Aleš Mušič je dosegel že deveti gol v letošnji sezoni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aleš Mušič je dosegel že deveti gol v letošnji sezoni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
John Lammers
John Lammers je z lepim strelom pod prečko ukanil Jeana Philippa Lamoureuxa. Foto: MMC RTV SLO
Joseph Tenute
Joseph Tenute je na najboljši možen način debitiral v dresu Celovčanov. Foto: MMC RTV SLO
Robert Kristan
Robert Kristan je preporodil ekipo Medveščaka, ki po njegovi vrnitvi niza zmage. V Podmežakli je zadržal vseh 20 strelov. Foto: MMC RTV SLO
Klemen Pretnar
Klemen Pretnar je jasno nakazal, da je v Podmežakli zelo napeto vzdušje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Ljubljančani imajo izjemno neugodno tradicijo v sejemski dvorani, kjer so nazadnje zmagali 19. februarja 2008 na tretji tekmi četrtfinala končnice. To je bil že deseti zaporedni poraz v Celovcu.
V ekipo se je po poškodbi vrnil John Taylor, manjkal pa je Boštjan Goličič, ki ga po poškodbi rame čaka šesttedenski premor.

Iznajdljivi Lammers zadel za vodstvo KAC-a
Zmaji so odločno krenili v napad in v 38. sekundi je imel prvo priložnost Anže Ropret. Domači so ga ustavili s prekrškom in gostje so prišli do številčne prednosti. "Power play" je še vedno velika težava zeleno-belih, Celovčani so brez težav zdržali uvodni nalet. KAC je nato zagospodaril na ledu in bil veliko nevarnejši. Vratar Ljubljančanov Jean Phillippe Lamoureux je imel veliko dela, a v prvem delu ustavil vseh 18 poskusov tekmecev.

Na začetku druge tretjine so bili spet boljši gostje, a z izjemo nevarnega strela Jamieja Frasierja niso bili nevarni. V 32. minuti je Stefan Geier na desni strani našel Johna Lammersa, ki je plošček z natančnim strelom pod prečko poslal v mrežo. Le minuto pozneje je imel veliko priložnost Taylor, ki je že premagal vratarja Reneja Swetteta, a streljal mimo gola, v nadaljevanju akcije pa se je domači vratar izkazal pri strelu Aleša Mušiča.
Sanjski debi Tenuta
V zadnji tretjini je gostom v 45. minuti le uspelo izenačiti, ko se je iz bližine najbolje znašel Mušič. Plošček je med nogama Swetteja poslal v mrežo. Olimpija je imela nekaj sekund pozneje novo veliko priložnost. Med 48. in 53. minuto so zmaji zamudili tri zares lepe priložnosti za vodstvo. Najprej je John Hughes za las streljal mimo gola, v 51. minuti so bili v protinapadu kar trije, za strel se je odločil Ropret, domači vratar pa s težavo ubranil, v 53. pa je bil pred golom še Petr Šachl. V zadnjih minutah so spet močno pritisnili gostitelji, dve minuti in sedem sekund pred koncem je zmagoviti zadetek dosegel novinec Joseph Tenute. Močan udarec v vrat je dobil vratar Lamoureux, a je vseeno lahko nadaljeval tekmo.

Medveščak premočan za mlade železarje
Železarje so zaradi neurejenih finančnih razmer dopoldne zapustili Johan Björk, Lukaš Hvila, Marcus Olsson, James Sixsmith in Martin Tuma. Na Jesenicah ostajata le vratar Michal Fikrt in napadalec Antti Pusa. V domači vrsti je manjkal še branilec Nejc Berlisk. Zagrebčani so upravičili vlogo favorita in dosegli šesto zaporedno zmago. Razmerje v strelih na gol je bilo 20:34.

Po pričakovanju so Zagrebčani od začetka tekme narekovali ritem. Gašper Krošelj je ubranil strel Ryana Kinasewicha. Jeseničani so imeli dvakrat zapored igralca več. Kapetan Andrej Tavželj je od daleč za las zgrešil gol. Krošelj je preprečil zadetek po zaporednih poskusih Grega Daya in Franka Banhama. Anže Kuralt je imel priložnost z igralcem več, Kristan je ostal nepremagan. Vroče je bilo v naslednjem napadu železarjev, ko ležečemu Andreju Židanu ploščka ni uspelo usmeriti v mrežo.

