Jure Pavlič in Ken Ograjenšek sta bila najboljša igralca prve tekme finala. Foto: Drago Cvetanovič
Jure Pavlič in Ken Ograjenšek sta bila najboljša igralca prve tekme finala. Foto: Drago Cvetanovič
Pred Podmežaklo je veliko ljudi čakalo v vrsti za vstopnice. Dvorana je moderna in le upamo lahko, da bo kmalu polna na hokejski tekmi. Foto: Drago Cvetanovič

Mladi fantje bi morali igrati pred polnimi dvoranami na večnih derbijih. To so prav posebni občutki. Želim si, da bi v četrtek v Tivoliju prišlo vsaj toliko ljudi, kot se jih je zbralo na prvi tekmi.

Želja Iva Jana.
David Sefič
David Sefič je poskrbel za vrhunec večera. Foto: Drago Cvetanovič

Ta ekipa potrebujemo podporo, manjka nam dodatno osebje (maser, fizioterapevt, tehnični vodja, ekonom ...), kar profesionalne ekipe vse imajo. Fantje si zaslužijo plačilo. Po dogovoru je HZS zagotovila vse za nastopanje v Ligi INL,

Želja Gorazda Reklja.
Navijači Jesenic
Navijači Jesenic so tudi ob visokem zaostanku spodbujali svoje ljubljence. Foto: Drago Cvetanovič

Izjemno dolga vrsta pred prodajalno vstopnic je bila razlog, da so morali organizatorji za deset minut prestaviti začetek tekme. Po dolgem času smo znova slišali znane navijaške pesmi. Poleg navijačev nogometnega kluba Maribor so Jeseničani nedvomno najbolj fanatično občinstvo v Sloveniji, ki stoji svojemu klubu ob strani v dobrih in slabih časih.
Liga INL ni primerno tekmovanje v Podmežakli
Na Jesenicah že drugo sezono nimajo profesionalne ekipe. Lani so igrali z veteransko zasedbo, v tej sezoni pa je hokejska zveza podprla ekipo, ki igra v Ligi INL in v končnici državnega prvenstva. Hokej je bil vedno glavna tema pogovorov v železarskem mestu, dolga leta so osvajali naslove v dotrajani dvorani, ki ni bila v ponos sijajnim hokejistom. Zdaj imajo prenovljeno Podmežaklo, ki je pravi biser (v Ligi Ebel ni boljše dvorane), nimajo pa prave vsebine, saj so navijači rdečih navajeni spektaklov v razširjenem prvenstvu Avstrije, Liga INL pa na daljši rok ni primerno tekmovanje za zahtevne gledalce.
Ko je po pol ure zadel David Sefič, so navijači v Podmežkali ponoreli od navdušenja, veliki junak srečanja (1:5) pa je bil vsekakor Ken Ograjenšek s štirimi zadetki.
Vsi pogrešajo večne derbije
"Že dolgo časa nismo bili na Jesenicah. Pred tekmo smo vedeli, da imamo boljšo ekipo. Zelo pomemben je bil začetek tekme, ko smo zadeli trikrat. Če bi Jeseničani dalj časa zadržali izid 0:0, bi postajali vse nevarnejši. Vsi pogrešamo te derbije, lepše bi bilo trikrat igrati v Ligi Ebel v Podmežakli in trikrat v Tivoliju, a na žalost je položaj zdaj pač drugačen," je pojasnil Ograjenšek, ki je v letošnji sezoni storil velik korak naprej.
"To je finale, igramo pa proti Jesenicam in vsi smo veseli, da igramo proti njim in ne proti kateri drugi slovenski ekipi. Motiva nam ne manjka, tudi povratno tekmo bomo vzeli resno. Čim prej moramo zadeti in nato pripeljati tekmo do konca. V naši ekipi si vsi želimo novega naslova državnega prvaka," je še dodal Ograjenšek, ki je v Ligi Ebel zbral 35 točk (16 golov in 19 podaj), na tekmi v Podmežakli pa je dokazal mojstrstvo pred vrati. Tega občutka večina slovenskih igralcev nima, v zeleno-belem dresu je bil izrazit strelec vsekakor Ivo Jan.
"Zeleni Ivo" se je naposlušal žaljivk
Jan je bil zadovoljen s pristopom igralcev, opozoril pa je na nešportno obnašanje gledalcev, ki so v obraz pljunili Pascala Morencyja pred kazensko klopjo. Trener Olimpije je bil med srečanjem večkrat tarča številnih žaljivk, navijači železarjev mu zamerijo, da je kot rojeni Jeseničan blestel predvsem v Tivoliju.

Naslov prvaka na rojstni dan
"Izid je popolnoma realen, saj smo imeli več od igre. Pohvaliti moram tudi vratarja Jureta Pavliča, ki je branil izvrstno. Kar nekaj Jeseničanov je že igralo v Ligi Ebel in imajo veliko izkušenj. Imamo boljšo ekipo, in to bo treba dokazati še v četrtek v Ljubljani. Priložnost bodo dobili vsi igralci, tokrat jo je zelo dobro izkoristil tudi Kristjan Čepon," je razmišljal Jan, ki bo prav v četrtek praznoval 39. rojstni dan.

