Los Angeles Kings so dobili tudi drugo sedmo tekmo proti kalifornijskemu tekmecu, zdaj pa Kopitarja in soigralce čaka branilec naslova Chicago. Foto: Reuters
Los Angeles Kings so dobili tudi drugo sedmo tekmo proti kalifornijskemu tekmecu, zdaj pa Kopitarja in soigralce čaka branilec naslova Chicago. Foto: Reuters
Anže Kopitar (Los Angeles Kings)
Anže Kopitar vodi v končnici v treh od štirih strelskih kategorij: po točkah (19), v podajah (14) in razmerju +/- (+8). Pri golih vodi drugi član slovensko-slovaške naveze Marian Gaborik z 9 zadetki. Foto: Reuters
Justin Williams (Los Angeles Kings - sedma tekma proti Anaheimu
Justin Williams je takole odprl strelski večer v "ribniku" v Anaheimu, ko je ob igralcu več zadel za vodstvo Kraljev. Foto: Reuters

Prva tretjina je bila možje proti fantom. LA je igral kot zmagovalec Stanleyjevega pokala.

Trener Anaheima Bruce Boudreau po izpadu
Teemu Selänne (Anaheim Ducks)
43-letni "finski blisk" Teemu Selänne se poslavlja od Lige NHL in nepozabne hokejske kariere. Stanleyjev pokal 2007 z Anaheimom, štiri olimpijske medalje, 1.580 tekem v 22 letih igranja v Ligi NHL, 728 golov in 817 podaj ... Foto: Reuters

Seveda med tekmo nismo razmišljali o tem vse do zadnjih minut. Bilo je izjemno. Velika čast je bilo zame igrati proti njemu.

Anže Kopitar ob slovesu Teemuja Selänneja
Bruce Boudreau in Teemu Sellane (Anaheim Ducks)
Trener Anaheima Bruce Boudreau je izgubil že peto od šestih sedmih tekem v karieri, drugo zapored na klopi Ducksov kot višje postavljeno moštvo. Foto: Reuters
Dan Bylsma (Pittsburgh Penguins) - Zimska klasika 2011
Najbolj drzna poteza Rayja Shera kot šefa Pittsburgha je bila menjava Michela Therriena (zdajšnjega trenerja Montreala) z novincem Danom Bylsmo, ki je že takoj s Pingvini osvojil Stanleyjev pokal. Foto: Reuters

V odločilno tekmo so Kralji krenili silovito, strelski večer je odprl specialist za sedme tekme Justin Williams, gostje pa so po 1. tretjini vodili že s 3:0. Nato je svoje dodal še najučinkovitejši igralec letošnjega boja za Stanleyjev pokal: Anže Kopitar je najprej zadel za 4:0, nato pa še podal za "petardo" in tako je s kar 19 točkami (5 golov in 14 podaj) trdno na prvem mestu strelske lestvice končnice.

"Ko smo potisnjeni ob zid, igramo najboljši hokej. Nocoj bomo uživali, nato pa se začne priprava na Chicago. Upajmo na povračilo. Ne igramo za konferenčni finale. Dobro dene zdajle, toda v naših mislih je samo en cilj, ki pa ni skrivnost," je po veliki zmagi razmišljal 26-letni Hrušičan, motor moštva iz Los Angelesa.

Bridko, a ganljivo slovo "finskega bliska"
Po 0:5 so se Racmani le prebudili in kljub razpoloženemu Jonathanu Quicku dosegli dva gola, a vse upe na čudežno izenačenje je razblinil šesti zadetek Los Angelesa. Kingsi so začeli slaviti preboj v tretji zaporedni finale Zahoda, a ob koncu so kljub prestižni zmagi v premierni seriji med sosednjima kluboma južne Kalifornije prepustili glavni oder Teemuju Selänneju, ki je končal nepozabno hokejsko kariero.

Ob ganljivem slovesu se je od "finskega bliska" z dolgim objemom poslovil tudi Kopi, prvo ime Los Angelesa, ki ga že v nedeljo ob 21. uri po slovenskem času čaka prvi dvoboj v Chicagu.

Sedma tekma = Justin Williams
Po enostranski 1. tretjini je Los Angeles vodil že s 3:0. Gostje so začeli udarno že v prvi izmeni, ko je zagrozil kapetan Dustin Brown. Kralji so izkoristili prvo igro z igralcem več, ko je zadel nihče drug kot "Gospod sedma tekma" Justin Williams. Pred golom je mimo Johna Gibsona v mrežo pospravil odbitek po strelu branilca Slave Vojnova. Za 32-letnega Kanadčana je to že 6. sedma tekma kariere, pri čemer je za zmage svojih moštev prispeval šest golov in pet podaj.

