Domen Vedlin se je izkazal z dvema zadetkoma. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Domen Vedlin se je izkazal z dvema zadetkoma. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matej Hočevar in Daniel Oberkofler
Daniel Oberkofler je že v 3. minuti načel mrežo zmajev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hokejisti Linza
Hokejisti Linza se veselijo uvrstitve v finale Lige Ebel. Naslov so osvojili leta 2003, pred dvema letoma pa so klonili v finalu. Foto: BoBo

Celovčani so v Zagrebu s 5:2 odpravili Medveščak in prav tako dobili serijo s 4:1 v zmagah. Veliki finale se bo začel prihodnji četrtek v Linzu.
Ljubljančani so odigrali sijajno sezono v Ligi Ebel. V četrtfinalu so izločili madžarsko Sapo s 4:2 v zmagah, v polfinalu pa z zdesetkano ekipo niso imeli možnosti proti najboljši ekipi rednega dela. Polfinale je drugi največji uspeh v petih sezonah igranja v Ligi Ebel, leta 2008 so se zeleno-beli prebili v finale.
Oberkofler zadel že v tretji minuti
Zeleno-beli so znova slabo začeli. Daniel Oberkofler je zadel že po dveh minutah in 16 sekundah. V osmi minuti so imeli gostitelji dva igralca več. Zaradi napačne menjave je moral na kazensko klop Žiga Pance, potem pa še Brad Cole zaradi prekrška. 46 sekund je Linz oblegal vrata zmajev, a mu ni uspelo povišati vodstva.
V 19. minuti je moral zaradi zadrževanja s palico znova na kazensko klop Cole, Rob Hisey je podal pred vrata, kjer je takoj sprožil Danny Irmen in povišal na 2:0.
Vedlin vlil upanje
V 23. minuti je John Hughes z desne strani sijajno podal na drugo stran do Domna Vedlina, ki je matiral Alexa Westlunda. Zadetek je dal zmajem krila, zaigrali so napadalneje. Linz je pretil iz protinapadov, Irmen je v 24. minuti sam pridrsal pred Matijo Pintariča, a ni bil natančen.
V 34. minuti je Hisey izza vrat podal pred gol, kjer je Martin Grabher Meier ukanil Pintariča. Vratar zeleno-belih je v naslednji minuti odlično posredoval ob prodoru Mika Ouelletta. V predzadnji minuti druge tretjine so branilci Olimpije pozabili na Justina Kellerja, ki je sam prišel pred Pintariča, kljub prekršku nad njim pa mu je plošček vseeno uspelo spraviti čez črto. Glavna sodnika sta po ogledu posnetka zadetek priznala.
Keller potrdil preboj v finale
V 43. minuti je Hughes znova našel Vedlina, ki je s polrazdalje zadel levi spodnji kot Westlundovih vrat. Gostitelji so v nadaljevanju spretno branili prednost. V 50. minuti je Keller izkoristi podajo Hiseya izza vrat in odločil zmagovalca. V 55. minuti je bil izključen Hisey, gostje so skušali že pet minut in 54 sekund pred koncem brez Pintariča in s šestimi igralci v polju, Brock McBride je v 57. minuti zadel okvir vrat.
Järvenpää ni bil razočaran
"Zelo sem zadovoljen z letošnjo sezono v Ligi Ebel. Verjetno bom eden izmed najsrečnejših trenerjev po koncu sezone. Proti tako dobri ekipi je nemogoče zmagati, če nimaš vseh najboljših igralcev na voljo. Linz se je zasluženo prebil v finale," po tekmi ni bil preveč razočaran trener Hannu Järvenpää.

Polfinale, peti tekmi:
LINZ - Tilia Olimpija 4:1
5:2 (2:0, 2:1, 1:1)
3.650; Oberkofler 3., Irmen 19., Grabher Meier 34., Keller 39., 50.; Vedlin 23., 43.

Medveščak - KAC CELOVEC 1:4
2:5 (0:0, 1:3, 1:2)
7.000; Zanoški 38., Siddall 52.; Tenute 23., Koch 28., Pirmann 32., Hundertpfund 53., Kirisits 58.


Izid v zmagah je v odebeljenem tisku; igrali so na štiri zmage. Finale se začenja 22. marca ob 20.15 v Linzu.