Izbor hokej
Ivo Jan bo skušal rise znova popeljati v elitno divizijo svetovnega hokeja. Foto: Aleš Fevžer
VIDEO
Ivo Jan novi selektor risov

Dodaj v

Jan: Pretehtal je izziv, vedno iščem najtežjo pot

Skupina B bo najtežja do zdaj
7. avgust 2018 ob 07:06
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ivo Jan je že kot najstnik navduševal v dresu Jesenic, nato je dolga leta tresel mreže v Tivoliju, za navijače Olimpije je bil "zeleni Ivo". Pri 43 letih je sprejel velik izziv - postal je selektor slovenske reprezentance.

Risi so v lanski zimi uspešno nastopili na olimpijskem turnirju v Pjongčangu, kjer so premagali reprezentanci ZDA in Slovaške, nesrečno pa so izpadli proti Norveški v podaljšku. Na svetovnem prvenstvu divizije I v Budimpešti so pokvarili vtis, saj se niso vrnili med elito. Aprila 2019 v Kazahstanu bo naloga še precej težja. Tekmeci Slovencev v Astani bodo poleg gostiteljev še Belorusija, Južna Koreja, Madžarska in Litva.

Jan, ki je tudi trener Vipitena v Alpski ligi, bo zdaj sestavil strokovni štab. Trener vratarjev bo Klemen Mohorič, išče še pomočnika in videoanalitika.

Rudi Hiti in Kari Savolainen sta slovensko izbrano vrsto vodila po dvakrat, v vlogi selektorja pa so bili še Vladimir Krikunov, Pavle Kavčič, Matjaž Sekelj, František Vyborny, Ted Sator, Mats Waltin, John Harrington, Matjaž Kopitar in Nik Zupančič.


Kaj je na koncu pretehtalo, da ste sprejeli mesto selektorja slovenske reprezentance?
Mislim, da je najbolj pretehtal izziv. Nikoli se jih nisem branil, vedno sem se z vsakim želel spoprijeti. V naravi in značaju imam, da vedno iščem najtežjo pot, ampak sem zadovoljen s svojo odločitvijo. Mislim, da imam podporo tako igralcev kot HZS-ja, in upam, da bomo dobro sodelovali.

Preden ste sprejeli ponudbo, ste dejali, da se morate pogovoriti z igralci. Ste se pogovorili z njimi?
Z določenimi sem se pogovarjal, še preden smo se dogovarjali za selektorsko mesto. Zaupali so mi, kaj jih je najbolj motilo. Zdi se mi, da imam ustrezno rešitev za slovensko reprezentanco. Bolj ali manj me vsi poznajo. Poznajo moj značaj. Vsi vedo, da se rad pozabavam, kadar je za to čas. In kadar se dela, da se dela.

Kakšen izziv vidite v reprezentanci? Zadnja sezona je bila sladko (OI) – grenka (SP)?
Vsekakor je največja želja, da se vrnemo med elito. Zavedam se, da je letošnja skupina B najtežja do zdaj, da sta vsaj dve reprezentanci, ki kotirata precej višje kot slovenska. Po petnajstih letih se je vrnila Belorusija in seveda Kazahstan, od muh niso niti Madžari in Južna Koreja, pa tudi Litva ni tako slaba kot marsikdo misli. Seveda bomo o SP-ju razmišljali, ko bo čas za to. Najprej se bomo osredotočili na prvi turnir, novembra v Minsku. Videli bomo, kateri igralci bodo na voljo in mogoče se bodo naredile kakšne menjave.

Bomo doživeli prevetritev reprezentance, ne nazadnje je nekaj igralcev končalo kariero?
Nedvomno neka prevetritev bo. Vendar se je treba zavedati, da nekega silnega kadra v slovenskem članskem hokeju ni. Zavedati se je treba, da tudi mlajše kategorije ne igrajo na najvišji ravni, tako da nas čaka kar nekaj dela prav v vseh selekcijah.

Imate trenerja vratarjev. Ste že izbrali tudi druge sodelavce?
Dogovarjam se s pomočnikom, ki ga poznam, vendar ne bo govoril še o imenih, dokler ni vse 100-odstotno. Bodo pa bolj ali manj novi obrazi.

