Slovenski hokejisti so brez večjih težav dobili uvodno srečanje proti Japonski. Foto: Drago Cvetanovič/HZS
Slovenski hokejisti so brez večjih težav dobili uvodno srečanje proti Japonski. Foto: Drago Cvetanovič/HZS
false
Japonska obramba je imela ogromno preglavic s slovenskimi napadalci. Foto: Drago Cvetanovič/HZS
false
Rise v 2. krogu v nedeljo ob 13. uri čaka obračun z Italijo. Foto: Drago Cvetanovič/HZS
Risi za uvod s 7:1 odpravili Japonce

Slovenci, ki so sicer pred dvema letoma klonili pred Japonci, so pričakovano zmagali. V prvi tretjini so gledalci videli zgolj en zadetek, risi so v višjo prestavo prestavili v drugi tretjini, v kateri so zadeli štiri gole. Delo sta na koncu dokončala Ken Ograjenšek in Žiga Pance.

Kristan ni imel veliko dela
Hitro so risi prevzeli pobudo in ves čas napadali, a so se japonski hokejisti dobro branili. Tako so na vrata Slovenci sprožili le tri strele, a vseeno povedli. Na drugi strani pa Robert Kristan ni imel veliko dela tudi, ko je Slovenija igrala z igralcem manj. V osmi minuti je japonska obramba klonila. Ob ogradi sta na desni strani plošček priborila Sabahudin Kovačević in Žiga Pance, ki je nato v nevtralni tretjini z lepo podajo na drugo stran izigral nasprotno obrambo, Miha Verlič je plošček prepustil Janu Urbasu, ki je po levi zadrsal v napad in z močnim ter izjemno natančnim diagonalnim strelom zadel levi zgornji kot vrat Jutake Fukufudžija.

Druga tretjina postregla s štirimi goli
V drugi tretjini je v japonskih vratih Fukufudžija zamenjal Takuto Onoda, ki je moral kmalu pobrati ploščico iz svoje mreže. Slovenci so silovito pritisnili in v minuti in pol sprožili toliko strelov kot prej v celotni tretjini. Dobro minuto so imeli tudi dva igralca več na ledu. Te prednosti niso izkoristili, najlepšo priložnost, ko se je znašel pred vrati sam, pa je zapravil Pance. Kmalu po vrnitvi Takafumija Jamašita na led pa je Slovenija drugič zadela. Z desne strani je Urbas močno streljal. Ploščica je zadela Onodo, a se odbila in prek japonskega vratarja zletela v mrežo.

Razpoloženi Urbas je veliko dela opravil pri tretjem slovenskem zadetku. Kapetan je po levi zadrsal za vrata in nato podal pred gol, kjer je bil Verlič. Ta je streljal z obrata. Poskus je Onoda ubranil, a ploščico le odbil. Znova je do nje prišel Verlič, ki jo je pospravil v mrežo. Po še eni napaki Japoncev, ki so imeli veliko težav s prehodom iz obrambne tretjine, je Slovenija četrtič zadela. Ken Ograjenšek je uspel izbiti plošček. Nato si je izmenjal dvojno podajo z Anžetom Kuraltom. Strel Ograjenška je Onoda odbil, na mestu pa je bil Aleš Mušič, ki je ploščico pospravil v prazno mrežo.

Odlični drugi tretjini je piko na i z drugim golom postavil Verlič, ki je na 5:0 povišal 43 sekund pred koncem tretjine. Japonci so ploščico zapravili v napadalni tretjini. Silovito je v napad zadrsal Pance, ki je lepo preigraval in podal Verliču, ki je nekoliko počakal in z natančnim strelom matiral japonskega vratarja.

V zadnji tretjini zadela še Ograjenšek in Pance
V zadnji tretjini risi v napadu niso bili več tako aktivni. Japonci pa so dobrih pet minut pred koncem dosegli častni zadetek. Kuralt je izgubil plošček in Takafumi Jamašita je krenil v protinapad. Kristan je ubranil njegov poskus, odbiti plošček pa je v mrežo pospravil Šuhei Kudži. Dobri dve minuti pozneje je zadel še Ken Ograjenšek, Žiga Pance pa je tik pred koncem oplemenitil visoko zmago.


Izjavi po tekmi:
Nik Zupančič, selektor Slovenije: "Mleli smo in mleli, na koncu smo jih zmleli v drugi tretjini. V zadnji smo samo še potrdili zmago. Prva tekma je vedno najtežja, a fantje so pokazali, da razumejo, zakaj so tukaj. Prebili smo led, zdaj smo z mislimi že pri Italijanih, ki nas čakajo jutri. Zanesljivo bo to drugačna ekipa, pripravili se bomo nanje, imamo še možnost, da si pogledamo njihovo tekmo proti Poljski in bomo naše igralce na kakšno stvar še lahko opozorili."

Jan Urbas, hokejist Slovenije: "Zasluženo visoka zmaga. Delali smo stvari, za katere smo se dogovorili. Japonce smo prisili v napake. Naš napad pa - gre iz tekme v tekmo bolje in upam, da se bo tako tudi nadaljevalo. Če delamo stvari, ki se jih dogovorimo pred tekmo, bo reprezentanca igrala zelo dobro. Krasi nas ekipni duh, in to se je danes pokazalo."


Kopitarja ne bo v Katovice
Anže Kopitar navkljub hitremu izpadu Los Angelesa ne bo pomagal slovenski reprezentanci na svetovnem prvenstvu, so sporočili iz Kopitarjeve ekipe. "Tako hiter izpad Kraljev je bil nenadejan in nepričakovan, a vendarle se je zgodil. S tem pa se je odprlo tudi vprašanje o nastopu Anžeta na svetovnem prvenstvu divizije I, skupina A na Poljskem, kjer z nastopi danes začenja slovenska reprezentanca. Vodstvo Hokejske zveze Slovenije je takoj, ko je postalo jasno, da so kralji nepričakovano bližje zgodnjemu izpadu iz končnice kot pa napredovanju, stopilo v kontakt z Anžetom in njegovim delodajalcem glede morebitnega prihoda na Poljsko. Odgovor Kraljev je bil kratek in jedrnat - ne. Po podpisu nove pogodbe in nekaj novih pravilih s strani NHLPA bi oziroma bo Anže v ZDA po zadnji tekmi moral ostati vsaj še pet dni (sestanki, zdravniški pregledi, ...), preden bi lahko odletel v Evropo in pomagal Sloveniji pri ponovni uvrstitvi v skupino A. Anže tako še nekaj časa ostaja v Los Angelesu, našim hokejistom pa na Poljskem želi vse najboljše, hkrati pa sporoča, da niti malo ne dvomi v popoln uspeh in vrnitev med najboljše reprezentance na svetu," piše v sporočilu za javnost.

SKUPINA A, Katovice, Spodek Arena, 1. krog:
JAPONSKA - SLOVENIJA
1:7 (0:1, 0:4, 0:2)
Kudži 55.; Urbas 8., 22., Verlič 31., 40., Mušič 34., Ograjenšek 58., Pance 60.




ITALIJA - POLJSKA
3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Ramoser 13., Frigo 37., Larkin 60.; Malašinski 31.

JUŽNA KOREJA - AVSTRIJA
* 2:3 (1:0, 1:0, 0:2)
Swift 17., K.-S. Kim 36.; Schlacher 45., M. Geier 57.
* - po kazenskih strelih

Risi za uvod s 7:1 odpravili Japonce