Clarke Saunders je zbral 33 obramb. Foto: www.alesfevzer.com
Clarke Saunders je zbral 33 obramb. Foto: www.alesfevzer.com
Branilec Miha Logar je načel mrežo Rittna. Foto: www.alesfevzer.com
Jeseničani brez finala Alpske lige

Italijanski prvaki, ki tudi branijo naslov v Alpski ligi, so prejšnji četrtek izgubili uvodno tekmo na domačem ledu v podaljšku, nato pa zanesljivo zmagali na naslednjih dveh (4:0 in 4:1). Četrta tekma v Podmežakli je bila znova zelo napeta (streli na vrata 36:37).

Logar in Glavič zadela v drugi tretjini
V prvi tretjini sta mreži mirovali, razmerje v strelih je bilo 10:10. Železarji so povedli v 23. minuti, ko je bil z leve strani natančen branilec Miha Logar. Vratar Patrick Killeen je pred tem odbil močan strel Aleksandra Magovca z modre črte. Ko je na kazenski klopi zaradi spotikanja sedel Kevin Fink, je Gašper Glavič povišal na 2:0. Iz bližine je z bekhendom potisnil plošček v prazno mrežo, potem ko je znova od daleč streljal Magovac. Po 40 minutah je vse kazalo na odločilno peto tekmo, ki bi bila na sporedu v soboto zvečer v Rittnu.

Šest minut "power playa", a brez tretjega zadetka
Na začetku zadnje tretjine je nekdanji branilec Olimpije Brad Cole prejel štiri minute kazni zaradi igranja z visoko palico. Italijanski prvaki so zdržali, prav tako tudi ob dvominutni kazni za Alexa Freija. 19 sekund po vrnitvi na ledeno ploskev je prav ta napadalec znižal na 2:1 ob zmedi pred vrati gostiteljev. Gostje so dobili zalet in Oscar Ahlströhm je izenačil sedem minut pred koncem, podstavil je palico pred vrati po podaji Thoamsa Spinella z leve strani. Izenačenje je dalo krila branilcem naslova, saj so bili do konca rednega dela boljši, Clarke Saunders pa je v zadnji minuti še preprečil zmagoviti zadetek.
Frei presenetil Saundersa
Na sporedu je bil podaljšek, kjer odloča zlati gol. V 65. minuti so Jeseničani naredili veliko napako, saj je bilo na ledu preveč igralcev in Erik Svetina je moral odslužiti kazen za klop. Ritten je pritisnil, a mu ni uspelo ukaniti Saundersa. V 69. minuti je po podaji Juliana Kostnerja odločil razigrani Frei, z desne strani je presenetil Saundersa. Sodniki so šli pogledat posnetek, potem pa drugi zadetek Freia na tekmi tudi potrdili, kar je pomenilo konec sezone v Alpski ligi za slovenske prvake.

Glavič: Tudi polfinale smo odigrali na visokem nivoju
"Tudi po vodstvu z 2:0 smo nadaljevali z našo igro. Tekma je bila zelo izenačena, odločale so malenkosti. Potekal je boj za vsak centimeter ledene ploskve, ključna je bila igra brez ploščka. Tudi po izenačenju na 2:2 nismo menjali načrta, saj smo imeli dovolj priložnosti. Pred podaljškom sem dal enaka navodila. Dobro smo fizično pripravljeni in lahko bi odigrali tudi več podaljškov," je napeto četrto tekmo ocenil trener Gaber Glavič, ki je pohvalil vratarja Rittna Killeena.

"Na začetku sezone nisem vedel v kaj se spuščamo, nato je bil cilj končnica. V velikem slogu smo odigrali četrtfinale in tudi v polfinalu smo igrali na visokem nivoju, čeprav smo izgubili. Igralci Rittna imajo veliko več izkušenj, tujci niso dosegli veliko zadetkov. Najbolj nevarni so bili njihovi domači igralci," je pojasnil Glavič.

Železarje zdaj čaka finale državnega prvenstva
Finalna serija se začenja v ponedeljek v Asiagu. Igrali bodo na štiri zmage. Železarji se bodo zdaj posvetili finalu državnega prvenstva, kjer se bodo znova pomerili s SŽ-jem Olimpijo, ki so jo izločili v četrtfinalu s 4:0 v zmagah. Igrali bodo na tri zmage. Jeseničani so v letošnji sezoni kar desetkrat ugnali Ljubljančane, ki so dobili le eno medsebojno tekmo.

Polfinale, četrta tekma:
SIJ Acroni Jesenice - RITTEN 1:3
* 2:3 (0:0, 2:0, 0:2)
1.500; Logar 23., Glavič 34.; Frei 50., 69., Ahlströhm 53.
* - v podaljšku

Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrali so na tri zmage. Finale se bo začel v ponedeljek v Asiagu. Igrali bodo na štiri zmage.

Jeseničani brez finala Alpske lige