Anže Kopitar sodi med najbolj cenjene hokejist v Severni Ameriki, kar dokazujejo nominacije s strani hokejskih novinarjev. Foto: Reuters
Anže Kopitar sodi med najbolj cenjene hokejist v Severni Ameriki, kar dokazujejo nominacije s strani hokejskih novinarjev. Foto: Reuters
Anže Kopitar (Los Angeles Kings)
Bolj kot negativni +/-, ki je v primerjavi s Corsijem izgubil vso težo, je Kopitarjev primanjkljaj z Bergeronom in Toewsom nižji odstotek dobljenih sodniških metov. Sodeč po zapisih čez lužo, ima AK11 večje možnosti za osvojitev tako lovorike Lady Byng kot selkeja, ki pa je prestižnejša lovorika med samimi hokejisti. Foto: Reuters

Osebno povprečna sezona in veliko klubsko razočaranje, ker Kralji ne branijo Stanleyjevega pokala v končnici, sta bili osrednji misli Anžeta Kopitarja v torek, ko je v Sloveniji potegnil črto pod svojo deveto sezono v Ligi NHL.

V igri za hokejskega džentelmena
Toda v najmočnejši hokejski ligi na svetu novinarji, zbrani v združenju profesionalnih piscev (PHWA), imajo 27-letnega Slovenca še vedno za enega najboljših igralcev rednega dela sezone 2014/15. Najprej so v torek sporočili, da je prvič nominiran za lovoriko Lady Byng, ki se že vse od leta 1925 podeljuje "igralcu, za katerega se presodi, da kaže najboljše športno in gosposko vedenje ob kombinaciji z visokim standardom igralskih sposobnosti." Za najdžentelmena lige se potegujeta še Pavel Dacjuk (Detroit) in Jiri Hudler (Calgary).

Kdo je najboljši center v obrambi?
V sredo je sledilo novo priznanje za edinega slovenskega NHL-ovca: drugo leto zapored je nominiran za lovoriko selke, skupaj z Jonathanom Toewsom (Chicago) in Patricom Bergeronom (Boston). Selke se podeljuje od leta 1978 in je namenjena "napadalcu, ki se najbolje odlikuje v obrambnih vidikih igre".

Lani so bili nominirani prav isti finalisti in vsi po vrsti izjemni centri, ki so hkrati tudi prvi branilci svojih moštev. Lovoriko brani Bergeron, ki je s 1.283 točkami glasovalcev premagal Kopitarja, ki je prejel 840 točk, medtem ko je bil Toews tretji s 624 točkami. Center Bostona upa že na tretji selke, medtem ko je kapetan Chicaga prejel leta 2013.

Napredna statistika na strani AK11
Kopitarjev adut je napredna statistika, zlasti Corsi (poskusi strelov celotne peterke, ko je posamezni igralec na ledu ob razmerju 5 na 5), kjer je bil s + 363 poskusi strelov najboljši napadalec v ligi. Odstotek Corsija je imel AK11 sicer 59,22 %, kar je četrti med napadalci v NHL-u. Protiargument proti zmagi prvega centra Kraljev je nižji odstotek dobljenih sodniških metov (52,6 %), medtem ko Bergeron blestel s 60,2-odstotnim uspehom bulijev. Pri +/- razmerju golov moštva je bil Kopi celo negativen z -2. V zadnjih letih sicer hokejski novinarji, ki so glasovali po sistemu točk 10-7-5-3-1, večjo težo dajejo napredni statistiki kot pa razmerju +/-.

Kaj je Corsi?
Uradno poskusi strelov oz. SAT, kot ga je preimenoval NHL: seštevek golov, strelov, zgrešenih strelov in blokiranih strelov nasprotniku minus prejeti goli, prejeti streli, zgrešeni streli nasprotnika in blokade nasprotnika, ko je igralec na ledu ob igri 5 na 5.

Podelitev NHL-nagrad za sezono 2014/15 bo 24. junija v Las Vegasu, in kdo ve, mogoče pa bo Kopitar nagrajen s prvo posamično lovoriko.