Chicago je finalno serijo dobil s 4:2. Foto: Reuters
Chicago je finalno serijo dobil s 4:2. Foto: Reuters
Duncan Keith je bil soglasno izbran za MVP-ja končnice. Foto: Reuters
Chicago Blackhawks postali dinastija

tretjega naslova v Ligi NHL v zadnjih šestih letih. Prvič po letu 1938 so Stanleyjev pokal dvignili pred svojimi navijači.

Blackhawksi so finalno serijo dobili s 4:2 v zmagah, potem ko je moštvo s Floride vodilo z 2:1. Prvič v šestih obračunih se je tekma končala z več kot enim zadetkom razlike.

Bena Bishopa je v 38. minuti prvi premagal branilec Keith, ki je bil soglasno izbran za najkoristnejšega igralca končnice. 31-letni Kanadčan je v letošnji končnici odigral 715 minut in vknjižil kar 21 točk.

Za vodstvo z dvema zadetkoma, prvim katerega koli moštva v finalu, je v 55. minuti s svojim prvim golom v finalni seriji poskrbel Kane. To je bil tudi znak za začetek slavja 22.424 gledalcev v United Centru.

Eden izmed junakov je bil tudi Corey Crawford. Vratar Chicaga, ki so ga v prvem krogu končnice potegnili z leda, je zaustavil 25 strelov in petič v karieri ostal nepremagan. Na drugi strani je Bishop zaustavil 30 strelov. Tampa je v finalu dobila le 13 zadetkov, a so njihov potentni napad Blackhawksi dobro zaustavljali.
"Trenutno se občutki ne zdijo resnični. Počutim se kot v sanjah. Vsakič, ko ga osvojimo, je bolje in bolje. Občutek je izjemen. Rastemo, dozorevamo, želimo si več in več. To je bistvo. Zato igramo hokej, za skupino v slačilnici, za vse izjemne navijače v Chicagu. To združuje celo mesto," je povedal kapetan Jonathan Toews, ki je pri 27 letih osvojil tretji Stanleyjev pokal in ima še dva olimpijska ter eno zlato s svetovnega prvenstva. S prvim Stanleyjevem pokalom se je poslovil Kimmo Timonen, 40-letni finski branilec, ki je pozimi prišel iz Philadelphie. "Hokej zapuščam kot prvak. Več si ne bi mogel želeti."

Nazadnje so tri Stanleyjeve pokale v šestih letih dvignili hokejisti Detroit Red Wingsov, ki so zmagali v letih 1997, 1998 in 2002. Chicago je na prestolu nasledil Los Angeles in prevzel status najboljšega moštva v tem tisočletju. "Rekel bi, da imate dinastijo," je ob predaji Stanleyjevega pokala povedal komisar lige NHL Gary Bettman
Skupno so Blackhawksi slavili šestič. Najboljši so bili še v letih 1934, 1938 in 1961.

Šesta tekma:
CHICAGO - Tampa Bay 4:2
2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Keith 38., Kane 55.

Obrambe: Crawford 25; Bishop 30

Chicago Blackhawks postali dinastija