Justin Taylor je bil med boljšimi igralci med tujci pri Olimpiji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Justin Taylor je bil med boljšimi igralci med tujci pri Olimpiji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Eric Pance
Eric Pance je v letošnji sezoni izjemno napredoval. Tudi na prvi finalni tekmi se je izkazal, lepo je podal za četrti zadetek Brocka McBrida. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Brock McBride
Brock McBride je spretno pridrsal izza gola in matiral Michala Fikrta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tomi Hafner
Tomi Hafner je izkoristil podajo Anttija Puse v 30. minuti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Michal Fikrt
Michal Fikrt ni imel svojega večera. V zadnji tretjini mu je plošček dvakrat ušel med nogama v mrežo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tilia Olimpija povedla v finalu
Veliko dela za zmaje na uvodni tekmi finala

Pri zmajih so nekateri igralci prikazali raven iz Lige Ebel. Eric Pance, Aleš Mušič in Brock McBride so igrali odlično, Matija Pintarič je blestel v vratih. Najboljši strelec Lige Ebel John Hughes je bil neprepoznaven, vlekel se je po ledu kot kakšen igralec nočne hokejske lige, ki tudi poteka v Tivoliju in je namenjena rekreaciji. Tudi branilec Brad Cole je delal številne napake, v obrambi so bili zeleno-beli razglašeni.

Najtežja tekma v sezoni s trenerskega stališča
"Igralcem sem dopovedal, da morajo uživati in se ne obremenjevati z zmago. Upam, da bo na Jesenicah gledalcev več, saj je nekoliko čuden občutek na velikem derbiju pred tako malo gledalci. To je bila tekma težka, ker je bila povsem drugačna od tistih, ki smo jih igrali še pred nekaj tedni v Ligi Ebel. Jeseničani so se trudili, a čeprav so skoraj prišli nazaj, smo vseeno zmagali. Pintarič je sijajno branil, rešil nas je v nekaj težkih trenutkih," je povedal trener Hannu Järvenpää, ki je v premoru po koncu Lige Ebel užival na poletih v Planici, čeprav njegovi rojaki niso blesteli z dolgimi poleti.

"V sredo nas čaka še precej težja tekma na Jesenicah. Nisem zadovoljen s pristopom nekaterih igralcev, z nekaterimi se bom pogovoril. Aleš Mušič se je izkazal za pravega kapetana, v garderobi je držal igralce skupaj in jim povedal, da je to zelo pomembna tekma. Eric Pance je odigral odlično tekmo, nekateri drugi igralci pa so bili pod vsako kritiko. Vse skupaj je v glavah, kakovost igralcev ni vprašljiva. To je bila nedvomno najtežja tekma s trenerskega stališča v letošnji sezoni," je še dodal finski strateg, ki si je ogledal številne videoposnetke igre železarjev. Nikakor si ne želi izgubiti treh final zapored, lani Olimpija ni dobila niti ene tekme.

Hočevar: Psihološka prednost je zdaj na naši strani
"Štela je samo zmaga, tekmo je treba pozabiti. Izid je 1:0, treba pa je že iti v novo tekmo v sredo. Izkoristili smo svoje priložnosti, v obrambi pa igra še ni bila preveč blesteča. Moramo analizirati tekmo in videti, kje smo najbolj grešili. Ne vem, zakaj smo po visokem vodstvu dvakrat popustili. Jeseničani hitro kaznujejo našo nezbranost," je pojasnil Matej Hočevar, ki je dosegel tretji zadetek za zmaje.

"Prva tekma je zelo pomembna za zalet v finalu, psihološka prednost je zdaj na naši strani. Finale si želimo končati čim bolj hitro, čeprav to ne bo lahko. Pričakovali smo nevarne Jeseničane, vsako priložnosti zgrabijo z obema rokama. Zelo moramo biti previdni, saj so oni zelo motivirani, z naslovom državnega prvaka bi lahko rešili to sezono. Malo smo razočarani nad obiskom. Upam, da bo v prihodnjih tekmah bolje," je še poudaril Hočevar, ki še vedno igra z zaščitno masko, potem ko je dobil dvojni zlom čeljusti.

