Jan Muršak bo v modro-belem dresu Amurja nosil številko 13, v Habarovsku pa bo vso sezono igral pred razprodano Platinum Areno, ki sprejme 7.100 navijačev. Foto: BoBo
Jan Muršak bo v modro-belem dresu Amurja nosil številko 13, v Habarovsku pa bo vso sezono igral pred razprodano Platinum Areno, ki sprejme 7.100 navijačev. Foto: BoBo
Ilja Kovaljčuk (SKA Sankt Peterburg)
Novo prvo ime KHL-a je brez dvoma Ilja Kovaljčuk, ki po "upokojitvi" v NHL-u in vrnitvi v domovino dve zahtevni nalogi: februarja osvojiti zlato v Sočiju, nato pa aprila s SKA-jem osvojiti še Gagarinov pokal. Foto: EPA

V šesti sezoni Kontinentalno hokejsko ligo po novem sestavlja 28 klubov iz 8 držav in 9 časovnih pasov, poleti pa so dodali dva novinca: na skrajnem vzhodu Admiral Vladivostok, na zahodu pa Medveščak Zagreb.

MVD Dinamo Moskva
Dinamo Moskva pod taktirko Latvijca Olegsa Znaroksa je dvakrat zapored osvojil naslov prvaka in sodeč po predstavi na prvi tekmi žezla ne bodo predali zlahka. Foto: EPA

Nisem prišel sem sedet in čakat na olimpijske igre. Moram trdo delati, da pokažem in dokažem vse na ledu. KHL se razvija in raste, na tej točki kariere želim biti igralec v tej ligi.

Novi obraz KHL-a Ilja Kovaljčuk, kapetan SKA-ja
Tekma Medveščak - Olimpija v Pulju
Medveščak živi in uspeva s spektakli, a ob pogledu na postavo in proračun se postavlja vprašanje, ali lahko klub preživi v KHL-u na dolgi rok? Medveščak domuje v daleč najbolj podhranjeni hokejski državi lige, saj ima v postavi samo dva na Hrvaškem vzgojena igralca. V vseh drugih "tujih" klubih domači igralci predstavljajo jedro oz. vsaj pomemben delež moštva. Foto: Reuters

Zdaj je to polamaterska liga, ki je odvisna od ruske hokejske zveze. Če želi KHL postati gospodarsko uspešna liga in delovati po načelih NHL-a, potem se morajo ukiniti vse omejitve.

Ostre besede tudi v Sloveniji dobro znanega trenerja Vladimirja Krikunova, novega trenerja Neftehinika Nižnekamsk.
Gal Koren
Gal Koren naj bi bil že na petkovi Medveščakovi premieri proti CSKA Moskvi 13. napadalec, s čimer bi sedem ur in pol po Muršaku postal drugi Slovenec, ki bi zaigral v KHL-u. Foto: MMC RTV SLO

Druga najmočnejša hokejska liga počasi zavzema tudi zavest slovenskih ljubiteljev hokeja: tik pred nosom v Zagrebu bodo v prihajajoči jeseni in zimi gostovali znameniti "sovjetski" klubi z zvezdniki, ki bodo krojili razplet tudi na olimpijskih igrah v Sočiju, vrhuncu slovenskega hokeja. A z mešanimi občutki se ne bo gledalo samo proti hrvaški prestolnici, temveč tudi daleč stran, v osem tisoč kilometrov oddaljeni Habarovsk, kjer bo zaigral prvi Slovenec v KHL-u Jan Muršak.

Dinamo gre po tretji zaporedni naslov
V sredo je bil že odigran otvoritveni pokal med dvakratnim zaporednim prvakom Dinamom Moskvo in poražencem v aprilskem velikem finalu Traktorjem Čeljabinsk (takrat je bilo 4:2 v zmagah za Moskovčane). Kljub popolni prevladi branilcev naslova so gostujoči "medvedi" povedli, a nato je sledila demonstracija moči "belo-modrih", ki so zmagali s 5:1 in napovedali tretji zaporedni pohod na vrh. Trener Olegs Znaroks z disciplinirano obrambo in uravnoteženim napadom ostaja tarča št. ena za še bolj razsipne ruske velikane, ki povsem dominirajo v sicer vse bolj mednarodnem KHL-u.

