Jan zadeva, CSKA pa zmaguje. Prvi Slovenec, ki je zaigral v KHL-u, je trenutno nosilec igre najuspešnejšega hokejskega kluba v Evropi, ki je zelo lačen uspeha. Foto: MMC RTV SLO
Jan zadeva, CSKA pa zmaguje. Prvi Slovenec, ki je zaigral v KHL-u, je trenutno nosilec igre najuspešnejšega hokejskega kluba v Evropi, ki je zelo lačen uspeha. Foto: MMC RTV SLO

Ta liga mu je pisana na kožo. Sami ste videli. Hiter in usoden. Ena napaka in že pobegne. Si zasluži vse to.

Marcel Rodman o uspehu reprezentančnega soigralca
Jan Muršak (CSKA)
Sproščen in dobre volje zunaj ledu, na njem bliskovit, borben in vsenevzoč tako v napadu kot obrambi. Verjetno v življenjski formi, v Zagrebu pa je bil znova prva zvezda tekme. Foto: MMC RTV SLO
Jan Muršak (CSKA)
Kako zagrizen in osredotočen je Jan? Po tekmi in medijskih obveznostih se je v pogovoru z očetom najprej razgovoril, kako je zapravil veliko priložnost v 37. minuti, ko je že preigral vratarja, nato pa plošček poslal prek vrat. Foto: MMC RTV SLO

Prinesel nam je zmago, dosegel je pomemben gol. Smo zelo zadovoljni z njim, opravil je dobro predsezono. On je naš lider, računamo nanj.

Trener CSKA-ja Dmitrij Kvartalnov o Janu Muršaku
Jan Muršak (Amur Habarovsk)
Lani je zapustil Severno Ameriko in po pomanjkanju priložnosti v NHL-u prestopil v KHL, pri čemer je začel na ruskem Daljnem vzhodu. Po učinkovitih predstavah (12 golov in 9 podaj na 36 tekmah) med sicer zelo skromnimi "tigri" je bil ob skorajšnjem bankrotu kluba za novo leto prodan v CSKA Moskvo. Foto: MMC RTV SLO
Jan Muršak (CSKA Moskva)
Po novoletnem prestopu je JM39 padel v strelsko krizo. Na 13 tekmah rednega dela in štirih tekmah končnice ni dosegel gola, zbral pa le štiri podaje. A poletna prevetritev, po kateri so ostali samo nekateri nosilci igre, in predvsem nov glavni trener so prinesli povsem drugo pesem. Že na pripravljalnih tekmah je Pesničan dosegel osem golov, kar je prenesel tudi v novo sezono. Foto: KHL

KHL novembra nima reprezentančnega premora. Moral bi izpustiti dve tekmi, a trenutno sem zelo pomemben člen moštva, tako da ne verjamem, da bi me bil CSKA pripravljen izpustiti. Lahko da se bo še kaj spremenilo, saj bi zelo rad zaigral za reprezentanco v Ljubljani.

O udeležbi na novembrskem reprezentančnem turnirju, ki ga gosti Slovenija
Jan Muršak (CSKA)
JM39 se je kot levokrilni napadalec izjemno ujel z 21-letnim centrom Nikolajem Prohorkinom, ki ga na drugi strani luže potrpežljivo čakali Los Angeles Kingsi. Na desnem krilu napada je silak Jevgenij Artjukin, rekorder po številu kazenskih minut v zgodovini KHL-a. O 31-letniku Muršak pravi, da je izredno dober človek, s katerim se veliko pogovarja. Foto: MMC RTV SLO
Jan Muršak (CSKA)
Po šestih tekmah CSKA vodi v diviziji Tarasov in je drugi v Zahodni konferenci. Jan Muršak ima pet golov in dve podaji, +3 ter štiri kazenske minute. Strelja z 20-odstotno učinkovitostjo, na tekmo pa odigra 26 izmen za povprečno 17:24 igralnega časa. Foto: MMC RTV SLO

Tekla je 55. minuta v Domu sportova, ko je tekmo odločil za medvede prehitri rdečearmejec iz Slovenije. S petim golom in že tretjim zmagovitim na šestih tekmah nove sezone je Jan Muršak trenutno eden najbolj vročih igralcev v najmočnejši hokejski ligi v Evropi. CSKA je po njegovi zaslugi pri vrhu Kontinentalne hokejske lige, medtem ko je Medveščak obstal na samem dnu lestvice.

