Nad ligo NHL so zbrani gosti črni oblaki: v Severni Ameriki razočaranje in bes navijačev, v Evropi radost in veselje ob igrah NHL-okrepitev. Foto: Reuters
Nad ligo NHL so zbrani gosti črni oblaki: v Severni Ameriki razočaranje in bes navijačev, v Evropi radost in veselje ob igrah NHL-okrepitev. Foto: Reuters
Los Angeles Kings s Stanleyjevim pokalom
Kralji iz Los Angelesa bodo morali še nekaj časa počakati, da bodo prejeli zaslužene šampionske prstane in pod strop Staples Centra dvignili prapor v čast osvojitve Stanleyjevega pokala. Foto: Reuters

"Lockout" v najmočnejši hokejski ligi na svetu se nadaljuje, saj ob odsotnosti pravih pogajanj med NHL-om in sindikatom NHLPA na mizi še ni kolektivne pogodbe, ki bi zadovoljila tako milijarderje kot milijonarje. Po odpovedanem oktobru je zdaj NHL odpovedal še vse tekme v novembru, s čimer bo odpadlo 326 tekem oz. 26,5 odstotka celotnega sporeda sezone.

Cilj znan, a razhajanja pri poti do tja
V četrtek je vodstvo Lige NHL, ki zastopa interese lastnikov moštev, z mize umaknilo ponudbo, po kateri bi se prihodek nemudoma začel deliti po načelu 50:50, sezona 2012-2013 pa bi se s tritedensko zamudo začela 2. novembra, pri čemer bi vsak klub ob zgoščenem urniku odigral vseh 82 tekem rednega dela.

Sindikat hokejistov je odgovoril s tremi protipredlogi, ki pa so jih komisar Gary Bettman in njegovi kolegi zavrnili v pičlih 10 minutah. NHLPA je privolil v delitev "pogače" po načelu 50:50, a s prehodnim obdobjem oz. določbami, s katerimi bi ublažili zmanjšanje skupne mase za plače. Glavna ovira so obstoječe pogodbe, saj hokejisti razumljivo vztrajajo, da se morajo spoštovati v polnem obsegu, pri čemer lastnikom očitajo, da so zavestno v zadnjih mesecih sklenili številne bogate pogodbe.

"Deja vu" iz sezone 2004/05?
Po starem dogovoru je igralcem pripadlo 57 odstotkov s hokejem poveznih prihodkov, ki so lani skupaj znašali rekordnih 3,3 milijarde dolarjev. Kljub sedmim letom rasti po povprečni stopnji sedem odstotkov, in to v času hude gospodarske krize, se Liga NHL ni nič naučila iz izgubljene sezone 2004/05. Ob vrsti medijskih incidentov in vse bolj netaktnih potezah obeh strani je vse verjetneje, da bo odpovedana še ena hokejska sezona.

Brez elitnega hokeja v ZDA
Še pred pričakovano odločitvijo lige NHL, je prišlo do odpovedi s strani trenutno najmočnejše hokejske lige KHL. Pretežno ruska liga je sklenila, da odpove za sredino januarja načrtovani tekmi v New Yorku. V novi Barclays dvorani v Brooklynu bi se morala dvakrat pomeriti Dinamo Moskva in SKA Sankt Peterburg. Tekmi med dvema favoritoma sezone bosta odigrani v domačih mestih "policijskega in vojaškega kluba".