Polona Bertoncelj
Prijavi napako
Komentarji
Samo Zakes
# 07.08.2018 ob 07:14
Srečno!
Kolupaila
# 07.08.2018 ob 12:44
Da gre Slovenski hokej h koncu se ne bi strinjal. Še nikoli prej nismo imeli toliko igralcev po najmočnejših hokejskih ligah kot sedaj, imamo igralca v NHL ki igra vodilno vlogo v ligi, eden je blizu odhoda v NHL. Spet nekaj igralcev igra po kakovosti v drugi najboljših ligi na svetu KHL, Švedski, Nemčiji itd.
Edini resene problem je slovenski klubski hokej. Krivec zato pa je prevelika dominacija ljubljanske Olimpije sredi devedesetih, ko je bila Olimpija mislim, da kar 11-krat prvak, ter posledično nesposobnih vodstev na Jesenicah. Takrat, je zanimanje za hokej v Sloveniji strmo padlo in dvorane, ki so še v začetku 90 let pokale po šivih so začele samevati, malo je zadevo spremenil odhod v EBEL, ki pa se je potem končal s "pogrebom" tako jeseniškega kot tudi ljubljanskega kluba.
Janu želim vse dobro, bo pa težko, to se je videlo že letos na Mađarskem.
Elgoog
# 07.08.2018 ob 08:54
Srečno in upam samo, da ni cilj obstanek v 2. diviziji :)
ŽogaJEokrogla
# 07.08.2018 ob 14:09
Jan je bolj izkušen in ima več znanja kot Matjaž Kopitar, ko je prevzel reprezentanco. Kopitar je mel 2 zelo kratki neuspešni epizodi na Jesenicah in Švici, nikjer pa ni bil uspešen. Jan je že kakšnih 5 let glavni trener v tujini, kar je vsaj 5krat dlje kot Kopitar. Izkušenj in znanja ima definitivno več. Kopitar je mel predvsem to srečo, da je njegov sin hotel igrat samo za njega, zato je Jan najboljša izbira v tem trenutku.
oblaktom
# 07.08.2018 ob 07:26
Moj kandidat ze od vsega zacetka.
Srecno Ivo.
Pa prvo,da se prevetri komplet str.stab.
ŽigecFCBM
# 07.08.2018 ob 13:27
@2px_orbitala: Govoriš na pamet! Ivo je bil odpuščen samo pri Grazu, Olimpijo je zapustil na lastno željo, ker so že takrat bile nevzdržne razmere in dlje kot od 11ga mesta takratnja povprečna ekipa (ki je bila vedno bolj podpovprečna in vemo zakaj, vse je šlo vedno bolj k vragu), ni mogla. Je pa pod njim popravila igro kolikor je lahko, ki je bila v totalnem razsulu, ko jo je vodil Zajc. Po Grazu je bil še pomočnik v drugi nemški ligi pol leta, potem pa se je preselil v Vipiteno/Sterzing, kjer je trener tudi v letošnji sezoni.
sela666
# 08.08.2018 ob 06:53
Dejstvo je, da imamo vrhunski kader - Bojan Zajc, Andrej Brodnik in Jure Vnuk res vrhunski trenerski kalibri.

Glavič in Burnik sta lani dokazala da sta profesorja proti Brodniku in Vnuku - me prav zanima kako bo letos.
qwatebriga
# 07.08.2018 ob 16:18
LUDWIG
Ne bom pozabil najsrecnejsega dneva v zivljenju ko mi je v zimskem bifeju najprej natocil pivo Reddick, naslenjo rundo pa zeleni Ivo


Ja, saj res pravijo, da hokejisti brez šol končajo za šankom... na eni ali drugi strani :-D
Blumen33
# 07.08.2018 ob 13:09
@ Kolupaila
Ker je slovenski klubski hokej v zadnjih letih na najnižji točki v vsej zgodovini je povsem logično da bo slej kot prej tudi reprezentanca na istem nivoju ( reprezentanco vlečejo ven igralci, ki so se vsi naredili v času ko sta tako Olimpija kot Jesenice igrala v Eblu)

Če samo pomisliš, da bodo enkrat nosilci reprezentance te fantje ki trenutno igrajo pri Olimpiji ali Jesenicah, pa saj to še za divizijo 2 ni dovolj dobro.

Mlajše selekcije pa so že sedaj bolj v diviziji 2 kot v diviziji 1, kar pomeni da tam tudi ni nekih perspektivnih hokejistov.

