Bojan Zajc je v lanski sezoni deloval zelo sproščeno. Tudi po porazih je našel prave besede, vedno je deloval pozitivno. Številne težave na začetku letošnje sezone so ga načele, izgubil je veliko energije in s tem tudi tipičen smisel za humor, ki ga je krasil že med igralsko kariero. Foto: Aleš Fevžer
Bojan Zajc je v lanski sezoni deloval zelo sproščeno. Tudi po porazih je našel prave besede, vedno je deloval pozitivno. Številne težave na začetku letošnje sezone so ga načele, izgubil je veliko energije in s tem tudi tipičen smisel za humor, ki ga je krasil že med igralsko kariero. Foto: Aleš Fevžer
Jerry Kuhn, Jake LaPlante, Jeff Ulmer
Jerry Kuhn zelo niha v formi, Jake LaPlante nikakor ni prava okrepitev, Jeff Ulmer pa je eden redkih tujcev, ki se je izkazal z zadetki. Foto: Aleš Fevžer
Nov poraz zmajev: tokrat boljši Dunaj

Ritem v Ligi Ebel je zaradi olimpijskih iger v Sočiju še bolj naporen, vsak teden so na sporedu tri srečanja in vodstvu kluba ni lahko povleči radikalnih potez. V petek zeleno-beli gostujejo na Dunaju, v nedeljo v Tivoli prihaja Bolzano, potem pa sledi šest dni odmora, ko bo treba premisliti o številnih stvareh.
Sistem tekmovanja dovoljuje slabe igre vse do 12. januarja, ko se konča redni del. V drugem delu se nato zadnjih šest ekip bori za preostali dve mesti v končnici. Olimpija je imela v sezoni 2007/08 ogromne težave vse do novega leta, potem pa je ujela pravi ritem in prišla vse do finala, ki ga je izgubila za zeleno mizo.
Doma vedno blizu točk, v gosteh nemočni
V torek zvečer je obe točki iz Tivolija odnesel Dunaj, ki je dve tretjini igral zelo povprečno (1:2). Šele v zadnjih 20 minutah so izbranci Tommyja Samuelssona stopili na plin in z dvema goloma prišli do preobrata. Ljubljančani so bili znova zelo blizu, na domačem ledu so tudi proti Salzburgu izgubili le za gol (4:5), KAC-u pa je zmago poklonil sodnik s podajo sekundo pred koncem (3:4). Popolnoma drugačna je zgodba na gostovanjih, kjer delajo zmaji neverjetne napake v obrambi (srečanji v Beljaku in Znojmu) ali pa ga lomi vratar Jerry Kuhn, ki je v Salzburgu poklonil zmago rdečim bikom z začetniško napako za vrati.
Zajc v zelo težkem položaju
Trener Bojan Zajc je po polomu v Beljaku (0:8) že razmišljal o odstopu, zmaga nad Linzem (4:1) ga je rešila, a nadgradnje te igre ni bilo na zadnjih treh tekmah. Tuji hokejisti so v torek znova odpovedali. Bryan Schmidt je po zelo slabih predstavah že obsedel na tribuni. Jeff Ulmer ima edini zares smisel za doseganje zadetkov, preostali pa so se izgubili v sivem povprečju. Scott Howes se je vrnil po poškodbi in videlo se je, da bi lahko bil prava okrepitev. Manjka še Pascal Morency, ki bi lahko zaigral že konec tedna.
Grahut ni iskal izgovorov
Edini zadetek za zeleno-bele na torkovi tekmi je dosegel branilec Žiga Grahut po lepi akciji Žige Pešuta in Gregorja Koblarja, ki sta svetli točki začetka letošnje sezone. "Znova smo bili zelo blizu, a to se nam dogaja letos. Ko pogledamo lestvico, smo pa zelo daleč zadaj. 1:2 ali 0:5 je vseeno, saj točk ni. Morali bi bolje izkoristiti "power play", treba je več streljati, le tako lahko dosežeš zadetek," je pojasnil 23-letni Grahut, ki je zadel po 657 dneh v Ligi Ebel. Lani je zbral le dve podaji, zadnji zadetek je dosegel v dresu Acronija Jesenic pred dvema sezonama.
"Dunaj je vso tekmo igral enako, zelo rutinirano, saj imajo izkušeno ekipo, veliko odličnih igralcev. Čakali so na priložnosti, izkoristili so dve, mi jih pa na žalost nismo. Ne moremo se pritoževati nad sodniškimi odločitvami, saj je na koncu sodnik tudi nam poklonil prednost igralca več. Začel je kompenzirati. Na koncu se je to izravnalo, oni so zadeli, mi pač ne," je pošteno priznal Grahut.
"V petek nas čaka nova težka tekma na Dunaju. Če bomo igrali tako v obrambi in dosegli vsaj tri gole, imamo možnosti za zmago. Nisem trener, da bi menjal peterke. Moramo igrati severnoameriški slog hokeja, več strelov in skušati zadeti iz odbitkov," je še dodal Grahut.
Howes: Potisnjeni smo ob steno
Scott Howes je zaigral v napadu z Ulmerjem in Juddom Blackwaterjem. "Žal mi ni uspelo zadeti, čeprav sem imel že lepe priložnosti. Zelo dobro smo odigrali v obrambi, tudi naš vratar se je izkazal. Še nikoli nisem igral v tej ligi, veselim se novih izzivov. Na prvi tekmi še nisem igral najbolje, pozna se dolg premor. Ko je ekipa v krizi, se je težko pobrati. Potisnjeni smo ob steno, pritisk narašča, na vsak način moramo najti pot do zmag. Samozavest nam manjka, kar je normalno po tako velikem številu porazov," je vtise strnil 26-letni Kanadčan.

Nov poraz zmajev: tokrat boljši Dunaj