Slovaški hrust iz Trenčina Zdeno Chara je kot kapetan Bruinsov imel čast, da je milijonu Bostončanov razkazoval Stanleyjev pokal. Foto: Reuters
Slovaški hrust iz Trenčina Zdeno Chara je kot kapetan Bruinsov imel čast, da je milijonu Bostončanov razkazoval Stanleyjev pokal. Foto: Reuters

Mesto, ki je v zadnjem desetletju vajeno zmagoslavij in šampionskih slavij, a v drugih športih, je na najlepši mogoči način postavilo piko na i sanjski sezoni, v kateri so Kosmatinci po dolgih 39 letih znova osvojili Stanleyjev pokal.

Šampionsko mesto počastilo prvake
Novopečeni prvaki Lige NHL, ki so na odločilni, 7., tekmi velikega finala s 4:0 za končnih 4:3 v zmagah premagali Vancouver, so se po tridnevnem veseljačenju na poti vrnili domov v Massachusetts, kjer so jim v soboto pripravili parado zmagovalcev. Na štirikilometrski poti po ulicah središča Bostona se je po uradni oceni nagnetlo milijon ljudi, ki so pozdravili osvojitev šestega Stanleyjevega pokala, prvega po letu 1972.

Pod taktirko domačega televizijskega komentatorja Jacka Edwardsa so Bruinsi najprej nagovorili zbrane pred TD Gardnom, nato pa so se člani najboljšega hokejskega moštva na svetu spravili na 18 tovornjakov, ljubkovalno poimenovanih "duck boat" (račji čolni), s katerim v Bostonu tradicionalno proslavljajo velike zmage. Naslovi Red Soxov (MLB), Patriotov (NFL) in Keltov (NBA) so končno dobili tudi družbo Kosmatincev.

Thomas: Zabavajte se zdaj!
Največje odobravanje so požele besede najboljšega posameznika končnice in velikega junaka finala vratarja Tima Thomasa: "Samo nekaj besed. Želim reči: želeli ste si ga, dobili smo ga in zdaj ga želimo danes deliti z vami. Celotno mesto, celoten severovzhod, vsi, ki ste nas podpirali, zabavajte se zdaj!" Vratar se je vkrcal na tovornjak skupaj s kapetanom Zdenom Charo, ki je Stanleyjev pokal ves čas veselo razkazoval radostni množici.

Kdaj do 7. pokala?
Lastnik Jeremy Jacobs, predsednik kluba Cam Neely, generalni menedžer Peter Chiarelli in trener Claude Julien so lahko užili sadove svojega dela in se skupaj s celotnim vodstvom, osebjem kluba ter seveda igralci predali zmagoslavju. Glede na zgradbo in sestavo zmagovitega moštva pa še zdaleč ni izključeno, da bi se lahko parada ponovila že v bližnji prihodnosti. Da bo treba na sedmega "Staneta" čakati štiri desetletja, v Novi Angliji ne verjame nihče.