Slovenija (na fotografiji strelec drugega zadetka Jan Urbas) je izgubila tudi drugo tekmo v Budimpešti in jasno je, da z vrnitvijo v elitno divizijo ne bo nič. Foto: EPA
Slovenija (na fotografiji strelec drugega zadetka Jan Urbas) je izgubila tudi drugo tekmo v Budimpešti in jasno je, da z vrnitvijo v elitno divizijo ne bo nič. Foto: EPA
Urbas le ublažil poraz s Poljaki
Drozg izenačil, Poljaki odgovorili z dvema goloma
Kapica za poljsko vodstvo zadel skoraj z mrtvega kota

Izjemne predstave Slovenije na olimpijskih igrah v Pjongčangu (zmagi nad ZDA in Slovaško) so le še oddaljen spomin. Res je, da je Slovenija na svetovnem prvenstvu divizije I v Budimpešti oslabljena, a tako bledih predstav nihče ni pričakoval. Namesto šestih točk ima Slovenija ničlo. V sredo bo v polni dvorani Laszla Pappa igrala z gostitelji turnirja Madžari, v petek jo čakajo prvi favoriti Kazahstanci (na uvodni tekmi so Madžare odpravili s 3:0), zadnji tekmec pa bo v soboto Italija. Vsi trije tekmeci so močnejši od Velike Britanije in Poljske, tako da Slovenijo očitno čaka hud boj za obstanek.

Slepi naboji tudi ob igralcu več
Selektor Kari Savolainen je na tekmi s Poljaki nekoliko premešal napadalne trojke, kar pa ni pomagalo. Slovenija je bila spet neučinkovita, izkoristila ni nobenega "power playja". V prvi tretjini je edini zadetek po natančnem strelu (plošček je šel vratarju Gašperju Krošlju nad ramenom) dosegel Damian Kapica v tretji minuti. V minutah številčne premoči je Slovenija sicer močno pritisnila, a je bil vratar Przemyslaw Odrobny vedno zanesljiv. V osmi minuti so Poljaki izpeljali hiter protinapad, višje poljsko vodstvo je preprečil Krošelj.

Osem strelov, dva zadetka
V drugi tretjini je zadetek za Slovenijo je dosegel 19-letni Jan Drozg, ki je v 25. minuti z desne strani natančno meril pod prečko. A to ni prineslo preobrata, saj je Poljska tri minute pozneje že povedla. Zadel je Bartlomiej Neupauer. V 29. minuti je bil Krzysztof Zapala sam pred Krošljem, ki je dobil dvoboj. V 35. minuti, ko je bil na klopi za kaznovane igralce že Žiga Pavlin, je dvominutno kazen zaradi neprimernega vedenja dobil Žiga Pance, a Poljaki v igri 5:3 niso bili uspešni. Vseeno so pred koncem druge tretjini povišali vodstvo, na mojstrski način je v 37. minuti kazenski strel unovčil Marcin Kolusz. Poljaki so tako v drugi tretjini z osmimi streli dosegli dva zadetka.

Vratar Obrobny igralec tekme
V zadnji tretjini Slovenija ni našla recepta, da bi spremenila potek dogajanja. V 52. minuti je poljsko zmago potrdil Aron Chmielewski. V predzadnji minuti je Jan Urbas z bekhendom premagal Odrobnyja, a je bilo prepozno. Razmerje v strelih je bilo 38:27 v slovensko korist. Najboljši igralec tekme je bil vratar Przemyslaw Odrobny, v slovenski ekipi pa so najboljšega razglasili Jana Drozga.
Prva zmaga Madžarov
Na večerni tekmi so hokejisti Madžarske premagali Italijane s 3:2 in osvojili prve tri točke na domačem prvenstvu. Italijani so na začetku srečanja poskrbeli za razočaranje med navijači, ki so spet napolnili dvorano Laszla Pappa. Že v peti minuti je zadel Tomas Traversa, pozneje pa je bil z igralcem manj natančen še Thomas Larkin.

Za Madžare je najprej na 1:1 izenačil Andrew Sarauer v 23. minuti, Janos Vas pa je zadel z igralcem več za 2:2 v 33. minuti. Zmagoviti zadetek je dosegel Balazs Sebök v 42. minuti, gostitelji pa so minimalno prednost znali obdržati do konca napetega dvoboja.

Drugi krog bosta v torek ob 16.00 dokončala Kazahstan in Velika Britanija, ki sta v nedeljo začela prvenstvo z zmagama.

SP divizije I, 2. krog, skupina A:
SLOVENIJA - POLJSKA
2:4 (0:1, 1:2, 1:1)
930; Drozg 25., Urbas 59.; Kapica 3., Neupauer 28., Kolusz 36. (kazenski strel), Chmielewski 52.

ITALIJA - MADŽARSKA
2:3 (1:0, 1:2, 0:1)
Traversa 5., Larkin 32.; Sarauer 23., Vas 33., Sebök 42.

Torek ob 16.00:
KAZAHSTAN - VELIKA BRITANIJA

Lestvica:                     * x      
KAZAHSTAN                1  1 0 0 0  3 
VELIKA BRITANIJA         1  1 0 0 0  3 
ITALIJA                  2  1 0 0 1  3 
POLJSKA                  2  1 0 0 1  3 
MADŽARSKA                2  1 0 0 1  3 
SLOVENIJA                2  0 0 0 2  0 
* - zmaga po podaljšku/kaz. strelih    
x - poraz po podaljšku/kaz. strelih    
Urbas le ublažil poraz s Poljaki
Drozg izenačil, Poljaki odgovorili z dvema goloma
Kapica za poljsko vodstvo zadel skoraj z mrtvega kota