Robert Sabolič je izjemno pomemben člen slovenske reprezentance in eden izmed udarne napadalne trojke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robert Sabolič je izjemno pomemben člen slovenske reprezentance in eden izmed udarne napadalne trojke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matjaž Kopitar
Selektor Matjaž Kopitar je zadovoljen z vratarji in obrambnim delom igre, želi pa si več golov, pri čemer mu je žal posebej, da se "power-play" ni mogel uigravati z vsemi najboljšimi napadalci. Foto: Aleš Fevžer
Brata David in Marcel Rodman.
Brata Rodman sta kljub poškodbam ohranila izjemno strelsko formo: David je na 13 tekmah končnice prispeval 5 golov in 10 podaj, Marcel pa je na 10 tekmah zabil 6 golov in dodal 3 podaje. Foto: MMC RTV SLO
Jan Muršak
Murškov favorizirani Grand Rapids igra 3. tekmo v sredo, 4. v petek, morebitno peto pa v nedeljo. Če bi Griffini izpadli bi Štajerec nemudoma poletel preko luže na SP v Stockholmu. Foto: BoBo
Kranjc in Tičar navdušila v Kölnu
Hokejisti začeli zaključne priprave na SP

Po zahvali branilcu Dukle in napadalcu Herninga v moštvu ostajajo trije vratarji, osem branilcev in 14 napadalcev. Skrbi selektorju povzroča poškodba Roberta Saboliča, zato je kot rezerva v moštvu ostal Rok Leber. Sabolič, ki igra desnokrilnega napadalca v udarnem napadu skupaj z Rokom Tičarjem in Žigo Jegličem, se je poškodoval na tekmi z Avstrijo, podrobnejši zdravniški pregled pa je pokazal, da ima zlomljeno rebro in je tako njegov nastop vprašljiv.

Največja neznanka prava forma napada
"Ne vem, kaj bo. Rebro ima počeno in to boli, to vemo vsi. Odvisno je od tega, koliko bo bolelo, to bo povedal do srede. Če ne bo mogel igrati ... Je pa seveda on ključen igralec. Druga plat medalje sta pa Rodmana, bojim se, da bosta prišla zelo utrujena," je o težavah, ki se zgrinjajo nad slovenski tabor, dejal selektor Matjaž Kopitar.

"Pozna se, da ni bilo drugega napada. Manjkali so štirje 'top' igralci in tu je vzrok, da nismo dajali toliko golov. Imeli pa smo vse branilce z izjemno Aleša. Pri vratarjih je Robert naša številka ena in je tudi na Dunaju dokazal, da je v formi. Upam samo, da bodo tudi pred njim igralci naredili dovolj, da se ne bo utrudil že po dveh tekmah," je črto pod priprave do zdaj potegnil Kopitar.

Kaj bo z Janom Muršakom?
Saboličeva poškodba predstavlja dodatno težavo, saj tako selektor ne ve, ali naj na seznam kot 25. igralca uvrsti Jana Muršaka. Dan pred prvo tekmo mora namreč prijaviti 20 drsalcev in tri vratarje, na "rosterju" pa je lahko 22 drsalcev.

Že vnaprej je bilo dodatno mesto na reprezentančnem seznamu rezervirano za Muršaka, če bi ta v Severni Ameriki izpadel iz končnice v Ligi AHL. Po dveh tekmah 1. kroga je izid serije na tri zmage Grand Rapids - Houston izenačen na 1:1, Muršak pa je na nedeljski tekmi prispeval podajo za na koncu zmagoviti 3. gol Griffinov.

Oženje manevrskega prostora
Drugo dodatno mesto je bilo predvideno za kakšnega izmed branilcev (najverjetneje za Luko Tosiča), zdaj pa obstaja strah pred obnovitvijo Saboličeve poškodbe, zaradi česar bi risi ostali brez dodatnega napadalca. Ob vsem tem bi se močno zmanjšal manevrski prostor strokovnega štaba ob kakšni dodatni poškodbi na dolgem prvenstvu.

Rodmana blestita, a v klubu
Brata David in Marcel Rodman, ki sta v Vojensu prispevala izdatni delež k uvrstitvi v Soči 2014, se bosta izbrani vrsti pridružila na Švedskem. V sredo lahko skleneta finalni del 2. nemške lige in bosta nato prišla v Stockholm. Brata Rodman sta sicer po poškodbah že povsem zdrava in sta v izjemni strelski formi: sinoči je ravno Marcel odločil podaljšek in Beitingheimu priigral vodstvo proti Schwenninu s 3:2 v zmagah.

Risi se bodo do srede pripravljali v Mariboru, nato pa bodo prek Dunaja odpotovali v Stockholm. V četrtek popoldne je že predviden prvi trening na prizorišču tekmovanja, dvorani Globe v Stockholmu. V soboto jih čaka prva tekma. Najprej se bodo pomerili z Norveško. V skupini se bodo Kopitarjevi varovanci pomerili še z Belorusijo, Češko, Dansko, Kanado, Švedsko in Švico.

REPREZENTANČNI SEZNAM ZA SP 2013 (25 + 1)


Vratarji (3):
Luka Gračnar (Salzburg), Andrej Hočevar (Sokol Kijev), Robert Kristan (Medveščak);

Branilci (8):
Sabahudin Kovačevič (Poprad), Aleš Kranjc (Köln), Mitja Robar (Krefeld), Klemen Pretnar (VSV Beljak), Luka Tošič (Alleghe), Andrej Tavželj (Rouen), Žiga Pavlin (Rögle), Blaž Gregorc (Odense);

Napadalci (14 + 1):
Luka Bašič (Amiens), Boštjan Goličič (Briançon), Žiga Jeglič (Södertälje), Gašper Kopitar (Mora), Gal Koren (Medveščak Zagreb), Rok Leber (Pantern), Rok Pajič (Brunico), Žiga Pance (Olimpija), Tomaž Razingar (Ravensburg), David Rodman (Beitigheim), Marcel Rodman (Beitigheim), Aleš Mušič (Olimpija), Robert Sabolič (Ingolstadt), Rok Tičar (Köln), *Jan Muršak (Grand Rapids).

* - če bo končal klubsko sezono v Ligi AHL
Kranjc in Tičar navdušila v Kölnu
Hokejisti začeli zaključne priprave na SP