Lani je v dresu Amurja zaman oblegal hrvaška vrata, zato pa je zdaj Muršak letel po ledu in na koncu z zadetkom osrečil sebe, svoje najbližje in številne slovenske ljubitelje hokeja, ki so v soseščino prišli pogledat športni spektakel. Prva zvezda zagrebškega večera je tako dobre prešerne volje stopil pred mikrofone MMC-ja in številnih drugih slovenskih medijev.


Odličen začetek nove sezone. Znova ste odločili tekmo, peti gol v sezoni, a že kar tretji zmagoviti.
Upam, da jih bo še več. Strelsko se je dobro začelo, za mano je odličen pripravljalni tabor, steklo je v napadu. Goli so pomembni, a za mano je celotno moštvo. Naša napadalna trojka mi zelo ustreza, saj igramo hiter hokej.

Ste se udomačili v moštvu? Vas zdaj bolj spoštujejo in sprejemajo kot lani, ko ste v CSKA prišli čez noč iz Amurja?
Povsem drugače. Lani se nisem počutil sprejetega v ekipi, tako da nisem bil samozavesten v igri. Prišel sem v veliko starejše moštvo, kjer je bilo kar nekaj visoko plačanih hokejistov, ki so zaradi mene manj igrali. Letos je bilo vse drugače, že od prvega dne mi je šlo zelo dobro, zaradi česar so me tudi soigralci dobro sprejeli. Ekipa je zdaj veliko mlajša, boljše se razumemo, vzdušje je dobro in res je vse veliko boljše.

Kako so na to vplivale velike spremembe v samem moštvu?
Zamenjalo se je kar 16 igralcev, tako da je to kar nova ekipa, ob tem je prišel še nov trener Dmitrij Kvartalnov. Pri CSKA-ju so vedno visoki cilji, tako da upam, da bomo naredili več kot lani.

Kaj vse je drugače kot lani?
Smo izkušenejši. Letos smo veliko bolj borbeni. Imamo novega ruskega trenerja, lani Američana. Pripravljalni tabor je bil res težak, kar se za zdaj odlično obrestuje. Vsi klubi v ligi so dokaj izenačeni, moraš biti nared za prav vseh 60 minut proti vsakomur. Za zdaj nam dobro gre, če bomo tako nadaljevali, kot smo začeli, nas čaka zelo dobra sezona.

Kaj pomeni težak kamp?
Na začetku smo imeli kar štiri treninge na dan. Sploh se nismo obremenjevali s kakšno taktiko ali sistemom, ampak smo samo delali in delali. Imeli smo dva dni s po štirimi treningi, nato dve tekmi v dveh dneh in spet dva dni s štirimi treningi. Res naporno, v tednu smo dobili en dan za počitek. Trener je med pripravami dobro vedel, da smo igrali tekme malo utrujeni, a to je on želel. Vse to se obrestuje, med sezono nam je vse lažje, a do končnice nas čaka kar 60 tekem.

Ali vas kapetan Aleksander Radulov kaj posluša?
Hja, mi moramo njega poslušati. Vsi vemo, da je res dober igralec, vsi nasprotniki se pripravijo na njega, ga spoštujejo v igri, zato mu je težko doseči gol. A za zdaj je on tisti, ki drugim nastavlja ploščke, da zabijajo.

