Namesto 12. oktobra pred tekmo z NY Rangersi so Kralji in navijači prvi šampionski prapor dočakali šele 19. januarja pred obračunom s Chicagom. Foto: Reuters
Namesto 12. oktobra pred tekmo z NY Rangersi so Kralji in navijači prvi šampionski prapor dočakali šele 19. januarja pred obračunom s Chicagom. Foto: Reuters
Luc Robitaille
Za nagrado je lastnik LA Kingsov, korporacija AEG, nagradil arhitekte uspeha z novimi pogodbami. Generalni menedžer Dean Lombardi, poslovni direktor Luc Robitaille in glavni trener Daryl Sutter bodo še štiri leta ostali Kralji. Foto: Reuters
Jan Muršak in Mike Babcock (Detroit Red Wings)
Jan Muršak bo imel očitno vseeno nekaj tednov časa za dokazovanje trenerju Miku Babcocku, saj je desnokrilni napadalec Todd Bertuzzi zbolel za mononukleozo in naj bi manjkal več tednov. Foto: Reuters

Pred prvim sodniškim metom NHL-sezone 2013 so Kralji pod strop Staples Centra dvignili prapor za osvojeni Stanleyjev pokal, zatem pa je Chicago pokvaril slavje v Los Angelesu (2:5).

Najboljši igralec končnice Jonathan Quick, najboljši strelec Anže Kopitar (ki nocoj sicer ni igral), kapetan Dustin Brown in vsi drugi Kralji so iz rok Nancy Anschutz, žene lastnika kluba Philipa Anschutza, prejeli zaslužene šampionske prstane.

Kopitar vrnil "Staneta"
Hokejisti Los Angelesa so ob predstavitvi legendarnega hokejskega komentatorja Boba Millerja, ki že 40 let komentira tekme Kraljev, znova v roke prejeli častitljivi Stanleyjev pokal. Po podajanju iz rok v roke ga je prav Kopitar kot zadnji po vrsti vrnil varuhom iz hokejskega hrama slavnih, ki domuje v Torontu.

Iz rok kapetanov pod strop
Zatem so učenci iz nesrečne osnovne šole Sandy Hook iz Connecticuta ob spremljavi dveh igralskih legend LA-ja Marcela Dionna in Rogiea Vachona na led prinesli šampionski prapor in ga predali kapetanu Brownu ter njegovima pomočnikoma Mattu Greenu in Kopitarju. Trojica vodij prvakov ga je pripela na drog in prvi šampionski prapor prvakov Lige NHL se je dvignil pod strop Staples Centra.

Kingsi so spomladi v velikem slogu pokorili vse tekmece in zasluženo osvojili hokejski sveti gral. Los Angeles Kingsi in njihovi navijači so po 45 letih obstoja tako vendarle dočakali svoj prvi Stanleyjev pokal.

Hiter pristanek na trdnih tleh
Na prvi tekmi v vlogi branilca naslova se je Los Angelesu zoperstavil Chicago, ki je že v 1. tretjini ohladil domače navijače. Patrick Kane je v 4. minuti iz mrtvega kota zadel ob dveh igralcih več, nato je po podaji Mariana Hosse sledil avtogol Drewa Doughtyja, piko na i enostranski tretjini pa je postavil Michael Frolik. Ko je v 22. minuti zadel še prehlajeni kapetan gostov Jonathan Toews, je bila tekma odločena.

Chicago za konec zadel v pravem trenutku
Branilec Rob Scuderi in Jordan Nolan sta vlila nekaj upanja, a samo 15 sekund po znižanju na 2:4 je bil Quick znova matiran - še drugič je zadel Hossa, ki mu je s spremembo smeri pomagal Alec Martinez.
Slovenski športnik leta Anže Kopitar bo zaradi poškodbe kolena izpustil nekaj uvodnih tekem sezone, v kateri vsako izmed 30 moštev čaka 48 tekem, in ne standardnih 82. Se bo Los Angelesu uspelo ogniti šampionskemu mačku?

Za uvod tri zmage gostov
Nekaj minut za prvim bulijem v južni Kaliforniji sta se začeli še dve tekmi: "bitka za Pensilvanijo" med Philadelphio in Pittsburghom, ki je pripadla Pingvinom z 1:3, ter kanadski obračun med Winnipegom in Ottawo (1:4).

St. Louis je razbil Detroit kar s 6:0. Jan Muršak je dobil priložnost v 3. napadu Detroita, a je igral le dve minuti, nato je moral ledeno ploskev zapustiti zaradi poškodbe ramena.

Tekme 19. januarja:
LOS ANGELES - CHICAGO
2:5 (0:3, 1:1, 1:1)
Scuderi 38., Nolan 50.; Kane 4., Hossa 13., 50., Frolik 15., Toews 22.
Kopitar zaradi poškodbe ni igral.

PHILADELPHIA - PITTSBURGH 1:3
WINNIPEG - OTTAWA 1:4
BOSTON - NY RANGERS 3:1
MONTREAL - TORONTO 1:2
NY ISLANDERS - NEY JERSEY 1:2
TAMPA BAY - WASHINGTON 6:3
FLORIDA - CAROLINA 5:1
ST. LOUIS - DETROIT 6:0
NASHVILLE - COLUMBUS 2:3 (kazenski streli)
DALLAS - PHOENIX 4:3
MINNESOTA - COLORADO 4:2
VANCOUVER - ANAHEIM 3:7

Dvig šampionskega praporja LA Kingsov