SKA zapravi vsaj 7-krat več kot Medveščak
KHL je na prvi dan sezone 2013/14 objavil višino klubskih proračunov za plače. Na 1. mestu je SKA, ki potroši slabih 29 milijonov evrov, čemur pa treba prišteti še visoko plačo Ilje Kovaljčuka, ki je skupaj s še šestimi zvezdniki izvzet iz klubskih proračunov. Muršakov Amur tako zaseda 18. mesto z 8,3 mio. evrov. Na dnu sta lani najbolj skromen Slovan (4,2 mio. evrov), ki pa se je vseeno prebil v končnico in letošnji novinec Medveščak (4,1 mio. evrov).

Celoten seznam proračunov za plače v KHL-u (v ruščini)

Drugo leto se včlanijo tudi Finci
V šesti sezoni Kontinentalno hokejsko ligo po novem sestavlja 28 klubov iz 8 držav in 9 časovnih pasov, saj so poleti dodali dva novinca: na skrajnem vzhodu Admiral Vladivostok, na zahodu pa Medveščak Zagreb. A širitve še zdaleč ni konec: že drugo sezono se bo pridružil najbolj sloviti finski klub Jokerit iz Helskinkov. Rusko pustolovščino odkrito načrtujejo vsaj še na Norveškem (Stevanger) in Italiji (Milan), tihih in pobožnih želj o vključitvi v vse bolj privlačen KHL pa je še nekajkrat več.

Kovi in SKA kombinacija za prvi naslov?
Prvi favorit in prvi razsipnež je SKA Sankt Peterburg, ki je tudi izpeljal najbolj odmevno zgodbo poletja. Ilja Kovaljčuk se je odpovedal obdavčenim 77 milijonom dolarjev pri New Jerseyju in se v Ligi NHL "upokojil" 12 let prezgodaj. Teden dni pozneje pa je "Kovi" postal prva prava velika hokejska zvezda, ki je na vrhuncu kariere zamenjal NHL za KHL. S SKA-jem je Kovaljčuk podpisal krajšo in neto donosnejšo pogodbo in prevzel še kapetanski C. Kopica zvezdnikov (Thoresen, Tihonov, Červenka, Kalinin ...), nekdanji finski selektor Jukka Jalonen in neomejen proračun (29 mio. evrov + plača za Kovaljčuka) pomenijo le eno - osvojitev sploh prve velike lovorike za SKA. In to ne pomeni kontinentalnega pokala za najboljše moštvo rednega dela kot lani, temveč Gagarinov pokal.

Narobe svet: CSKA pod Američanom
Tretja velesila Zahoda je sinonim sovjetskih časov - CSKA Moskva. Moskovski vojaški klub je prelomil s tradicijo in dobil prvega zahodnega trenerja Američana Johna Torchettija. Prišel je ikona Ak Barsa Aleksej Morozov, ki so mu skoraj takoj zaupali kapetansko mesto namesto prvega strelca, a sila nepredvidljivega napadalca Aleksandra Radulova. Četrti velikan zahodne konference je Lokomotiv Jaroslavlj, ki se je hitro pobral po katastrofi 7. septembra 2011, in že spet želi krojiti sam vrh.

Velika peterica kraljuje na Vzhodu
Na Vzhodu ni veliko novega, saj ga bo še naprej obvladovala "velika peterica": Ak Bars Kazan, Salavat Julajev Ufa, Metalurg Magnitogorsk, Avangard Omsk in Traktor. Velike spremembe so zlasti pri Tatarih, ki so se odpovedali slavni polpreteklosti in se odločili za mladost. Pomembne igralske menjave so opravili tudi tekmeci, med katerimi sta zlasti Avangard in "Magnitka" lačna odmevnejšega uspeha, medtem ko so v Ufi po lanskem razočaranju temeljito prevetrili moštvo. Na prvi plošček deluje Traktor oslabljen, a jedro moštva je ostalo, v Čeljabinsku pa so zadnja leta naredili serijo izjemnih mladih hokejistov.
"Tigri" s slovenskim priokusom
Ravno na domnevno predvidljivem Vzhodu se bo dokazoval drugi najboljši slovenski hokejist Jan Muršak. Krilni napadalec se je med pomladanskim osvajanjem AHL-a odločil za Amur, ki bolj kot po uspehih slovi kot edino moštvo z že vsa KHL-leta razprodano dvorano. V Habarovsku ravno 25-letni Štajerec predstavlja udarno okrepitev "tigrov", ki so sicer iz vrst prvakov nazaj po nekaj tednih dobili prvega strelca Jakuba Petružaleka.