"Mladi fantje bi morali igrati pred polnimi dvoranami na večnih derbijih. To so prav posebni občutki. Želim si, da bi v četrtek v Tivoliju prišlo vsaj toliko ljudi, kot se jih je zbralo na prvi tekmi," je še dodal "zeleni Ivo", ki še vedno ne ve, ali bo tudi v prihodnji sezoni sedel na klopi Olimpije.
Pri Olimpiji je znova izstopal napad Ograjenšek-Koblar-Pešut, okoli teh mladih igralcev pa bi moralo vodstvo kluba tudi graditi prihodnost kluba. Prejšnji torek je ekipa Olimpije presenetljivo zmagala v Ligi Ebel do 20 let, v finalu pa je izstopal Aljaž Uduč. Mladih asov torej ne manjka, le priložnost morajo dobiti.

Pešut: Čudno je, da se v finalu igrata le dve tekmi
"Zelo dobro smo začeli, držali smo se sistema. Šli smo na vso moč. Na takih tekmah ni pomembno, da smo mi profesionalna ekipa, oni pa niso. Naslov državnega prvaka vseeno nekaj pomeni, čeprav stvari v slovenskem hokeju niso urejene. Minus točka tega finala je, da se ne igra več tekem. Videli smo, da imajo ljudje na Jesenicah zares radi hokej. Čudno je, da se v finalu igrata le dve tekmi. Z naslovom državnega prvaka lahko popravimo slab vtis, ki smo ga pustili s porazi v Ligi Ebel," je poudaril Žiga Pešut, ki je prispeval dve podaji.
Pavlič: V Ljubljano se ne gremo zabavati
"Dvorana je bila najbolj polna v letošnji sezoni. V Ligi INL nismo nikoli imeli odprtega stojišča, vsi gledalci na Jesenicah so tega navajeni. V drugi tretjini smo videli, da se lahko kosamo z Olimpijo. Dosegli smo gol in celo dobili tretjino. V Ljubljano se ne gremo zabavat, želimo se z zmago posloviti od sezone," je povedal vratar Pavlič, ki je preprečil še višjo zmago Olimpije. Obranil je kar 47 strelov.
"Začetek ni bil po načrtih. Videlo se je, da Olimpija igra tekme na višjem nivoju. Preden smo se zbrali, je bilo že 0:3. Vratar nas je držal v igri, škoda, da nismo izkoristili več priložnosti. Igrali smo pogumno, nismo se branili," je dodal Miha Brus. "Stvari niso najlepše v slovenskem hokeju. Mi igramo v Ligi INL, zato ni bilo večnih derbijev. Navijači so lačni hokeja," je še dodal kapetan železarjev.
Rekelj: Fantje si zaslužijo plačilo
Tudi trener Gorazd Rekelj ni bil razočaran zaradi poraza: "Zadovoljen sem s prikazano igro, čeprav je poraz kar visok. Odločili smo se, da ne bomo igrali zaprte igre. Šli smo v boj, prikazali pravi hokej, ki je zanimiv za gledalce. Videli smo, da večni derbi ni zamrl, čutiti je bilo pravi hokejski utrip."
Jeseničani so edina slovenska ekipa, ki se je prebila v končnico Lige INL. V četrtfinalu je bila nato boljša Gardena s 3:1 v zmagah. Nekateri zelo talentirani igralci se bodo težko razvili, saj klub deluje popolnoma na amaterskem nivoju. "Ta ekipa potrebujemo podporo, manjka nam dodatno osebje (maser, fizioterapevt, tehnični vodja, ekonom ...), kar profesionalne ekipe vse imajo. Fantje si zaslužijo plačilo. Po dogovoru je HZS zagotovila vse za nastopanje v Ligi INL," je še pojasnil Rekelj.
Klubski hokej na najnižji ravni v samostojni Sloveniji
Sistem tekmovanja je zares neprimeren, v nobeni državi se končnica ne igra na ta način. Med obema polfinalnima tekmama je bil premor dolg kar en teden. Povratna tekma v četrtek v Tivoliju bo le še formalnost, kar vsekakor ni dobra reklama za klubski hokej, ki je na najnižji ravni v samostojni Sloveniji. To pa se bo dolgoročno poznalo tudi pri reprezentanci.

Torkova športna zgodba Boštjana Reberšaka na Valu 202

Mladi fantje bi morali igrati pred polnimi dvoranami na večnih derbijih. To so prav posebni občutki. Želim si, da bi v četrtek v Tivoliju prišlo vsaj toliko ljudi, kot se jih je zbralo na prvi tekmi.

Želja Iva Jana.

Ta ekipa potrebujemo podporo, manjka nam dodatno osebje (maser, fizioterapevt, tehnični vodja, ekonom ...), kar profesionalne ekipe vse imajo. Fantje si zaslužijo plačilo. Po dogovoru je HZS zagotovila vse za nastopanje v Ligi INL,

Želja Gorazda Reklja.
Visoka zmaga zmajev v Podmežakli
Visoka zmaga zmajev v Podmežakli