Hokejisti Olimpije so Ligo Ebel končali na 11. mestu. Boj za državni naslov se začenja čez dva tedna. Foto: Aleš Fevžer
Hokejisti Olimpije so Ligo Ebel končali na 11. mestu. Boj za državni naslov se začenja čez dva tedna. Foto: Aleš Fevžer
Aleš Sila
Aleš Sila je dobil priložnost po odhodu Jerryja Kuhna v Krefeld. Foto: Aleš Fevžer
Aleš Mušič
Kapetan Aleš Mušič ima zelo naporno sezono. Po odličnih igrah risov v Sočiju se je vrnil v Tivoli, kjer težav zares ne manjka. Foto: MMC RTV SLO
Ivo Jan
Ivo Jan je izrazil željo, da bi tudi v naslednji sezoni stal ob klopi Olimpije. Foto: Aleš Fevžer
Christer Olsson
Christer Olsson je lani popeljal KAC do naslova prvaka, v letošnji sezoni pa Celovčani nikakor ne najdejo prave forme. Foto: MMC RTV SLO

Zmaji so že v sredo izgubili vse možnosti za končnico, igralci KAC-a pa so bili zelo motivirani. Proračun celovškega kluba, ki brani naslov, je kar osem milijonov evrov, potrebujejo pa veliko pomoč Dornbirna v zadnjem krogu, drugače gredo v ponedeljek na dopust. Zmaga s 5:0 je bila za Celovčane dobrodošla, saj so izboljšali razliko v zadetkih, ki bi lahko odločala v primeru, da bi imeli s Sapo po 15 točk (ekipi sta enaki v primerjavi medsebojnih tekem v drugem delu).
Ivo Jan ima popolnoma drugačne težave. V nedeljo bodo njegovi izbranci v Gradcu končali sezono v ligi Ebel, čez dva tedna pa se bo začel boj za naslov državnega prvaka.
"V zadnjih desetih minutah zadnje tretjine nam je popustila koncentracija, kar je popolnoma razumljivo, saj je šlo za obračun dveh ekip z zelo različnim položajem. KAC še vedno lovi osmo mesto, ki vodi v končnico. Imeli smo nekaj velikih priložnosti, ko bi se tekma lahko obrnila v drugo smer. Mi nimamo več možnosti za preboj med osmerico od srede. Fantom ničesar ne zamerim na tej tekmi, želeli so si zmagati tudi na tem srečanju. V letošnji sezoni smo imeli precej več padcev kot pa vzponov, vseeno pa imamo zvesto občinstvo, ki hodi na vse tekme ne glede na izide. Vsem se zahvaljujem za podporo," je dejal 38-letni Jan, ki je ekipo prevzel po izjemno slabem začetku (ena zmaga in enajst porazov).
Razvoj mladih upov ena redkih pozitivnih stvari
"Analize bodo na vrsti po koncu sezone. Vsekakor so najbolj pozitivna stvar mladi igralci, ki so dobili priložnost in jo zares izkoristili. Miha Verlič je postal novi član reprezentance, potoval je tudi v Soči. Glede na vse dogodke v klubu v tej sezoni je včasih zelo težko motivirati fante," je pojasnil nekdanji sijajni napadalec, ki je letos prvič zagrizel v trd kruh trenerskega poklica. Olimpijo bi rad vodil tudi v naslednji sezoni. Zaslužil bi si priložnost, delati s konkurenčno ekipo, ki bi imela realne možnosti za preboj v končnico.
Ključen je bil poraz v Innsbrucku
"V prvem delu Lige Ebel smo bili prepričljivo zadnji. V drugem delu smo zelo napredovali, osvojili smo skoraj polovico točk. V vseh elementih igre se je ta mlada ekipa zelo popravila. Največ časa sem porabil za to, da so fantje začeli verjeti, da lahko v tej ligi tudi zmagujejo. Ko smo nanizali nekaj boljših izidov, se je samozavest dvignila in moje delo je postajalo lažje," je še dodal Jan, ki je ostal brez številnih nosilcev igre: "Škoda, da smo nekatere igralce spustili že med olimpijskim premorom. Ne morem jim zameriti, saj so šli v urejene klube, kjer lahko mislijo le na hokej. Opozarjal sem že pred tekmo v Innsbrucku, da je to tekma za biti ali ne biti. Izkazalo se je, da je bil tisti poraz usoden."
