Jaka Ankerst je v podaljšku zadel odločilni gol, prek katerega so Jeseničani izid v zmagah poravnali na 1:1. Foto: MMC RTV SLO
Jaka Ankerst je v podaljšku zadel odločilni gol, prek katerega so Jeseničani izid v zmagah poravnali na 1:1. Foto: MMC RTV SLO
Eric Pance
Eric Pance je Olimpijo na začetku druge tretjine popeljal v ponovno vodstvo. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Cundrič
Matej Hočevar
Matej Hočevar je načel mrežo Jeseničanov. Foto: Gašper Repina
Michal Fikrt in Anže Kuralt
Anže Kuralt je izkoristil fantastično podajo Mihe Brusa in iz neposredne bližine zlahka zadel za 1:1. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Cundrič
Ankerst odločil v Podmežakli

Železarji so na srečanju v Podmežakli pokazali več - zlasti discipline. Ljubljančani so si prislužili kar 26 minut kazni (14 več od gostiteljev), zaradi česar večkrat niso mogli razviti želene igre, ključni sta bili izključitvi ob izteku zadnje tretjine, ko so Jeseničani najprej izkoristili prednost igralca več za izenačenje izida, v podaljšku pa še za zmago.

Železarji v uvodu boljši, a neučinkoviti
Jeseničani so imeli po napaki gostujoče ekipe že v prvi minuti prednost igralca več, ki pa je niso izkoristili. Olimpija se je dobro branila, na vrata Matije Pintariča je prvi pravi strel šele ob izteku dveminutne kazni sprožil Jan Berčič, a je ljubljanski vratar plošček zlahka ujel. Železarji so bili v uvodnih minutah močnejši, zmaji so si prvo pravo priložnost priigrali šele v 5. minuti, ko je iz protinapada najprej zapretil Boštjan Goličič in nato še Žiga Pance, a je ostalo pri začetnem izidu.

Hočevar za vodstvo, izenačil Kuralt
V 7. minuti je po odbitem strelu z leve strani prazna vrata iz neposredne bližine zgrešil Jaka Ankerst, že hip pozneje je nevarno sprožil še Miha Brus. Ljubljančani so v prvi polovici prve tretjine prevečkrat izgubili plošček v obrambni tretjini, gostitelji so si priigrali več lepših priložnosti, a v 14. minuti so se znašli v zaostanku. Žiga Pance je napadel izza gola, Michal Fikrt je strel ubranil, plošček pa je s strelom iz zapestja v mrežo pospravil Matej Hočevar.

Že dve minuti pozneje so železarji izid poravnali. Izkoristili so darilo Olimpijine obrambe na modri črti, Brus je krenil v napad in na drugo vratnico podal Anžetu Kuraltu, ki je hladnokrvno zadel ter razveselil domače navijače. Ob koncu tretjine je sledila izključitev na vsaki strani - tri minute pred koncem je bil izključen Hočevar, minuto pred koncem pa še Berčič, a se izid ni spremenil.

Eric Pance zadel za novo vodstvo zmajev
Na začetku druge tretjine so zmaji spet povedli, potem ko je v 23. minuti s strelom z razdalje Fikrta ukanil Eric Pance. Podmežakla je za trenutek obmolknila, nadaljevali so se žvižgi, ki so postajali vse glasnejši, ko sta se že nekaj trenutkov pozneje petelinila Boštjan Groznik in Jure Dolinšek. Ljubljanski branilec se ni in ni mogel pomiriti, zato ga je sodniška trojka izključila za deset minut, dve minuti pa se je moral na kazenski klopi hladiti tudi Dolinšek.

Pintarič grenil življenje železarjem
Pobudo so nato prevzeli gostitelji, ki so ves čas pritiskali na gostujočo obrambo, ritem ljubljanske igre so podrle izključitve, junak pa je bil zagotovo vratar Pintarič, ki je svojo mrežo v drugi tretjini ohranil nedotaknjeno. V 34. minuti je bil za dve minuti izključen Brad Cole, v igri z igralcem manj pa bi lahko Igor Cvetek s kančkom sreče po podaji Justina Taylorja izza gola vodstvo Olimpije celo povišal. V končnici druge tretjine sta bila pred ljubljanskimi vrati, potem ko je bil znova izključen Groznik, najnevarnejša Antti Pusa in Brus. Slednji je minuto pred koncem v eni akciji kar trikrat sprožil proti vratom, vendar neuspešno.

