Matjaž Kopitar poudarja, da izid ni najpomembnejši v Innsbrucku. Turnir bo služil kot generalka za olimpijske igre v Sočiju. Foto: EPA
Matjaž Kopitar poudarja, da izid ni najpomembnejši v Innsbrucku. Turnir bo služil kot generalka za olimpijske igre v Sočiju. Foto: EPA
Jan Muršak
Jan Muršak bo po letu dni znova oblekel reprezentančni dres. Foto: BoBo
Luka Gračnar
Luka Gračnar blesti v vratih Salzburga. Foto: BoBo
Risi v nepopolni zasedbi v Innsbruck

Reprezentanca se je zbrala na Bledu. Selektor Matjaž Kopitar še nima na voljo vseh hokejistov, na katere lahko računa, tudi zaradi poškodb. Potem ko sta zaradi poškodb sodelovanje na prihajajočem turnirju v Innsbrucku odpovedala nosilca igre v obrambi Aleš Kranjc in Mitja Robar, je danes Kopitar ostal še brez Aleksandra Magovca, ki so ga v ekipo vpoklicali naknadno. Namesto njega bo tako v Innsbruck potoval Matevž Erman, branilska zamenjava pa je tudi Luka Tošič.

"Žal smo zaradi poškodb izgubili nekaj ključnih igralcev, po drugi strani se s tem odpira možnost za mlade. Verjamem, da z motivacijo ne bo težav. Tekme bodo zelo dobre. Ne glede na to, da nismo povsem kompletni, to ne zmanjšuje naše želje. Želimo se predstaviti v najlepši luči. Zanimata me red in disciplina v igri, upam, da bomo igrali korektno. Čeprav ne bom ponavljal, da rezultat ni v ospredju, pa nihče ne gre na tekmo izgubit," je poudaril selektor.

Slovenija bo v Innsbrucku igrala edini turnir pred olimpijskimi igrami, ki bodo sredi februarja. Decembrska reprezentančna prekinitev klubske sezone namreč ne velja v vseh evropskih ligah, tudi ne v nemški, kjer je v tej sezoni šest slovenskih "legionarjev", zato Kopitar ne vidi pravega smisla, da bi ekipo še dodatno pomladil, potem pa dva meseca zatem na hitro uigraval najboljše. Namesto turnirja bo Slovenija pred začetkom tekmovanja v Sočiju skušala dobiti še en prijateljski dvoboj, enega ima Kopitar že dogovorjenega z Avstrijci, a se zaveda, da bo težko, ker se bodo najmočnejše ekipe zaradi prekinitve v NHL-u zbrale šele tik pred OI in ne bodo igrale pripravljalnih tekem.

Muršak se ne izgovarja na poškodbe
Med ključnimi igralci, tako v Sočiju kot v Innsbrucku, bo Jan Muršak, ki je v reprezentanci prvič po lanskem turnirju v Ljubljani: "Vedno z veseljem igram za reprezentanco. Fantje so vmes res dosegli nekaj neverjetnega. Komaj čakam, da se igre začnejo, čeprav je do takrat še nekaj časa," je pojasnil Muršak, ki igra pri Amurju v Ligi KHL, a meni, da olimpijske vročice vsaj za zdaj še ni mogoče občutiti. Poškodba glave na eni izmed tekem Lige KHL, je preteklost, nekaj težav ima s peto, a se na poškodbe noče izgovarjati.

Kopitar še ni razkril kapetana
Marcel Rodman, eden izmed kandidatov za kapetana ekipe v Innsbrucku (Kopitar še ni razkril, kdo bo v tej vlogi), se je po dolgih letih vrnil v elitno nemško ligo, tudi on pa je poudaril, da mu reprezentančni premor vedno pomeni priložnost za napolnitev z novo energijo. "Soigralci me sprašujejo, kako se mi ljubi v premoru, ko bi se lahko spočil, še igrati turnir za reprezentanco. Ampak jaz se vedno z veseljem vračam v to garderobo, tu so moji prijatelji, vlada neko posebno vzdušje. Vedno se je lepo vrniti, letos pa se pripravljamo še na nekaj novega, posebnega," je dejal Rodman.

Za uvod proti Belorusiji
Ob Sloveniji in Avstriji bosta v tirolski prestolnici nastopili še Francija in Belorusija. Slovenija se bo prvi dan ob 14.30 pomerila z Belorusijo, drugi dan turnirja jo čaka domača ekipa ob 18.30, za konec pa se bodo Slovenci v soboto ob 14.30 pomerili še s Francijo.

Na Bledu, kjer so se reprezentanti zbrali danes popoldne, bodo opravili še krajše priprave, skupno štiri treninge, zadnjega v sredo dopoldne, potem pa bodo odpotovali v Innsbruck.

Seznam za turnir v Innsbrucku:
Vratarji: Robert Kristan, Andrej Hočevar, Luka Gračnar

Branilci: Blaž Gregorc, Žiga Pavlin, Andrej Tavželj, Luka Tošič, Klemen Pretnar, Matevž Erman, Sabahudin Kovačevič in Matic Podlipnik

Napadalci: Žiga Jeglič, Rok Tičar, Robert Sabolič, Marcel Rodman, Jan Muršak, Jan Urbas, Aleš Mušič, Boštjan Goličič, Gal Koren, Miha Verlič, Anže Kuralt in Gregor Koblar.


Turnir Evropskega izziva, Innsbruck:
Četrtek ob 14.30:
BELORUSIJA - SLOVENIJA
Ob 18.30:
FRANCIJA - AVSTRIJA

Petek ob 14.30:
FRANCIJA - BELORUSIJA
Ob 18.30:
AVSTRIJA - SLOVENIJA

Sobota ob 14.30:
SLOVENIJA - FRANCIJA
Ob 18.30:
AVSTRIJA - BELORUSIJA

Risi v nepopolni zasedbi v Innsbruck