"Pinta": Ko smo povedli za tri gole, smo kar nehali igrati
Matija Pintarič
je zbral 35 obramb. Proti Linzu ni bil v najboljši formi, v ponedeljek pa je nekajkrat sijajno posredoval: "Čeprav so nekateri mislili, da imajo Jesenice krizo, smo vsi, ki smo že igrali proti njim v finalu, vedeli, da bo tekma zelo težka. V teh obračunih ni favoritov, na vsaki tekmi boj poteka do zadnje sekunde. Trudimo se, da v ekipi da vsak vse od sebe, mogoče na trenutke kdo ni popolnoma osredotočen. A takrat, ko je bilo treba, so ključni igralci naredili svoje. V obrambi nam včasih malo zmanjka, a zdaj smo videli, da ni heca. Dali so nekaj lahkih golov, na koncu pa smo jih vseeno dobro zaprli."

"Ko smo povedli za tri gole, smo kar nehali igrati. Vrnili so se na gol zaostanka, nato pa smo znova začeli igrati bolje. V ključnih trenutkih so prevladale naše izkušnje. Pogrešal sem gledalce, ni bilo pravega vzdušja. V boju za naslov se ne smemo preveč ozirati na število gledalcev," je še povedal štajerski čuvaj mreže, ki je dobil priložnost po poškodbi Jeana Philippa Lamoureuxa.

Grahut: Olimpija je imela več sreče
Jeseničanom se je na začetku tekme poznalo, da vse od 14. februarja niso odigrali tekme na visoki ravni. Obe polfinalni zmagi nad Triglavom nista pravo merilo. "To je bila prva prava tekma po mesecu in pol. Mislim, da smo šli v srečanje s preveliko željo in dobili dva zadetka. Olimpija je dala nekaj srečnih golov, mi pa nismo imeli sreče. Polovico golov so dosegli z bližine, po gneči pred golom. Pokazali pa smo karakter, vrnili smo se in šli do konca, z malo več sreče bi izsilili podaljšek. V sredo gremo po prvo zmago. V letošnji sezoni smo Olimpijo doma že dvakrat premagali, s pomočjo naših navijačev nam lahko tudi tokrat uspe," je dejal Žiga Grahut.

Hafner: Zdaj gremo lahko samo še navzgor
Kapetan Tomi Hafner se je izkazal z golom po pol ure igre: "Potrebovali smo nekaj časa, da smo prišli v ritem tekem. Na prejšnjih dveh ni bilo treba toliko delati. Spet smo dobili gole, ki se nam vlečejo že celo leto, ko sami sebi dajemo gole, in to nas je stalo zmage. Delali smo napake, a smo prišli nazaj. To, kar smo igrali zadnjih 20 minut, je naša igra in gremo lahko samo navzgor. Kar nekaj časa smo bili boljši tekmec, pripravili smo si več priložnosti," je povedal kapetan železarjev.

Magazin: Sistema igre ne bom spreminjal
"Premor se je poznal na ritmu igre, kar je bila posledica neigranja odgovornih tekem. Ko se je vse poklopilo, je bila igra boljša in hitrejša. Izkušnje so bile pri Olimpiji, a to je ena tekma, v sredo je nova in upamo na boljše predstave in zmago. Imamo dober sistem, ne bomo ga spreminjali. Potrebna bo večja odgovornost v igri. Fantom popolnoma zaupam, saj imajo veliko moralo in so zelo borbeni," je vtise strnil Bojan Magazin, ki je na klopi Jesenic nasledil Heikkija Mälkiäja.

V sredo bo v Podmežakli zagotovo več kot 1.500 gledalcev, saj hokej na Jesenicah veliko pomeni. Tudi v petek bi Tivoli lahko bi precej bolj poln, na vsaki tekmi Lige Ebel v letošnji sezoni se je zbralo vsaj 2.000 gledalcev.

Tilia Olimpija povedla v finalu
Veliko dela za zmaje na uvodni tekmi finala