Anže Kopitar je dobro igral tudi v prejšnjih sezonah, a kaj, ko njegova ekipa ni bila sposobna priti dlje kot do 1. kroga končnice. Letos je vse drugače. Los Angeles je dobil 13 tekem končnice in izgubil le dve, v velikem finalu pa proti New Jerseyju vodi z 1:0 v zmagah. Prvak bo tisti, ki bo prvi dosegel štiri zmage. Foto: Reuters
Anže Kopitar je dobro igral tudi v prejšnjih sezonah, a kaj, ko njegova ekipa ni bila sposobna priti dlje kot do 1. kroga končnice. Letos je vse drugače. Los Angeles je dobil 13 tekem končnice in izgubil le dve, v velikem finalu pa proti New Jerseyju vodi z 1:0 v zmagah. Prvak bo tisti, ki bo prvi dosegel štiri zmage. Foto: Reuters
Jonathan Quick
Jonathan Quick je z izjemnimi obrambami med najzaslužnejšimi za izjemen niz Los Angelesa v končnici. Za zdaj je najbolj vroč kandidat za lovoriko Conn Smythe. Foto: Reuters

24-letni center je bil pet sezon zapored najboljši strelec Los Angeles Kingsov, pri čemer je vsako sezono dosegel vsaj 25 golov. Z 51 podajami je bil v letošnji sezoni osmi najboljši podajalec lige. Vseeno se zunaj Kalifornije niso preveč menili zanj. Zdaj ko so Kralji blizu Stanleyjevega pokala (proti New Jerseyju v zmagah vodijo z 1:0, naslednja tekma bo v noči na nedeljo ob 2.00), je seveda drugače.

"Ko na Zahodni obali začenjamo tekme, večina ljudi že spi, zato ni v središču pozornosti. Pomembno je, da mi vemo, kako dober je, če se želi o tem prepričati še preostali svet, pa ima zdaj lepo priložnost," je soigralca pohvalil Justin Williams.

Malo izkušenj s tekmami končnice
Pred letošnjo sezono je Kopitar igral le na šestih tekmah končnice Lige NHL, zabil dva gola in prispeval tri podaje. To je bilo leta 2010, ko je Vancouver že v prvem krogu izločil LA. V lanski končnici Anže Kopitar zaradi poškodbe gležnja ni igral.

"Igralci New Jerseyja ga verjetno ne poznajo najbolje. Vse videoposnetke njegovih iger si lahko ogledaš, toda šele ko igraš proti njemu, ugotoviš, kakšne so njegove sposobnosti," je povedal Jeff Carter.

Vabljeni k branju:
- Napoved in pregled obeh moštev
- Pod lupo: Statistični sladkorčki pred finalom
- "Prekletstvo palice" iz leta 1993
- Vihrava sezona LA Kingsov
- Kopitar: Kot da je izid 0:0


Finale Stanleyjevega pokala 2012 "v živo" spremljajte tudi na MMC-ju, kjer lahko s komentiranjem preganjate morebitno zaspanost in delite svoje mnenje o dogajanju na ledu. Za kakšno zanimivost ali vprašanje pa spremljajte tudi "čivke" @lavkeri in @duledoz oz. oznako #stane.

Na 15 tekmah letošnje končnice je bil Hrušičan s sedmimi goli in 16 točkami podobno učinkovit kot kapetan Los Angelesa Dustin Brown.

Še en nepogrešljiv član ekipe Los Angelesa, Mike Richards, meni, da gre za skromnega, toda pridnega fanta: "Verjetno nima rad preveč pozornosti in ga zanimajo le njegove igre. Vsak dan pridno trenira. Presenetljivo je, da več pozornosti dobivajo igralci Vzhodne konference, toda Anže je vsekakor med najboljšim petimi ali tremi igralci."

Kandidat za MVP-ja končnice
Kdor ni poznal Kopitarja do letošnje končnice, ga je prav gotovo opazil zdaj, ugotavljajo pri agenciji AP. Le eden je, ki mu lahko (seveda če bodo Kralji na koncu prvaki) prepreči naslov najboljšega igralca letošnje končnice. To je vratar Jonathan Quick, ki Kopitarja prav tako izjemno ceni: "Zdi se, da ni dobil dovolj pozornosti v zadnjih letih, čeprav je igral odlično. Vsekakor je eden najboljših igralcev Lige NHL in vesel sem, da mu končno namenjajo pozornost. Neverjeten je."