Žiga Pance je končno ujel pravo formo. Zadel je v petek proti Medveščaku, proti železarjem pa je zabil ključen gol z igralcem manj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Žiga Pance je končno ujel pravo formo. Zadel je v petek proti Medveščaku, proti železarjem pa je zabil ključen gol z igralcem manj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jean Philippe Lamoureux
Jean Philippe Lamoureux nima slabih večerov. Tokrat je zbral 28 obramb. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V Tivoliju je bilo veliko zvestih navijačev Jesenic, ki tudi v težkih časih stojijo ob strani svojemu klubu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Heikki Mälkiä
Heikki Mälkiä se je držal za glavo ob nekaterih napakah njegovih varovancev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

444. večnem derbiju nabito poln, takega vzdušja v Ljubljani ni bilo že nekaj sezon. Tilia Olimpija je zasluženo zmagala s 5:2, a so se mladi Jeseničani odlično upirali.

Ljubljančani po reprezentančnem odmoru ne najdejo prave igre. Zelo slabo igrajo ob "power playu", tudi v obrambi so luknje. Znova jih je reševal Jean Philippe Lamoureux, medtem ko železarji niso imeli razpoloženih vratarjev, še posebej Gašper Krošelj ni imel svojega večera.

Proti Čehom bo treba potrditi to zmago
"Ti dve točki sta prišli ob pravem trenutku. Res smo si oddahnili, saj smo nujno potrebovali to zmago po dveh tesnih porazih. V drugem delu tekme smo prikazali zelo dobro igro. Še vedno imamo preveč padcev med tekmo. Ko si priborimo malce višje vodstvo, nehamo igrati zbrano. Nasprotnikom smo puščali preveč prostora. V pravem trenutku smo dosegli četrti zadetek in nato mirno pripeljali tekmo do konca," je bil zadovoljen Žiga Pance.

Njegov zadetek enajst sekund pred koncem druge tretjine ob igralcu manj na ledu je odločil srečanje. Kapetan zmajev se končno prebuja, potem ko na začetku sezone nikakor ni zadel mreže. "Položaj na lestvici je dober, lahko pa bi zbrali še več točk. V torek nas čaka Znojmo. Zmaga na derbiju ne bo nič štela, če je ne bomo potrdili z dvema novima točkama proti Čehom. Dvakrat smo jih že premagali, a to na naslednji tekmi ne bo pomembno. Treba bo izboljšati igro z igralcem več, ki nam že vso sezono dela težave," je še dodal 22-letni napadalec.
Mirnega Finca tudi pri 3:2 ni zajela panika
Trener Hannu Järvenpää je bil navdušen nad obiskom in vzdušjem. Po številnih porazih na preteklih večnih derbijih je bil tokrat nasmejan. "Tekme niti slučajno nismo jemali z levo roko. V soboto sem si ogledal njihovo tekmo v Beljaku. Odigrali smo nekaj uigranih akcij. Še posebej sem zadovoljen s kombinatoriko pri tretjem golu. Ko so se Jeseničani približali na 3:2, sem vzel minuto odmora, a bil sem popolnoma miren. Vedel sem, da imamo še dovolj rezerv v igri. Tudi če bi izenačili na 3:3, sem prepričan, da bi na koncu mi zmagali. V zadnji tretjini se je Jeseničanom zelo poznala utrujenost. Veliko ljudi je pred tekmo napovedovalo, da bo to tekma Davida in Goljata, vendar na derbijih izrazitih favoritov ni. Treba je priznati, da so Jeseničani odigrali zelo dobro," je poudaril 48-letni Finec.
Zelo mirni in preudarni strateg seveda že gleda k naslednji tekmi v torek: "Vem, da je to za navijače posebna tekma. Do vrha so napolnili dvorano, lepo bi bilo, ko bi bilo v torek proti Orlom tudi veliko gledalcev. Čehi so zelo neugodna ekipa, to smo videli že ob obeh naših zmagah s 4:1 in 1:0. Zdaj so dvakrat premagali Sapo Fehervar in v Ljubljano prihajajo z veliko samozavesti."
Pretnar: Vse skupaj je prišlo za nami
Klemen Pretnar je bil po tekmi vidno utrujen. "Vsa dogajanja zadnjega tedna so počasi prišla za nami. Nismo bili pravi. Igra nam nikakor ni stekla že od prave minute, tudi z igralcem več nismo bili uspešni. To tekmo bo treba čimprej pozabiti. Treba se je usesti in se pogovoriti. Letos smo že dokazali, da se lahko poberemo. Imeli smo nekatere svetle trenutke. Jure Dolinšek je izpeljal lepo akcijo za 3:1, potem smo dobili zalet in dosegli še drugi zadetek. Mladi fantje so se znova izkazali, zares imajo velik potencial. Vse skupaj nas čaka še veliko dela. Še vedno moramo biti kritični do sebe, saj štejejo le zmage. Prepričan sem, da jih lahko dosežemo, ne glede na težak položaj," je povedal 25-letni branilec.
Židan končal črno serijo
Andrej Židan je po 175 minutah le prekinil serijo Jeseničanov brez doseženega zadetka. Pred njim je nazadnje zadel Jaka Ankerst proti Dunaju 6. novembra v Podmežakli (3:2). "Pozitivno je, da smo končno dosegli zadetek. Naredili smo štiri neumne napake in tako izgubili tekmo. Treba se bo sestaviti do torka, ko nas čaka težka tekma proti Medveščaku," je pojasnil Židan.
Z golom se je izkazal tudi 20-letni Jan Berčič: "Po 3:0 nam je vse nekako dol padlo. Dva zadetka sta nas hitro povzdignila. Zelo smo bili samozavestni in prepričani, da bomo izenačili in na koncu tudi zmagali to tekmo. V zadnji tretjini se je poznalo, da smo še mladi. Zmanjkalo nam je moči, svojih priložnosti pa nismo izkoristili. Zdaj se moramo navaditi na ta ritem tekmovanja. Prepričan sem, da bodo prišle tudi zmage."
Liga Ebel se je prevesila v drugo polovico, boj za uvrstitev med prvih šest bo vse bolj neizprosen. Tudi ritem bo naporen, saj so naslednje tekme že v torek, ko obe slovenski ekipi igrata doma.