Hokej

Poudarki

  • 2. del intervjuja z Anžetom Kopitarjem
  • Vrata reprezentance so vedno odprta
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 43 glasov Ocenite to novico!
Anže Kopitar
Anže Kopitar bo v prihodnjih sedmih sezonah v povprečju prejemal 6,8 milijona dolarjev na leto. Foto: MMC RTV SLO
       Meni trenutno denar ne pomeni nič kaj dosti v življenju. Hokej igram zato, ker ga imam rad, ne zato, da bi služil denar.       
 Anže Kopitar in denar
Anže Kopitar
V pogodbi nima prepovedanih športov, a se jih v bojazni pred poškodbami ne loteva z vso zavzetostjo. Foto: Reuters
Igralec golfa
Namizni tenis je priljubljena oblika sproščanja v slačilnici Kingsov, Anže po lastnih besedah sodi v Top 5. V zadnjih dveh mesecih pa je se Koipitar začel ukvarjati tudi z golfom. Foto: EPA
Anže pri strelu
Kopitar že dolgo uporablja Eastonove palice. Najprej je uporabljal krivino Drury, ki jo je prilagodil, in ima zdaj povsem svoj model palice. Foto: EPA
Kopi pri kazenskem strelu
Kopi velja za dobrega izvajalca kazenskih strelov, ki zna navdušiti z nenavadnim strelom. Foto: EPA
Anže Kopitar
Pred lansko sezono je Kopi postal pomočnik kapetana Dustina Browna. Drugi asistent je branilec Matt Green. Foto: EPA
Wayne Gretzky
Los Angeles se je v 42 letni zgodovini samo enkrat prebil prek 2. kroga končnice, pohod Wayna Gretzkyja in sopigralcev je v velikem finalu leta 1993 zaustavil Montreal. Foto: EPA
Los Angeles Lakers
Lakersi so letos z zmago v Ligi NBA pobrali največ smetane pri delitvi 'športne pozornosti' v LA-ju Foto: EPA
Anže Kopitar
V LA-ju so po dobrih igrah Anžeta Kopitarja hitro 'zrasli' številni grafiti z njegovo podobo. Foto: EPA
Podmežakla
Acroni Jesenice bodo tudi letos igrale v Ligi Ebel. Foto: Iztok Novak
Primož Kozmus
Le peščica slovenskih športnikov se lahko pohvali z naslovom olimpijskega prvaka. Foto: Reuters
VIDEO
Kopitar: Ne igram zaradi...

Dodaj v

Hokej igra iz ljubezni, ne zaradi denarja

Prvi hat-trick napovedal za začetek oktobra
10. julij 2009 ob 08:39
Kranjska Gora - MMC RTV SLO

Anže Kopitar, prvi center Los Angeles Kingsov s statusom najbolje plačanega slovenskega športnika, ostaja zavezan uspehu v mestu, ki slavi samo zmagovalce.

Jullijske priprave v Kaliforniji bodo podlaga, ki jo bo avgusta nadgradil na jeseniškem ledu, nato pa bo sledila že četrta sezona v najmočnejši hokejski ligi na svetu. Prvi Slovenec, ki je zaigral v NHL-u, ostaja zvest sebi in odločno napoveduje, da se v Los Angelesu kali generacija Kraljev, ki bo v že nekaj letih posegla v boj za Stanleyjev pokal.

V drugem delu intervjuja, nastalem ob njegovem 3. in-line taboru za mlade navdušence v Kranjski Gori, je še ne 22-letni Hrušičan spregovoril o življenju v ZDA, reprezentanci, boju Primoža Kozmusa za pokojnine in pomenu denarja v njegovem življenju.Ko vas pogledajo Kanadčani in vidijo vašo tehniko in velikost, mislijo, da tale center mora rušit vse okoli sebe. Boste kdaj igralec, ki bo izkoriščal fiziko tako kot Ryan Getzlaf ali vam je bližje slog Joeja Thorntona in Pavla Dacjuka?
Težko je reči. Hokej je hitra igra in treba se je odločati v delčkih sekunde, in to je tisti instinkt na ledu. Kako se odločiš v tistem trenutku, je odvisno od vsakega posameznika. Jaz poskušam "zamešati" oba sloga v svojo igro, a morebiti nisem tako fizičen igralec, kakor drugi mislijo, da bi mogel biti, a sem pač takšen igralec.