Ali lahko sledijo spremembe v napadih, da bi se strelsko odprlo tudi prvemu zvezdniku CSKA-ja?
Trener Kvartalnov je zadovoljen z našo napadalno trojko. Igram z mladim centrom Nikolajem Prohorkinom in izkušenim Jevgenijem Artjukinom. Vsak izmed nas prinese in doda nekaj drugega, mislim, da se res zelo dobro ujamemo. Trener bo spreminjal vse druge petorke pred našo, nekaj sprememb je že poskušal, a ni bilo najboljše. Našo petorko hoče zadržati skupaj čim dlje, vsaj dokler nam gre tako kot zdaj.

Kvartalnov velja za zelo striktnega trenerja, ki veliko zahteva in je iz malih klubov znal zelo veliko iztisniti.
Trener je res strog in vsi igralci imajo spoštovanje do njega. Treningi so zahtevni, tudi med sezono ostajajo težki, a kratki. Do mene je bil do zdaj res zelo dober in korekten.

Kako je, ko se vidite na prvi strani lestvice strelcev v tako močni ligi, kot je KHL?
Po pravici povedano strelske lestvice sploh še nisem pogledal. Sam se ne obremenjujem z drugimi, želim čim bolje igrati za ekipo. Vem, da so točke navsezadnje pomembne, a ne gledam na druge igralce. Sam sem zadovoljen, da mi gre tako dobro, in upam, da bom tako samo še nadaljeval.

Prišel je tudi hat-trick. Sami ste dejali, da se ne spomnite, ali ste ga že sploh dosegli med člani.
Drugače sem hat-trick dosegel že na pripravljalni tekmi, kjer pa so se nekaj zmotili pri statistiki, tako da je malokdo to vedel. Drugače pa mislim, da sem tri gole na eni tekmi nazadnje dosegel v prvi sezoni v OHL-u v Kanadi, tako da to je bil res moj prvi profesionalni hat-trick. Upam, da bo še kdaj kakšen, ker je to res nekaj posebnega, a sem že z enim golom in zmago CSKA-ja zelo zadovoljen.

Zelo dobri ste tudi pri izsiljevanju nasprotnih prekrškov, in to ne samo zaradi hitrosti. Ob tokratnem prerivanju z vratarjem Barryjem Brustom ste že petič letos posrkbeli za številčno premoč.
Ne vem, kaj naj rečem. Sam skušam igrati svojo igro. Za Brusta vemo, da je vratar, ki se veliko vmešava v igro, da ima temperament. A hokej je takšen šport, kjer je na ledu veliko napetosti, na koncu pa se vse to pozabi in smo igralci zunaj ledu dobri kolegi in prijatelji.

Ste se že kaj bolj privadili na življenje v Moskvi?
Dejansko kaj veliko niti ne živim v Moskvi. Pri CSKA-ju smo začeli priprave na Finskem, nadaljevali v Švici. Zdaj med sezono so pa večinoma samo tekme in potovanja. Sem zelo malo v Moskvi, kjer se pa še vedno nisem privadil na gnečo na cestah, mesto je res drago. A ker sem malo v mestu, to ni težava.

Ste drugo leto v KHL-u, so razdalje in potovanja zdaj, ko ste v Moskvi, znosnejša kot lani na začetku, ko ste bili na ruskem Daljnem vzhodu?
Tudi v Habarovsku mi to ni predstavljalo prevelikih težav. Največja težava je časovna razlika, a se igra največ vsak drugi dan, tako da gre. V Severni Ameriki je bilo v AHL-ju veliko zahtevneje, kjer se včasih igra tudi tri tekme v treh dneh, potem pa še po pet ur v avtobusu po vsaki tekmi, tako da mi je bilo tam precej težje.

Kako vam gre ruščina po letu dni življenja v Rusiji?
Tako rekoč razumem skoraj vse, govoriti pa ne morem. Oziroma nekaj malega že, ampak mešam s slovenščino, hrvaščino, češčino, slovaščino ... vse to skupaj pomešano in na koncu sta dve besedi v stavku narobe in večina Rusov ne bo razumelo. Zato rajši povem angleško in potem igralec, ki razume, razloži drugemu.

