Jan Muršak je proti Japonski vpisal gol in podajo. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Muršak je proti Japonski vpisal gol in podajo. Foto: www.alesfevzer.com

Vsak hokejist mora biti samozavesten in vsaka ekipa mora biti samozavestna ter skoncentrirana na svojo igro. Vsaka tekma se šteje posebej. Že kar nekaj časa je od olimpijskih iger, a je ekipa skoraj enaka. Večina igralcev je igrala še v močnejših ligah in od tedaj naredila korak naprej ter se izboljšala. Upam, da na tem prvenstvu pokažemo do zdaj najboljšo igro med elito.

Jan Muršak
Jan Muršak
Muršak je že na prvi pripravljalni tekmi pokazal svojo kakovost in s hitrostjo ter spretnimi preigravanji povzročal Japoncem obilico težav. Foto: www.alesfevzer.com
Rodman in Tičar po zmagi nad Japonsko

Zdaj selektor čaka le še na številko ena slovenskega hokeja, svojega sina, Anžeta Kopitarja. Muršak je že po nekaj trenutkih na ledu dokazal, da je dodana vrednost izbrani vrsti. Takoj, ko je v Podmežakli prišel na led, je s hitrim drsanje in prefinjenim preigravanjem opravil s tremi Japonci, nato hitro tudi prišel do prve priložnost, vendar je meril malenkost mimo vrat.

Kljub dobri predstavi imajo risi še rezerve
Že ob koncu sedme minute, ko je z razdalje sproži Sabahudin Kovačević, pa je bil 27-letni Mariborčan najbolj spreten pred vrati in je ploščico poslal v mrežo ter tako tlakoval pot k drugi zmagi nad Japonsko v pripravljalnih tekmah. Tokrat so bili risi boljši s 4:1. "Vedno je lepo doseči gol. Če ga daš na začetku, je lažje igrati v nadaljevanju. Najbolj pomembno pa je, da igramo sistem, kot ga želi selektor. Moramo se čimbolj uigrati in izpiliti malenkosti. Odigrali smo kar dobro, a imamo še kar nekaj rezerv," je po tekmi povedal Muršak.

Napadalec CSKA-ja je po prvi tekmi v letošnjem letu z risom na prsih razlagal, da njegove noge še niso bile prave in da se mu pozna, da en teden po koncu sezone v Ligi KHL ni igral. Kot je dejal, je najlažje biti v ritmu tekem, vendar pa je prost teden po naporni sezoni prišel še kako prav in se je eden od glavnih Kopitarjevih adutov za Ostravo lahko odpočil. Muršak je tekmo začel v napadalni trojki z Janom Urbasom in Žigo Pancetom. Selektor je – z izjemo prvega napada (Rok Tičar, Žiga Jeglič, Robert Sabolič) – veliko kombiniral, vendar je praktično jasno, da bo Pance v tem triu mesto prepustil Kopitarju, ki je lani v navezi z Muršakom v Sočiju dokazal, kaj pomenita dva tako vrhunska hokejista za slovensko izbrano vrsto.

SP elitne divizije nov izziv za Muršaka
Slovenija tako na Češko potuje v najmočnejši zasedbi, podobni tisti z olimpijskih iger, kjer je zaigrala celo v četrtfinalu. S podobnimi igrami kot v Sočiju obstanek sploh ne bi smel biti vprašanje. Tudi Muršak, ki ga čaka debi med elito, je prepričan, da so risi, čeprav na papirju ne kotirajo visoko, sposobni marsikoga presenetiti: "Svetovno prvenstvo elitne divizije pomeni nov izziv in se ga zelo veselim. V prvi diviziji sem že igral, vesel pa sem, da sem lahko del ekipe, ki bo nastopila med elito. Po imenih smo verjetno najslabša reprezentanca, ampak vemo, da če igramo tako, kot znamo in kot smo igrali na olimpijskih igrah, lahko presenetimo tudi kakšno od favoriziranih ekip."

Letos je Muršak igral pomembno vlogo pri slovitem moskovskem CSKA-ju, ki pa je po vodstvu s 3:0 v seriji na koncu v polfinalu klonil pred SKA-jem. Mariborčan priznava, da so bili Peterburžani vendarle močnejši, CSKA-ju pa so veliko težav povzročale poškodbe. Predvsem so bili "tanki" na poziciji centra, kjer je potem pomagal tudi Muršak, čeprav se mnogo bolje znajde na krilu: "Individualno je šlo bolje, kot sem pričakoval. V ekipi sem si izboril dober status in sem igral praktično v vseh situacijah. Trener mi je zaupal. Želel bi si le, da bi igral več na poziciji krila, a so nas pestile poškodbe na poziciji centra in zato sem moral vskočiti tudi na tem položaju."

Letos v Moskvi igral, kot zna
"Vedno mi je primanjkovalo samozavesti. Še posebej, ko sem igral v NHL-u pri Detroitu sem imel težave. Ko igraš dobro v klubu in ti trener zaupa, jo dobiš nazaj. Lahko si privoščiš nekaj več napak kot nekateri drugi igralci. Pri CSKA-ju sem dobil nazaj to samozavest, se dobro počutil na ledu in igral, kot znam,"
si je z dobrimi predstavami v tej sezoni povrnil samozavest. Po neuspešni epizodi pri Detroitu v Ligi NHL se je torej odlično znašel pri polfinalistu druge najmočnejše lige na svetu.

V Moskvi se Muršak dobro počuti in ne skriva želje, da tudi ostane v ruski prestolnici, tudi pri moskovskem gigantu pa so izrazili željo po nadaljnjem sodelovanju: "SKA, CSKA, Kazan in Dinamo so najboljše ekipe v KHL. Finance so zagotovljene. Imajo velike sponzorje, pri katerih se ni bati, da bi prišlo do težav z denarjem. CSKA nekaj let nazaj ni imel dobre ekipe in denarja. Zaradi tradicije in imena so poiskali sponzorja ter znova začeli z dobrim delom." Za konec je Muršak še pristavil, da se zaveda, da mu hokej v KHL-u bistveno bolj odgovarja kot v NHL-u: "Nisem visok, obenem pa je ledena ploskev v Severni Ameriki manjša in ni veliko prostora. Moj stil hokeja je bolj primeren za KHL kot NHL."

Vsak hokejist mora biti samozavesten in vsaka ekipa mora biti samozavestna ter skoncentrirana na svojo igro. Vsaka tekma se šteje posebej. Že kar nekaj časa je od olimpijskih iger, a je ekipa skoraj enaka. Večina igralcev je igrala še v močnejših ligah in od tedaj naredila korak naprej ter se izboljšala. Upam, da na tem prvenstvu pokažemo do zdaj najboljšo igro med elito.

Jan Muršak
Rodman in Tičar po zmagi nad Japonsko