Trener Terry Murray je prinesel spremembo sistema, ki je bolj obrambno naravnan. Po eni strani vas izredno hvalijo za napredek v obrambi, po drugi strani pa je +/- statistika (sicer bolj moštvena statistika) celo malce padla, na -17. Kaj morate izboljšati, kje so rezerve?

+/- statistika je bila res slabša. Mogoče v svojo obrambo lahko rečem, da je bilo par golov, ko smo imeli 6 igralcev na ledu, v zadnji minuti pa smo dobili gol na prazna vrata. Mislim, da sem se veliko bolj posvetil obrambi, kot sem se prej, posledično bo letos veliko lažje igrati. Točke so padle, kar je, mislim, kar nekoliko naravno, da če se posvetiš eni stvari, druge malo padejo. Zdaj sem videl, kako je treba igrati. Upam, da bom uspel povezati svojo igro in mi bo uspela zelo dobra sezona.

Odkar so v NHL prišli kazenski streli, smo videli veliko zanimivih in nenavadnih strelov. Tudi vi ste se nekajkrat izkazali (Minnesota). Kako se odločite za strel? To kaj posebej trenirate? Kdo je za vas najboljši v tej prvini?
Prvo leto vem, da je bil Jussi Jokinen daleč najboljši, ker je dal 10 golov od 13 poskusov, kar je res neverjetno. Zdaj je veliko talentiranih igralcev, ki imajo dobre zamisli in tudi velikokrat dajo gol. Osebno kdaj pa kdaj potreniram na treningu, kaj bi poizkusil na tekmi. Na koncu pa vse skupaj nekako "zamešaš" in nekaj že narediš, ko se pelješ proti golu.

Zanimanje za NHL je v Sloveniji izredno naraslo, ljudje vsako jutro, ko igrajo Kingsi, hitijo na teletekst in internet ter pričakujejo novice o vas. A lahko pomagata novinarjem, ki si moramo na leto izmisliti vsaj 82 naslovov?
To pa ne bi mogel pomagati, tu ste pa vi najboljši, kar si znate izmisliti. Jaz bom poskušal čim bolje igrati, da bo čim več pozitivnih naslovov.

Že nekaj časa imamo pripravljen en naslov - Prvi kraljevski hat-trick Kopitarja. Kdaj ga bomo lahko uporabili?
Upam, da v začetku oktobra enkrat. Ene parkrat sem bil že blizu z dvema goloma, imel sem tudi nekaj strelov, ko bi lahko dosegel "hat-trick". Mogoče mi še ni bil usojen, upam, da bodo trije goli na eni tekmi čim prej padli.

Končnica - kako močno si je želite, kaj ste pripravljeni narediti za to?
Končnica je ena taka stvar, ki si jo želi 30 ekip. Konkurenca v NHL-u vemo kakšna je, vsi igralci so zelo dobri in z isto željo. Treba je biti konstanten skozi vso sezono. Jaz mislim, da smo že lani z relativno mlado ekipo pokazali, da igramo dober hokej. Treba si je nabrati le še izkušnje in iz tega narediti sezono s 40 zmagami oz. še več, ker to vemo, da nas bo to pripeljalo v končnico.

Kje vidite Kingse in sebe čez 5 let? V boju za prvaka?
Če sem čisto iskren, moram reči, da nas v boju za prvaka vidim že malo bližje oz. malo prej. Ker zdaj smo 3 leta sestavljali ekipo, tako kot so si zamislili naši šefi, in zdaj so jo sestavili. Ta ekipa bo zdaj skupaj rasla in upam, da bomo že prej kot v petih letih zaigrali v finalu oziroma tudi osvojili Stanleyjev pokal.

LAK je v bistvu daleč od NHL žarometov (izjema je obdobje Wayna Gretzkyja in finale 1993). 42 let brez naslova - kaj je potrebno, da se to spremeni?
Govori se o mentaliteti mesta. Los Angeles je mesto z veliko zanimivimi stvarmi, igralci pa moramo biti skoncentrirani samo na eno. Moštvo mora odigrati 82 tekem čim bolj konstantno, zmagati na čim več tekmah. Končnica je zgodba zase, kar smo že večkrat videli, nazadnje letos, ko je Anaheim premagal San Jose. Takrat se obrne stran in piše se novo poglavje tiste sezone.

