmeca z Jesenic in iz Ljubljane nasprotnika tudi v prvem krogu končnice. Prvi dvoboj v četrtfinalu Alpske lige so s 4:3 dobili železarji.

Če je kdo po letošnjem največjem zimskem športnem tekmovanju in drugi zaporedni udeležbi slovenske hokejske vrste na njem morda imel občutek, da se ga hokejsko dogajanje ni dotaknilo tako močno kot pred štirimi leti v Sočiju, naj si pretirano ne očita. Ob vrnitvi iz dežele jutranjega miru sem namreč takih razmišljanj slišal celo več, kot sem jih pričakoval. Najbrž je temu botrovalo že dejstvo, da v Gangneungu po dveh desetletjih znova nismo videli najboljših mojstrov palice in ploščka. Vsi v en glas so tudi zatrjevali, da našim risom, čeprav so končali eno stopnico prej kot ob Črnem morju, nimajo kaj očitati, ampak da je reprezentanca brez prvega našega zvezdnika Anžeta Kopitarja drugačna kot z njim. In temu res ne moremo oporekati, sploh ob misli na čudovit konec tedna v Minsku na začetku septembra pred letom in pol, ko je AK11 nazadnje drsal tudi v dresu z risom na prsih.

Fantje v reprezentančnih majicah bodo letos imeli še en zelo zahteven izpit. Z mojega vidika za slovenski hokej celo pomembnejšega za prihodnost našega hokeja, kot je bilo veličastno druženje pod petimi krogi tudi v Koreji. Olimpijski turnir je bil nedvomno nagrada za opravljeno v beloruski prestolnici, konec aprila v Budimpešti pa si spodrsljaja četa Karija Savolainena ne bo smela privoščiti, ne glede na to, da se ji obeta precej spremenjena postava v primerjavi s to, ki se je zelo dostojno predstavila v Pjongčangu.

Domača klubska scena že vrsto let le caplja za reprezentančnimi predstavami. Na večni obračun naših najboljših hokejskih moštev smo v zadnjih letih čakali do uvodnih aprilskih dni. Izkušnje zadnjih let so vodilne na hokejski zvezi primorale v to, da se je v tej sezoni za pokalno lovoriko igralo že v septembru. V nadaljevanju so na svoje prišli tisti, ki so si nekaj zadnjih let, sploh pa po jeseniškem odhodu iz avstrijskega prvenstva, želeli, da se moštvi spet najdeta v istem tekmovanju.

Ko je podobna usoda doletela tudi ljubljansko vrsto, se je to tudi zgodilo, in čeprav gre za najmanj razred nižje tekmovanje od boja za točke pri naših severnih sosedih, se je to res izkazalo za dobro. S stališča kakovosti nikakor ne, saj se tako dobro, kot še pred nekaj leti, trenutno iz našega okolja v svet ne more podati prav nihče. Tudi z vidika obiska na tribunah v primerjavi z najboljšimi leti omenjenega desetletja ni napredka.

Nedvomno pa imamo večni hokejski derbi, največkrat odigrani medsebojni dvoboj v našem športu, večkrat na pladnju. V tej sezoni se nam tako lahko pripeti kar 19 izvedb, v kar pa je le težko verjeti. Za kaj takega bi v četrtfinalni seriji Alpske lige morali videti še šest tekem in ob koncu sezone še pet v finalu državnega prvenstva. Seveda ob dejstvu, da niti Jesenice niti Olimpija ne bi igrala v finalu Alpske lige. Kaj si v danem trenutku kdo bolj želi, pa seveda prepuščam vsakemu med vami, ki ste ujeli v tole hokejsko razmišljanje.

Dare Rupar, Val 202
Prijavi napako
Komentarji
corn
# 07.03.2018 ob 15:45
Preveč, ljudje se potem zasitijo.
Semin
# 07.03.2018 ob 18:47
Ceprav se bil pred sezono skepticen,me je glavic navdusil.priloznost je ponudil mnogim mladenicem,nekatere izkusenejse fante pa spravil na nivo,na katerem lahko bp zamenjajo nekatere stalne clane izbrane vrste(npr music,hebar,vidmar,kranjc).tudi olimpija se bo prej kot slej sestavila.dajmo se kaksno vzpodbudno novico o nasem klubskem hokeju objaviti,narediti malo vec reklame,pa se bo hitro kak mladenic tudi na tuje lahko podal.mimogrede.v cetrfinalu ahl je zgolj eno avstrijsko mostvo.za primerjavo glede ebla.koliko avstrijcev igra vidnejso vlogo v prvih dveh napadih ebel ligasev.toliko o drugorazrednem tekmovanju ahl.
mojir
# 07.03.2018 ob 21:33
Klubski hokej na Slovenskem je padel na popolno dno, sedaj se nazaj vzpenja, zato bo potreben čas, znanje, denar in potrpežljivost vseh ter seveda podpora navijačev. "Preigravanje" na temo, kako je slab hokej, kako ni gledalcev, kako je preveč derbijev, je meni osebno naravnost smešno. S čim te tekme primerjate, z NHL, KHL, OI ali s časi obeh klubov v EBEL ligi?? Nič od tega ni primerljivo. Primerljive pa so te tekme s tekmami v bivši MHL in z DPjem. Pa to sploh ni pomembno, nekje je treba začeti. Jaz sem zelo vesel derbijev, prenosov in dejstva, da se oba kluba vzpenjata in imata zdrave temelje, Olimpija pa za po vrhu po mnogih letih igra izključno z slovenskimi fanti.
Malo optimizma in pozitivizma ne bi škodilo v teh hokejskih krogih.

Jutri pa vsi v Tivoli ;)
peter27dd
# 07.03.2018 ob 14:50
težko vrjamem,da bo tok tekem še
M_K
# 07.03.2018 ob 17:01
Res??? 19x??? Smeh... palep dan :-)
rdečinavijač
# 07.03.2018 ob 14:57
No bo jih tolk, Četrfinale Alpske lige 4 in potem še finale DP 3.
Semin
# 07.03.2018 ob 23:07
V khl ni vec nikogar
urednik01
# 08.03.2018 ob 10:17
pa kdo to sploh gleda razen žlahte ?
Arso
# 08.03.2018 ob 08:42
Predvsem je realističen glede na razmere.
qwatebriga
# 08.03.2018 ob 08:13
Arso, zakaj je skoraj vsak tvoj post pesimističen?
peter27dd
# 08.03.2018 ob 07:36
če bo dons kokr tok folka bo čudež
Arso
# 07.03.2018 ob 22:10
Če se letos prebijemo v elitno divizijo bo velik uspeh.
Nekaj nosilcev igre bo še igralo v KHL idr. močnih ligah,
prišle bodo kakšne poškodbe, ustreznih zamenjav za
nosilce igre pa nimamo.
lopat12
# 07.03.2018 ob 15:31
Ma idealno za oba kluba bi bilo 19 razprodanih tekem... ampak je lepo spet mal spremljat derbije. Me prav veseli.
peter27dd
# 07.03.2018 ob 15:28
jst pa pravm,da bo več tekem kt 4
peter27dd
# 07.03.2018 ob 15:05
@rdečinavijač kaj pa če bo več kt 4 tekme ?
Kazalo