Veselje kapetana Washingtona Aleksandra Ovečkina s strelcem odločilnega gola Kevinom Shattenkirkom. Foto: Reuters
Veselje kapetana Washingtona Aleksandra Ovečkina s strelcem odločilnega gola Kevinom Shattenkirkom. Foto: Reuters
Sidney Crosby
Takole je Sidney Crosby zapustil led in končal tretjo tekmo. Foto: Reuters
Connor McDavid
Connor McDavid, ki je bil prvi strelec letošnje sezone, je med kandidati za nagrado Hart. Foto: Reuters

Na začetku 14. minute je Washington povedel, ko sta ob igralcu več na ledu kombinirala Aleksander Ovečkin in Justin Williams, ki je podal pred vrata, tam pa je bil pripravljen Nicklas Bäckström, ki je ploščico poslal v mrežo. Ko je bilo do konca še dobrih deset minut, so v protinapadu lepo odigrali Marcus Johansson, Williams in Jevgenij Kuznecov, ki je zadel za 2:0.

Tedaj se je zdelo, da bodo Capitalsi že po rednem delu znižali zaostanek v seriji, vendar so Pingivini v izdihljajih dvoboja izsilili podaljšek. 113 sekund pred koncem, ko so gostitelji že zaigrali brez vratarja, je znižal Jevgenij Malkin. Le 48 sekund pozneje se je gostujoča mreža znova zatresla. Malkin je tokrat podal, za 2:2 pa je z razdalje zadel Justin Schultz.

Shattenkirk odločil v podaljšku
Vendar pa so v podaljšku hokejisti Washingtona strnili svoje vrste in izkoristili številčno premoč na ledu. Bäckström je po levi strani zadrsal v napadalno tretjino in podal na sredino, kjer se je odkril Shattenkirk, ki je s prvim golom v končnici odločil tekmo. "To je bil dober preizkus za vse nas. Bilo je kar nekaj trenutkov med tekmo, ko smo morali pokazati, iz kakšnega testa smo. Šel sem korak za korakom, menjavo za menjavo. Seveda se zdaj počutimo bistveno drugače kot pred tekmo, te občutke pa moramo prenesti na naslednji dvoboj," je po tekmi razmišljal Shattenkrik.

Po dobrih petih minutah so gostitelji ostali brez kapetana Sidneyja Crosbyja, ki ga je v protinapadu najprej oviral Ovečkin, prvi zvezdnik Pittsburgha pa je nato izgubil ravnotežje in trčil z Mattom Niskanenom, ki ga je zadel v glavo. Crosby je zapustil led in se ni več vrnil v igro. Zaradi pretresa možganov (tega je dobil že vsaj četrtič v karieri) bo izpustil četrto tekmo, ki bo v sredo. Ali bo pripravljen za naslednja srečanja, bo znano pozneje.

Znani kandidati za nagrado Hart
Medtem je vodstvo lige sporočilo imena kandidatov za nagrado Hart. Za najkoristnejšega posameznika rednega dela sezone se potegujejo Crosby, Edmontonov napadalec Connor McDavid in vratar Columbusa Sergej Bobrovski. Crosby je nagrado prejel že v letih 2007 in 2014. V tej sezoni je dosegel 44 golov in zbral 45 podaj.

McDavid je Oilersem pomagal do prve uvrstitve v končnico po letu 2006. Zbral je največ točk v ligi (30 golov in 70 podaj). Če bo dobil nagrado, bo po Crosbyju in Waynu Gretzkyju šele tretji, ki bi jo dobil že pri 21 letih. Bobrovski je imel najboljšo statistiko vratarjev, s povprečjem 2,06 prejetega gola in s 93,1-odstotno stopnjo obramb. Z njegovo pomočjo je Columbus prvič v zgodovini kluba presegel mejo 50 zmag.

Končnica, Vzhod, polfinale:
PITTSBURGH - WASHINGTON 2:1
2:3 (0:1, 0:0, 2:1) - v podaljšku
Malkin 59., Schultz 59.; Bäckström 14., Kuznecov 50., Shattenkirk 64.
Obrambe: Fleury 30; Holtby 28.

Torek:
NY RANGERS - OTTAWA 0:2

ZAHOD, polfinale, torek:
NASHVILLE - ST. LOUIS 2:1

Sreda:
EDMONTON - ANAHEIM 2:1

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na 4 zmage.