Na tribunah je bilo znova veliko Slovencev, tudi vaši bližnji.
Oče je prišel, mama žal ni mogla, a je zagotovo gledala po televiziji. Mislim, da je bilo kar še nekaj drugih Slovencev, sicer ne toliko kot lani, ko sem bil tu z Amurjem, a sem res vesel vseh, ki so me prišli pogledat.

Ste se pred tekmo slišali in srečali z Marcelom Rodmanom?
Da, večer pred tekmo sva šla ven, nocoj žal ni igral. Upam, da bo v prihodnje dobil več priložnosti pri Medveščaku.

Zdaj sledi tekma v Bratislavi proti Slovanu Roka Tičarja in Žige Jegliča.
Spet bo zanimivo, ker vedno znova rad igram proti rojakom. Proti njima sploh še nisem igral zares, s Slovanom smo se srečali poleti na pripravah v Švici. Po tekmi se preoblečemo in poletimo s klubskim letalom v Bratislavo. Poskusil bom stopiti v stik in se srečati vsaj za kakšno kavo.

Ste spremljali Maribor v Ligi prvakov?
Žal so tu na Hrvaškem prenašali tekmo Bayerna z Manchester Cityjem, tako da sem moral spremljati na spletu. Vesel sem, da jim je uspel takšen uspeh. Žal nisem mogel biti na tekmi, saj bi z največjim veseljem stal v Ljudskem vrtu. Čestitke Mariboru za dobre igre in to točko v Ligi prvakov.

Niste razmišljali, da bi prebežali čez mejo na tekmo?
(smeh) Sem, a česa takega si tu v CSKA-ju ne upam narediti.

Kako KHL-igralci občutite politično krizo in stopnjevanje napetosti med Rusijo in Zahodom zaradi vojne v Ukrajini?
V sami Rusiji ni takšne napetosti. Bolj se Američani in Evropa obremenjujejo s tem. Se veliko govori o tem, a mi smo v Moskvi, da igramo hokej. Seveda marsikaj vidiš in prebereš o vojni, na kar pa sami ne moremo vplivati. Upam, da se vse hitro konča in se bodo dogovorili, saj to ni dobro za nikogar. Tudi za KHL, ki ima v Donbassu klub. (letos zamrzjen in ne igra)

Ali bi ostali v CSKA-ju in Moskvi?
Če se bo sezona tako nadaljevala, kot se je začela, upam, da mi bodo ponudili novo pogodbo. Z veseljem bom tukaj tudi ostal. Sem bližje doma, kot sem bil predtem dolga leta. Moštvo bo vedno znova kakovostno, če trener ostane, mi gre tudi to na roko. Bomo videli, kaj se bo zgodilo, a trenutno grem iz tekme v tekmo.

Zmagoviti gol Jana Muršaka v Zagrebu (in vsi vrhunci tekme)


Prvi Muršakov hat-trik v članski karieri

Ta liga mu je pisana na kožo. Sami ste videli. Hiter in usoden. Ena napaka in že pobegne. Si zasluži vse to.

Marcel Rodman o uspehu reprezentančnega soigralca

Prinesel nam je zmago, dosegel je pomemben gol. Smo zelo zadovoljni z njim, opravil je dobro predsezono. On je naš lider, računamo nanj.

Trener CSKA-ja Dmitrij Kvartalnov o Janu Muršaku

KHL novembra nima reprezentančnega premora. Moral bi izpustiti dve tekmi, a trenutno sem zelo pomemben člen moštva, tako da ne verjamem, da bi me bil CSKA pripravljen izpustiti. Lahko da se bo še kaj spremenilo, saj bi zelo rad zaigral za reprezentanco v Ljubljani.

O udeležbi na novembrskem reprezentančnem turnirju, ki ga gosti Slovenija