Do te sezone najbolj osamljen KHL-klub si želi drugega nastopa v končnici, zaradi česar se je povečal proračun (18. mesto), ob Muršaku pa je prišlo še nekaj zanimivih tujcev: vratar Mika Järvinen, branilca Brian Salcido in Dylan Reese. Amur v od hudih poplav prizadetem mestu štarta sezono v petek (ob 10. uri zjutraj po slovenskem času), ko se bo v derbiju ruskega Daljnega vzhoda pomeril z novim lokalnim tekmecem Admiralom, ki domuje v "samo" 750 km oddaljenem Vladivostoku.

"Severnoameriški" Medveščak neznanka za KHL
Velike pozornosti je deležen tudi drugi novinec Medveščak, s katerim je KHL "osvojil" še osmo državo, sicer ne ravno hokejsko Hrvaško. "Medvedi" so še pred petimi leti s težavo spravili skupaj sredstva in moštvo za igranje v Slohokej ligi, nato postali uspešnica Lige Ebel in osvojili navijače v hrvaški prestolnici, zdaj pa so že v KHL-u. A ni vse zlato, kar se sveti - Medveščak ima najmanjši proračun za plače v ligi (4,1 mio. evrov) in odločili so se za povsem severnoameriški pristop v dejansko ruski ligi. No, zato pa so dobili vsaj doma močan adut - dva metra ožjo ledeno ploskev, kar naj bi postal KHL-standard po koncu letošnje sezone.

Največji adut Zagrebčanov je prekaljeni AHL-trener Mark French, ki ima na papirju KHL-moštvo z največ NHL-izkušnjami (2.529 tekem), a kaj ko so v zadnjih treh sezonah v najmočnejši hokejski ligi na svetu kolikor toliko igrali le trije: branilca Steve Montador in Kurtis Foster ter napadalec Andrew Murray. Nekdanji kralj strelcev v NHL-sezoni 200506 Jonathan Cheechoo je po hudih poškodbah in treh letih AHL-a velika neznanka na evropskem ledu.

Koliko "drobtinic" za brata Koren?
Medveščak ima med 32 člani prvega moštva kar 24 v Kanadi in ZDA rojenih ter vzgojenih hokejistov, a ob tem sta "medveda" tudi dva Slovenca brata Gal in Mitja Koren. 20-letni Mitja je četrti vratar, medtem ko se reprezentant in kandidat za Soči 21-letni Gal bori za mesto v 4. napadu, kjer bi se moral pogosto znajti, saj morajo biti v postavi za tekmo v KHL-u trije mlajši hokejisti od 23 let.

Vsekakor se obeta pestra sezona, ki jo bo sicer prekinil dolg olimpijski odmor (30. 1.-25. 2.), a po 54 krogih bo 3. marca 2013 odločeno, kdo si bo priigral boj za Gagarinov pokal in kdo le nepotrebne boje v pokalu upanja oz. pokalu poražencev sezone.

V šesti sezoni Kontinentalno hokejsko ligo po novem sestavlja 28 klubov iz 8 držav in 9 časovnih pasov, poleti pa so dodali dva novinca: na skrajnem vzhodu Admiral Vladivostok, na zahodu pa Medveščak Zagreb.

Nisem prišel sem sedet in čakat na olimpijske igre. Moram trdo delati, da pokažem in dokažem vse na ledu. KHL se razvija in raste, na tej točki kariere želim biti igralec v tej ligi.

Novi obraz KHL-a Ilja Kovaljčuk, kapetan SKA-ja

Zdaj je to polamaterska liga, ki je odvisna od ruske hokejske zveze. Če želi KHL postati gospodarsko uspešna liga in delovati po načelih NHL-a, potem se morajo ukiniti vse omejitve.

Ostre besede tudi v Sloveniji dobro znanega trenerja Vladimirja Krikunova, novega trenerja Neftehinika Nižnekamsk.