Za dobro ekipo(reprezentanco) ni dovolj en ali dva dobra napada, tudi tretji in četrti napad morata vsaj približno biti na nivoju.
rdečinavijač
# 07.08.2018 ob 09:32
Želim mu uspešno na selektorski klopi, čeprav se ne morem znebiti vtisa da gre lahko vse tudi zelo narobe.
qwatebriga
# 09.08.2018 ob 08:50
Jeseničani se bodo morali letos potruditi, saj je šampionski pokal težje zadržati, kot ga osvojiti.
Ampak državni prvaki iz Kurje vasi uživajo podporo širom Slovenije, rdeča barva je barva zmagovalcev, kar dokazujejo letos tudi zmagovalci Stanleyevega pokala in Olimpijskih iger. To je to.
j1n
# 08.08.2018 ob 22:45
Važno je to, da je kanta doma, tam kjer spada, ane nacek..
Coli
# 07.08.2018 ob 13:56
....pustimo času čas. Morda bo hvaljen, morda pa pljuvan. Bomo videli!
Semin
# 07.08.2018 ob 08:39
da ne bodo risi izpadli v div2
Icos
# 09.08.2018 ob 22:49
Mesta reprezentančnega selektorja pač ne gre primerjat z mestom klubskega trenerja, vemo, da je glavno delo slovenskega selektorja že opravljeno s tem, da nima prav dosti izbire. Ko izbere teh 25 igralcev, od katerih jih je 22 zabetoniranih, trije so pa taki, da je vseeno katerega izmed ostalih 80 članov izbere... potem je jasno, da je pomembna samo še kemija v garderobi, samozavest fantov na ledu in določene taktične ideje, ter pristop k tekmi. Kemijo bi Ivo s svojo sproščenostjo lahko ustvaril, samozavest je odvisna tudi ali predvsem od njihovih klubskih sezon, taktika pa... hja.. tukaj bomo pa videli, česa je Ivo sposoben. Oziroma, koliko ima karizme, da bo fante povezal in potegnil v to, da bodo dihali skupaj za enega. Ker samo tako nam lahko uspe, sicer bomo pač še eno sezono obstali v B skupini. Jasno je, da se je najlažje v A skupino vrnit takoj po izpadu, ko enkrat to izpustiš, kot smo mi lani, si lahko v težavah za več let, ker vselej prideta dva iz A skupine, ki sta rangirana višje. To se je zgodilo žal tudi letos, srečo imamo le to, da so tam izpadli umetni Južnokorejci - so pa zato tu tudi Kazahstanci, ki bodo igrali doma in bo težko. Skratka, če smo do sedaj skakanje med A in B skupino lahko jemali za samoumevno, temu od letos ni več tako in bo moral biti preboj v A skupino označen kot velik uspeh reprezentance, ne le nujno zlo, kot zadnjih 15 let. Ko bomo tudi navijači na to gledali tako, bo reprezentanca lahko spet zadihala. Do takrat bojo pa težave, ker bodo fantje, pa najsibodo to še Kopitarji, Muršaki in Urbasi, ali pa mlajši... igrali pod (pre)velikim pritiskom samoumevnosti igranja v A grupi. Tako je, žal so lani kiksnili precej bolj, kot si morda mislimo in naslednja uvrstitev v A skupino se lahko zamakne za kar nekaj let. Pa to ne bo nacionalna katastrofa, s tem se soočajo tudi bogatejše in hokejsko razvitejše nacije...
shambala
# 07.08.2018 ob 10:43
Ej, kva je s Kavcicem? A je sploh se ziv?
Resno, sanja se mi ne, kaj pocne, pa mi je biu dober trener
by10
# 07.08.2018 ob 09:58
A pol ne bo Jure?
LUDWIG
# 07.08.2018 ob 15:48
Ne bom pozabil najsrecnejsega dneva v zivljenju ko mi je v zimskem bifeju najprej natocil pivo Reddick, naslenjo rundo pa zeleni Ivo
wisan
# 07.08.2018 ob 08:33
Boljše, da je trener, ga ne bo treba toliko poslušati, kot pa če je strokovni kokomentator !
kurjac
# 20.08.2018 ob 06:56
Z Janom bomo se bl padl ...smo ga zelo dobr spoznal kot trenerja v gradcu ..sicer pa kdo bi pa loh bil .saj v teh razmerah nben noce bit selektor ko ze vnaprej vid da kej odmevnega ne more bit ...razn ce je razlig v evrckih cilji pa v ozadju jih ni ....
Lesinar
# 07.08.2018 ob 07:53
"zeleni Ivo"

Ljubljanski lobi nam je še hokej vzel, fse so nam fkrali
wisan
# 07.08.2018 ob 11:49
Lahko je trener kirikoli, s SLO-hokejem gre itak h kraju. Super generacija se počasi poslavlja, zadaj ni nič in nikoli več ne bo.
nacionale
# 08.08.2018 ob 09:21
Glavič ni samo profesor, ampak doktor za hokejski "Kazahstan", kot ga je poimenoval Matjaž Kopitar. Kakšen kilometer proč (že recimo na Bledu) pa se zgodba iz temi strokovnjaki, profesorji in doktorji konča.
nacionale
# 07.08.2018 ob 19:31
Zeleni Ivo bo nadaljeval delo ljubljanskega stratega, gospoda Nika Zupančiča. Dejstvo je, da imamo vrhunski kader (tako trenerski kot gralski) v zadnjih letih samo še v Ljubljani.
2px_orbitala
# 07.08.2018 ob 08:45
@lesinar

Kralj komedije, takoj za mano. Sicer pa. Ivo Jan je povprečen slovenski trener, ki je bil nazadnje odpuščen iz vsakega trenerskega mesta. Tudi olimpijinega. To je nekako tako, kot da bi vabil k sebi bivšo ženo, ki si jo zapustil, ker je bila preslaba. Vidite ljudje, nima smisla.
Izbor hokej
link
Od malega sem bil rdeč, a zadnja sezona na Jesenicah je bila črna pika
24
5. avgust 2018 ob 07:25 Na prvem svetovnem prvenstu Slovenije med elito 2002 je zadel na vsaki tekmi, naslednjih 16 let je bil ključni center risov , v Ligi Ebel in domačih Jesenicah je pustil neizbrisen pečat.
Več novic ...
Kazalo