Kuralt v zadnjem trenutku izenačil
Gostiteljem je tekla voda v grlo, krvavo so potrebovali zadetek, velika priložnost se jim je ponudila štiri minute pred koncem, ko je bil za dve minuti znova izključen Hočevar. Železarji so spet močno pritisnili na ljubljanska vrata, zadeli so vratnico, tri minute pred koncem pa jim je izid vendarle uspelo poravnati. Po močnem strelu Nejca Berliska z modre črte je tik pred vrati smer plošku spremenil Kuralt in ukanil Pintariča. Železarjem se je v izdihljajih rednega dela tekme ponudila sijajna priložnost celo za zmago, potem ko so v zadnji minuti rednega dela tekme spet igrali z igralcem več, a se je Olimpija ubranila. Strelska statistika je bila izenačena: Jesenice so na gol sprožile 30 strelov, Olimpija enega več.

V podaljšku so Jeseničani izkoristili prednost igralca več na ledu, strel Žige Grahuta je Pintarič še ubranil, plošček pa je v gneči v vratarjevem prostoru v prazno mrežo pospravil Ankerst in poskrbel za val navdušenja med domačimi navijači.

Tretjo tekmo finalne serije bosta ekipi odigrali v petek v Tivoliju.


Izjave po tekmi:
Anže Kuralt: "Občutki so fenomenalni, mislim, da smo si zmago zaslužili. Zdaj moramo tudi v Ljubljani odigrati čim bolje. Tudi mi nismo tako slabi, kot govorijo, saj se lahko tudi mi kosamo z Olimpijo, ki je prišla v polfinale lige Ebel. Z istim pristopom kot danes moramo odigrati še naprej."

Jaka Ankerst: "Zadetek na koncu smo si zaslužili. Ni važno, kdo ga je dal, važno je, da smo zadeli. Že prej smo vedeli, da smo močni, da lahko zadevamo. Moramo zmanjšati napake, ki se nam v finalu ne bi smele dogajati, in če to naredimo, smo prava ekipa."

Bojan Magazin: "Že pred tekmo sem napovedal, da bomo nadaljevali svojo igro in svojo moralo. V vsaki tekmi bomo boljši, fantje so prišli v ritem in spregledali, da morajo nekatere stvari narediti tudi sami. Mogoče je na derbijih lažje igrati na tujem, mi pa smo preboleli prvo tekmo, ki smo jo igrali v krču. Zdaj bo precej lažje."

John Hughes: "V zadnjih petih minutah smo igrali slabo. Jeseničani so bili danes boljši kot na prvi tekmi, mi pa smo vodili vso tekmo, pa vodstvo zapravili in naredili še prekršek za izključitev. Seveda imamo še motiv, čeprav je težko igrati na isti ravni kot v ligi Ebel. A prepričan sem, da bomo bolje igrali že v petek."

Aleš Mušič: "Morali bomo igrati veliko bolje kot danes, če hočemo postati prvaki. Bilo je kot v Ljubljani, ko povedemo, kar nehamo igrati. Ne vem, zakaj, očitno mislimo, da smo toliko boljši. Podobno je bilo proti Mariboru, pa smo imeli potem veliko težav. Boljša obramba in zbrana igra sta recept za petkovo tekmo, ko nas čaka zelo pomemben dvoboj."

Finale DP-ja, druga tekma
ACRONI JESENICE
- TILIA OLIMPIJA 1:1
3:2 (1:1, 0:1, 1:0) - po podaljšku
Kuralt 16., 57., Ankerst 62.; Hočevar 14., E. Pance 23.

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na tri zmage.

Ankerst odločil v Podmežakli