Imate zelo odločnega in zanimivega generalnega menedžerja Deana Lombardija, ob njemu pa sta v vodstvu kluba še Ron Hextall in Luc Robitaille, ki je bil pred kratkim sprejet v Hram slavnih Lige NHL. Kakšna je hierhija v klubu, od kje prihaja največ podpore?
Vsi v klubu kažejo izredno podporo, od vseh trenerjev do gospoda Lombardija, gospoda Hextalla do gospoda Robitailla. Vsi so že dolgo v NHL-u in tem športu, vedo, kaj je potrebno. Luc je že osvojil naslov prvaka, Hextall je bil zelo dober vratar in je bil nekajkrat blizu naslova in ve, kaj je potrebno za ekipo, da gre do konca. Mislim, da imamo vse potrebne sestavine, da bi nam uspelo, zdaj jih je treba samo še pravilno "zamešat" in dobro igrati.

Ste že spoznali Philipa Anschutza, lastnika skupine AEG in vašega moštva? Kako je on vpleten?
Da, sem. On je naš lastnik, občasno hodi na naše tekme. Neposredno ni veliko v stiku z nami, nekajkrat nas obišče, toliko da nas pozdravi in se predstavi novim fantom. On je zelo ambiciozen in se zanima za hokej, tudi on že nestrpno čaka, da nam uspe priiti v končnico in da bomo igrali čim boljše.

Los Angeles je košarkarsko in bejzbolsko mesto, hokejisti pa niste tako na očeh javnosti. Vse se plete okrog Lakersov in Dodgersov, ki poberejo vso smetano v mestu, kako se vi v klubu počutite ob tem?
LA je zmagovalno mesto, in ko zmaguješ, je veliko ljudi za tabo. V LA imamo zelo dobre navijače in veliko bazo, ljudje hodijo na tekme in nas spodbujajo. Mislim, da ko bomo zmagovali in se uvrščali v končnico in še kasneje, ko bomo osvojili Stanleyjev pokal, se bomo lahko postavili ob bok tudi Lakersom in Dodgersom. To je nova naloga, ki jo moramo izpeljati.

Družina in punca Ines sta z vami v Kaliforniji, tam boste ostali še dolgo. Ostajate skupaj ali greste na svoje?
Ostajamo skupaj, edino Gašper odhaja v Portland, kjer bo igral v Western Hockey League (WHL). Tako da nam bo on pobegnil, medtem ko mi ostajamo pod eno streho.

Kakšne so prednosti življenja v Los Angelesu v primerjavi z domom?
Vreme je prednost, podnebje je super in nas nič ne zebe. Če imaš družino in punco tam, imaš vse, kar potrebuješ. Urnik je zelo natrpan, tako da zelo veliko od običajnega življenja tam nimaš. Na to se je treba prilagoditi in navaditi živeti s tem.

Marsikateri uspešen igralec je po koncu kariere ostal v ZDA. Kdaj pomislite, kaj bo po koncu kariere?
Nekajkrat sem že rekel, da če bi bilo zdajle konec kariere, bi zagotovo nazaj prišel. Kaj se bo zgodilo čez 20 let, je pa težko napovedat.

Kako pa je kaj s Slovenijo? Kaj spremljate hokejsko dogajanje v domovini? Gradnjo dvorane na Jesenicah? Razplete DP-jev?
Glede gradnje dvorane na Jesenicah mislim, da ni še nič novega, vsaj od nazadnje, ko sem bi jaz tam. Spremljam vse, kar se da po internetu. Jesenice spremljam malo bolj kot Olimpijo, saj so nazadnje le moj domači klub.

Obstaja želja, da bi nekoč zaigrali za člansko vrsto Jesenic?
Prezgodaj je govoriti o tem. Odvisno je od tega, kakšna bo situacija, koliko bom pri moči, koliko mi bo telo dopuščalo. Mogoče pa pride ta želja nazaj, saj še nisem igral za Jesenice.

Lani na SP niste potovali. Nekateri so govorili, da ste postali vzvišeni, v resnici pa zveza ni poravnala vseh obveznosti do vas in vašega očeta. Kaj vse se je dogajalo? Vrata do reprezentance ostajajo odprta?
Z moje strani so vrata reprezentance vedno odprta. Kdor je pa govoril o vzvišenosti, pa očitno niso vedeli vseh stvari, ki so se dogajale in jih jaz tukaj tudi ne mislim razkrivati. Fizično in časovno se ne bi moglo vse dobro izteči. Prvenstvo se je začelo na isti dan, ko sem imel zadnjo tekmo. Tukaj je 10 ur razlike, poleg tega sem imel še testiranja in sestanke po LA-ju. Ljudje lahko sami izračunajo, kako bi bilo z mojim privajanjem na časovno razliko in utrujenostjo po 82 tekmah in naj presodijo, ali sem vzvišen ali preprosto ni bilo mogoče.