Zanoški kaznoval napako Jeseničanov
Gorenjci so imeli na začetku druge tretjine novo prednost igralca več. Plošček jim je ušel iz napadalne tretjine, kar je v 23. minuti izkoristil Tom Zanoški, ki je v samostojnem prodoru med nogama premagal Krošlja. Gostje so sredi tekme stisnili Gorenjce v njihovo obrambno tretjino, mladi železarji so z borbenostjo obdržali minimalen zaostanek. V 35. minuti se je Banham sam znašel pred domačim vratarjem, ki je njegov strel lepo ujel. Hafner je na drugi strani s strelom iz zapestja oplazil vratnico. V zadnji minuti srednje tretjine je poskušal še Antti Pusa z igralcem manj, rezultat se po zaslugi Kristana ni spremenil.

Sertich potrdil zmago "medvedov"
Andy Sertich
je takoj na začetku zadnje tretjine z močnim strelom povišal vodstvo Medveščaka. Pusa je imel priložnost za gol priključka z igralcem več, a je predolgo odlašal s strelom. V zaključku tekme utrujeni jeseniški mladci niso imeli moči, da bi ogrozili zmago Medveščaka. V zadnjih dveh minutah so poskušali še s šestim igralcem v polju in brez vratarja, a brez uspeha. V petek jih čaka gostovanje v Beljaku, ki prihaja v formo, Orle je odpravil kar s 5:0.

Pretnar: Borili se bomo naprej za vsak cm ledu
Predsednik Slavko Kanalec naj bi na tekmi z Medveščakom pojasnil stanje v klubu, a so nato pred tekmo sporočili, da ga v Podmežakli zaradi službenih obveznosti ne bo. "V bistvu me njihov odhod ni presenetil, ker niso navajeni na takšne razmere. Za razliko od nas domačih igralcev, kot so nekoč peli v skupini Agropop: skromni, majhni ... Tujci tega načina niso navajeni in s strani garderobe ni nikakršne zamere. Mi se bomo borili naprej, za vsak centimeter ledu," je po tekmi z Medveščakom odhod soigralcev komentiral jeseniški branilec Klemen Pretnar.

Igralci naj bi popoldne pred tekmo dobili del zaostalih plačil, drugi del pa naj bi jim nakazali v petek, na vprašanje o finančnem stanju pa je Pretnar odgovoril: "Mislim, da bo gospod predsednik na to lahko zelo lepo odgovoril. Obrnite se nanj, ima bogat besedni zaklad in vam bo vse razložil. Jaz pa več ne smem povedati."
Skupno je v tej sezoni jeseniško moštvo zapustilo že 15 tujih igralcev.

21. krog:
ACRONI JESENICE - MEDVEŠČAK
0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
1.600; Zanoški 23., Sertich 41.

KAC CELOVEC - TILIA OLIMPIJA
2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
4.200; Lammers 32., Tenute 58.; Mušič 45.

BELJAK - ORLI ZNOJMO
5:0 (2:0, 3:0, 0:0)
Craig 11., Kužnik 20., Unterluggauer 29., Toporowski 33., Peintner 40.

SALZBURG - DUNAJ
5:1 (2:1, 0:0, 3:0)
Abid 3., Bois 10., Pallestrang 44., Aubin 48., Regier 53.; Fortier 5.

GRADEC - LINZ
2:3 (1:0, 1:1, 0:2)
Blatny 7., 34.; Keller 29., Irmen 56., Oberkofler 59.

SAPA FEHERVAR je bila prosta.


Lestvica:
* LINZ 19 16 1 2 +21 33
KAC CELOVEC 18 12 1 5 +16 25
TILIA OLIMPIJA 19 11 2 6 +8 24
SALZBURG 19 11 1 7 +2 23
MEDVEŠČAK 19 10 2 7 +12 22
SAPA FEHERVAR 19 10 2 7 +4 22
DUNAJ 20 8 3 9 -4 19
GRADEC 19 8 0 11 -11 16
ACRONI JESENICE 19 5 5 9 -16 15
ORLI ZNOJMO 18 6 3 9 -19 15
VSV BELJAK 19 7 0 12 -7 14
* - poraz po podaljšku oz. kazenskih strelih prinaša eno točko