Mušič iz višav Sočija v klubsko kruto resničnost
Aleš Mušič se je vrnil v sivi vsakdan, potem ko je doživel nepozabne trenutke v Sočiju, kjer je slovenska reprezentanca navdušila s prebojem v četrtfinale olimpijskih iger. Risi so na kolena spravili Slovake in Avstrijce.
"V zadnjem mesecu sem doživel dva popolnoma različna svetova. Reprezentanca je popolnoma drugačna raven, vse je res lepo organizirano. Moram poudariti, da je pri Olimpiji v garderobi res "prava klapa". Ne glede na vse dogajanje v klubu smo vedno radi prišli na trening in na tekme, to je pozitivno. Položaj v klubu ni rožnat, upam, da se bo v prihodnosti to spremenilo," je razložil kapetan.

Zeleno-beli bi si seveda želeli čim hitreje končati sezono, a bodo morali še dva tedna počakati na začetek DP-ja. "Zelo smo si želeli zmage, saj bi to pomenilo, da KAC ne bi igral v končnici. V zadnji tretjini smo popustili, preveč smo silili v napad. V garderobi bi si vsi želeli, da bi državno prvenstvo igrali že v ponedeljek. Jeseničani igrajo še v končnici Lige INL, mi pa se bomo morali pripraviti na tiste štiri ali pet tekem končnice DP-ja," je še dodal Mušič.
Prvaki potrebujejo pomoč Dornbirna
Vodstvo KAC-a in tudi številni navijači rdečih na tribunah Tivolija so se zavedali, da je končnica zelo oddaljena, saj je Sapa premagala Gradec s 5:4, Dornbirn pa je razbil Innsbruck (3:9), kar pomeni, da Celovčani lahko le upajo na poraz Madžarov v nedeljo v Dornbirnu. KAC ni posebej priljubljen klub drugje po Avstriji. Na ponedeljkovi tekmi zmajev v Dornbirnu so se gledalci zelo veselili poraza Celovčanov doma proti Gradcu, ko je napovedovalec v dvorani objavil izid iz sejemske dvorane. Dornbirn si je že zagotovil končnico in težko je verjeti, da bodo izbranci Dava MacQueena grizli led v nedeljo zvečer proti Sapi. KAC v zadnjem krogu ne bi smel imeti težav z odpisanim Innsbruckom.
Salzburg bo prvi izbiral tekmeca v končnici
V ponedeljek zvečer bo v slovitem salzburškem Hangarju 7 na sporedu izbira tekmecev za končnico. Prvi bo izbiral Salzburg, ki je po prikazanem favorit za naslov prvaka. Dunajčani morajo doma premagati Znojmo, če želijo izbirati drugi. Na tretjem mestu je trenutno Bolzano. Četrtouvrščena ekipa mora igrati s tistim moštvom, ki še preostane. Beljak in Linz sta na petem in šestem mestu in bosta zagotovo dobila zelo težkega tekmeca.
Polfinale DP-ja se začenja 15. marca
Vodja tekmovanja Bogdan Jakop je določil, da se bo državno prvenstvo začelo v soboto, 15. marca. Igrale bodo le štiri ekipe. Telemach Olimpija ima vlogo prvega nosilca, najboljša slovenska ekipa Lige INL Team Jesenice so drugi nosilec, tretja je Playboy Slavija, četrti pa Triglav. V polfinalu se bo Olimpija pomerila s Triglavom, Jeseničani pa s Slavijo, igrali bodo na dve zmagi. V primeru, da bi železarji v četrtfinalu Lige INL izločili Val Gardeno, bi se tekme polfinala DP-ja preložile na poznejši termin.
Tudi finalna serija se bo igrala na dve zmagi, morebitna tretja tekma finala bi bila na sporedu 1. aprila. Pohiteti je treba zaradi priprav reprezentance na svetovno prvenstvo divizije I v Južni Koreji, ki bo med 20. in 26. aprilom.
"Vse druge ekipe bodo v državnem prvenstvu izjemno motivirane. Mi moramo dokazati, zakaj Olimpija igra Ligo Ebel, drugi pa igrajo v Ligi INL. Fantje morajo ostati v tej formi, da čim prej osvojimo naslov državnega prvaka," je poudaril Jan.