V NHL-u imate že pokojnino, pri nas pa se Primož Kozmus bori za pokojnine. Kako gledate na to vprašanje?
Ne vem, kako naj bi to komentiral. Če čisto po pravici povem - meni trenutno denar ne pomeni nič kaj dosti v življenju. Hokej igram zato, ker ga imam rad, ne zato da bi služil denar. Normalno je, da je to moj edini prihodek, kar ga bom verjetno kdaj imel. Hokej imam zelo rad, verjamem, da ima tudi Primož metanje kladiva zelo rad. Mogoče je res krivično, da so nekateri športi bolje urejeni kot atletika. Tako je v življenju, kjer ne gre vse tako, kot smo si zamislili. Želim Primožu vse najboljše in upam, da se bo stvar nekako uredila.

Vaš osebni cilj za poletje in priprave?
Da se čim bolje pripravim na novo sezono, da bom čim močnejši in da bom psihično stabilen za prihajajočo sezono. Kako bo to izpadlo, pa bomo videli ob koncu sezone.

Toni Gruden, Slavko Jerič
Prijavi napako
Komentarji
šit
# 10.07.2009 ob 21:28
sem bil letos na njegovem kempu pa sem ugotovil da je zelo dober človek!!!! kdor misli da je vzvišen je zelo neumen!!!!

želim mu vse najboljše v nadaljevanju kariere in da nekjoč prinese stanlyjev pokal v slovenijo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Partyboy
# 10.07.2009 ob 11:50
Očitno tudi moja....hehe...pozabil besedico: je
Partyboy
# 10.07.2009 ob 11:47
Problem novinarjeva slovnica in ne Kopitarjeva....Srečno Kopi !!
carlos_vela
# 10.07.2009 ob 11:41
Kar se pa tiče slovnice, je Kopitar eden boljših v tem pogledu, kar poslušajte njegove intervjuje, govori odlično slovenščino, novinarja sta mogoče malo preveč dobesedno prepisala... Potem pa recimo poslušajte še bisere kot so Pavlin, ste lahko vidli v klepetalnici in nasploh ostale nogometaše, ki so jim bližji južnejši jeziki...
SsDrag
# 10.07.2009 ob 11:26
bravo, anže kopitar, veliko zadetkov in podaj v prihajajoči sezoni
Anunnaki
# 10.07.2009 ob 11:15
Ne nisem fouš , ker me v bistvu boli kita za njegov lajf itak nimam nič od tega kar on dela . Ampak mi je pa kul to ,da se je rešil balkanskih kretenov in pa te bedne države .
benito
# 10.07.2009 ob 11:03
Ne igram zaradi denarja ta je res mal kruta! Vsak športnik igra za denar in poskuša čim več zaslužit! A zdaj ko je podpisu takšno pogodbo lahko res reče da igra hokej iz ljubezni!! Drgač pa Kopi čim bolše predstave v novi sezoni!!
Neo_
# 10.07.2009 ob 10:51
8. Anunnaki (10. julij 2009 ob 09:07)
Prijavi neprimerno vsebino
Jah , če bi jest podpisal milijonsko pogodbo bi tud najbrž začel igrat hokej samo še zarad samega hokeja , ker nebi imel več nobenih skrbi. Sej mu nism fouš , sam naslov je trapast . Ker športnik pa ne dela to iz ljubezni.

nene sploh mu nisi fouš....sej kdo bi pa biu fouš človeku da za to kar rad dela pa dobr dela zravn se miljončke vlece hehe. sej js sm mu tud fous....sam mu vseen prvoščim...si je zaslužu.
metza3
# 10.07.2009 ob 10:25
Moj komentar:
Kopitar je car, neglede, če zna uporabljati slovnico, ali je padel slovenski jezik v osnovni šoli. Zdaj končno vemo, zakaj ni nastopil za slovensko reprezentanco, tako, da se ne obremenjujete več s temi zadevami. Fant je pokazal, da zna in da v sebi skriva še mnogo potenciala, morebiti za najboljšega strelca sezone.
Replicirajte, če se vam da:)
FooFighter
# 10.07.2009 ob 10:14
res je, ga ne poznam, vendar po njegovi karmi sam občutim, da je pošten pravičen, deloven, talentiran, prijazen,... dečko!