Quick ustavil Perryja, Carter in Richards zadela
V 10. minuti je Jeff Carter kakor vihar krenil v protinapad, preigral Hamphusa Lindholma in 20-letnega novinca Gibsona matiral z bekhandom. Čez pet minut je Anaheim prišel do kazenskega strela, ko je Drew Doughty z udarcem po palici ustavil solo prodor Coreyja Perryja. A veliki dolžnik serije pri Racmanih se ni izkazal, saj mu je Jonathan Quick izbil plošček s palice, še preden je lahko streljal. Sledila je ekspresna kazen: Dwight King je poskusil, Mike Richards pa odbitek spravil za Gibsonov hrbet za velikih 3:0 v korist Kingsov.

Kopitar zadel in podal za "petardo"
Na začetku 2. tretjine je po novi grobi napaki Anaheimove obrambe do priložnosti prišel še najučinkovitejši igralec končnice: Anže Kopitar je iz zapestja natančno ustrelil za 4:0, s čimer je bilo konec večera za Gibsona. Ob izteku 2. tretjine je sledil šolski "power-play" Kraljev, katerega je po Kopitarjevi podaji končal Marian Gaborik z že devetim golom v končnici (1. v Ligi NHL).

Pozna budnica Racmanov
Po "petardi" so se Ducksi zbudili in po seriji izgubljenih dvobojev s Quickom je Kyle Palmieri le spravil plošček preko črte za 1:5. V 44. minuti je ob razmerju 4 na 4 zadel tudi rojstnodnevni slavljenec Perry in vlil gostiteljem upanje na čudež v zadnjih minutah premierne serije med kluboma iz južne Kalifornije. Sanje domačih je razblinil Tanner Pearson, ki je po podaji Carterja končal hitri protinapad in serije Anaheim - Los Angeles je bilo konec.

Kralje Kalifornije čakajo lanski krvniki
LA Kings so dobili še šesto tekmo končnice, na kateri jim je grozil takojšnji izpad. Prav na vseh sedmih tekmah serije je slavilo zmago moštvo, ki je doseglo prvi gol, kar je tudi ključ do uspeha v celotni letošnji končnici. Kralji so obe seriji proti kalifornijskima tekmecema dobili na 7. tekmi, a zdaj jih čaka priložnost za maščevanje Chicagu, ki je lanski finale Zahoda dobil z gladkih 4:1. Prva tekma med zadnjima prvakoma bo v "vetrovnem mestu" že v nedeljo ob 21. uri po slovenskem času.

Išče se nova "metla" za Pingvine
Vnovični prezgodnji izpad Pittsburgha iz končnice je prinesel prve spremembe. Pensi so v 2. krogu končnice proti NY Rangersom vodili že s 3:1, a nato izgubili. Lastniki Pingvinov so že odpustili generalnega menedžerja Raya Shera, a hkrati presenetili, da trener Dan Bylsma za zdaj še ostaja na čelu moštva Sidneyja Crosbyja in Jevgenija Malkina. Shero je v osmih letih zgradil Pittsburgh v velesilo Lige NHL, ki pa je v tem času osvojila Stanleyjev pokal "le" leta 2009.


LIGA NHL - KONČNICA

VZHOD, finale

Sobota ob 19.00:
MONTREAL - NY RANGERS

ZAHOD, finale:
Nedelja ob 21.00:

CHICAGO - LOS ANGELES


PACIFIŠKA DIVIZIJA
Anaheim - LOS ANGELES - 3:4
2:6 (0:3, 1:2, 1:1)
Palmieri 38., Perry 44.; Williams 5., Carter 9., Richards 16., Kopitar 23., Gaborik 35. (podaja Kopitar), Pearson 54.
Obrambe: Gibson 14, Hiller 10; Quick 25.

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Ostrostrelec Kopitar pregnal Gibsona

Vrhunci 7. tekme Ducks - Kings

Prva tretjina je bila možje proti fantom. LA je igral kot zmagovalec Stanleyjevega pokala.

Trener Anaheima Bruce Boudreau po izpadu

Seveda med tekmo nismo razmišljali o tem vse do zadnjih minut. Bilo je izjemno. Velika čast je bilo zame igrati proti njemu.

Anže Kopitar ob slovesu Teemuja Selänneja