Anže Kopitar je v drugi tretjini dosegel peti zadetek v letošnji končnici. Foto: Reuters
Anže Kopitar je v drugi tretjini dosegel peti zadetek v letošnji končnici. Foto: Reuters
Anže Kopitar in Jonathan Quick
Anže Kopitar in Jonathan Quick sta poleg Dustina Browna najboljša hokejista LA-ja v letošnji končnici. Foto: Reuters
Kopitar na pragu finala
Zadetek in izjava Anžeta Kopitarja

Po četrtkovem uspehu z 2:1 v Staples Centru so tako Kralji v zmagah povedli s 3:0 in si lahko že v nedeljo zagotovijo prvi naslov prvaka zahodne konference po letu 1993. Tudi v prvem in drugem krogu letošnje končnice so si priborili vodstvo s 3:0, ki ga seveda niso zapravili.

Kopitarjev peti gol končnice
V prvi tretjini ni bilo zadetkov. Phoenix je povedel po dobri minuti igre v drugi tretjini, ko je Daymond Langkow plošček poslal med nogami vratarja Jonathana Quicka (18 obramb), ki je bil v tej seriji nepremagal skoraj 103 minute. Na odgovor Los Angelesa je bilo treba čakati le dve minuti. Podal je Dustin Brown (že petnajsta točka v letošnji končnici), hladnokrvni "eksekutor" pa je bil z bekhendom Anže Kopitar. Plošček je šel med nogami Mika Smitha.

Že na šesti zaporedni tekmi je "Kopi" prispeval vsaj točko. S petimi goli in devetimi podajami je tretji na lestvici najučinkovitejsih hokejistov v letošnji končnici.

Novinec igra, kot da bi bil izkušeni veteran
Odločilni zadetek so navdušeni gledalci videli v drugi minuti zadnje tretjine. Zanj je poskrbel tretji napad. Jarret Stoll je vzel plošček Michaelu Stonu in ustrelil proti vratom Mika Smitha, ki je plošček ubranil. Trevor Lewis je za golom izsilil izključitev in še preden so Kojoti prekinili igro je Dwight King zadel pod prečko. To je njegov četrti gol v seriji in skupno peti v končnici.

Za prvih pet 33 tekem, za drugih pet le 12
King je v dveh sezonah na 33 tekmah v Ligi NHL zabil le pet golov, v letošnji končnici pa je za pet golov potreboval le 12 tekem. "Neverjetno, goli kar padajo. Kadar pridem v priložnost za strel, ga želim izkoristiti, vesel sem, da ekipi tako dobro teče," je bil zadovoljen 22-letni Kanadčan.

Tretja ekipa z 11 zmagami na 12 tekmah
Kralji so po letu 1980 postali šele tretja ekipa, ki je v končnici dobila 11 od prvih 12 tekem. To je uspelo le še Edmontonu (1983) in Detroitu, a sta kasneje oba izgubila veliki finale. Los Angeles se mora najprej v finale še uvrstiti, a ta je res blizu. V zgodovini končnic Lige NHL je namreč le trem ekipam uspelo dobiti serijo po zaostanku 0:3 v zmagah (Toronto 1942, NY Islanders 1975 in Philadelphia 2010).
Liga NHL, konferenčni finale, zahod:

Tretja tekma:
LOS ANGELES
(8) - PHOENIX (3) - 3:0
2:1 (0:0, 1:1, 1:0)
Kopitar 24., King 42.; Langkow 22.
Obrambe: Quick 18; Smith 26.
Tretja tekma, sobota:
NEW JERSEY (6) - NY RANGERS (1) - 1:1
V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Vrhunci tekme Los Angeles - Phoenix


Kopitar na pragu finala
Zadetek in izjava Anžeta Kopitarja