Se pa kljub temu popolnoma ne strinjam z njegovo izjavo, ki za nas "navadne smrtnike" ne more obstati! Človek v danšnjem svetu težko živi samo od ljubezni, vsekakor za naš obstoj potrebujemo denar. Tako da ne verjamem, da bi hokej igral profesionalno, če zato ne bi prejel niti ficka, sicer pa nisem odkril tople vode!
kreator
# 10.07.2009 ob 09:58
Anže vsaka čast za vse dosedanje uspehe. Želim ti še naprej uspešno športno in življenjsko pot.

LP iz Prekmurja
ekstatik
# 10.07.2009 ob 09:49
Novinarja bi si lahko vsaj še enkrat prebrala članek. Napak ne bom prijavil, ker jih je enostavno preveč.

Sicer pa je zame Kopitar trenutno najboljši športnik v Sloveniji in mu želim vse najboljše v naslednji sezoni. Mi smo s tabo!
wingback
# 10.07.2009 ob 09:35
seba25 huh sm že mislu, da sm edini k ga motjo slovnične napake.. =)
wingback
# 10.07.2009 ob 09:34
...poleg tega sem jaz imel še testiranja in sestanke po LA-ju.

nevem kako gre lahko tak članek ven.. kaj dela ta jaz not? mislm nevem mogoče anže res tko govori, ampak lahko bi vsaj berljivo tole nardil pa take stvari vn dal. pa to ni edina napaka.. želim mu vse najbolj.. itd..
seba25
# 10.07.2009 ob 09:32
tule noter je milijon slovničnih napak in nepovezanih stavkov, dejte malo prebrat in reformirat stavke novinarji

prilagam primer:

da bi mogel biti, a takšen sem pač igralec. !?

Prvenstvo se je začel na isti dan, kot

da vam malo polepšam petek:)
jedn
# 10.07.2009 ob 09:14
Naslov je mislim popolnoma...
jedn
# 10.07.2009 ob 09:13
Naslov je mislil popolnoma pravilen. Če bi enkrat začel igrati zaradi denarja, glava najbrž nebi nebi več delovala tako kot bi morala in rezultati bi bili verjetno vedno šlabši. Če ni glava pri tistem kar delaš in to poskušaš po najboljših močeh je vsega hitro konec. Zgodovina nas tako uči.
gruhl
# 10.07.2009 ob 09:11
rdecmen - se oproščam zgleda sm szgrešu par zbrisanih postov =)
gruhl
# 10.07.2009 ob 09:09
Anunnaki,rdecmen9:

IQ od regrada.....
Anunnaki
# 10.07.2009 ob 09:07
Jah , če bi jest podpisal milijonsko pogodbo bi tud najbrž začel igrat hokej samo še zarad samega hokeja , ker nebi imel več nobenih skrbi. Sej mu nism fouš , sam naslov je trapast . Ker športnik pa ne dela to iz ljubezni.
rdecmen9
# 10.07.2009 ob 09:02
z ryanom smithom bo tvoril 1.napad
jedn
# 10.07.2009 ob 08:59
Bravo Anže,
najprej čestitke za vse kar si že osvojil in kar še boš.
Tvoje izjave pa vedno rad poslušam ker so tako realne in logične.
Veliko sreče še naprej in upam da bo zjutraj ko vstanemo, čim več posnetkov tvojih golov na lakings.com
rdecmen9
# 10.07.2009 ob 08:58
upam, da bo na lestvici 20 najbolših strelcev v zgodovini NHL-a
carlos_vela
# 10.07.2009 ob 08:58
4. slika je pa res huda, ko je ukrivu palco, hehe.

Se pravi kopi ima opremo Bauer, palice pa Easton?
tajkun08
# 10.07.2009 ob 08:56
športnik leta
carlos_vela
# 10.07.2009 ob 08:56
Zato ker mogoče hoče igrat igro ki jo ljubi na najvišjem možnem nivoju?

Kdor pozna kopija lahko potrdi, da naslov ne laže.
Anunnaki
# 10.07.2009 ob 08:53
Zakaj pa pol ne prideš igrat za Betonarno Anhovo če ne igraš za denar ?
Kazalo