Antoine Vermette je dosegel odločilni zadetek. To je bil njegov tretji gol v letošnji končnici. Odločil je tudi četrto tekmo finala Zahoda proti Anaheimu v United Centru v drugem podaljšku. Foto: Reuters
Antoine Vermette je dosegel odločilni zadetek. To je bil njegov tretji gol v letošnji končnici. Odločil je tudi četrto tekmo finala Zahoda proti Anaheimu v United Centru v drugem podaljšku. Foto: Reuters
Chicago Blackhawks
Blackhawksi so na dobri poti k tretjemu naslovu v zadnjih petih letih. Od kar se leta 1939 igra na 4 zmage je moštvo, ki je dobila uvodno tekmo osvojilo Stanleyjev pokal v 58 od 75 serijah. Foto: Reuters
Alex Killorn
Alex Killorn je dosegel enega izmed najlepših zadetkov v letošnji končnici, a to ni bilo dovolj. Vse uvodne tekme zadnjih šestih finalov je odločil en sam gol, samo leta 2011 pa zmagovalec (Vancouver) nato ni postal prvak. Foto: Reuters
Chicago povedel v finalu Lige NHL

Strele so prvič v letošnji končnici izgubile tekmo, potem ko so povedle z 1:0. Razmerje v strelih na vrata je bilo 23:21. Chicagu igra v prvih dveh tretjinah ni stekla, prebudili so se šele v zadnjih desetih minutah. Tampa bo pod velikim pritiskom v soboto, ko je na sporedu druga tekma finala.

Prava mojstrovina Killorna
Gostitelji so povedli v 5. minuti, ko je po strelu Antona Stralmana z modre črte palico velemojstrsko podstavil Alex Killorn. Plošček je zadel v zraku in z bekhendom ob bližnji vratnici matiral Coreyja Crawforda. Tampa je bila v prvi tretjini bolj nevarna (streli 10:7).
Stamkos zapravil priložnost za 2:0
V drugi tretjini je moral takoj na začetku na kazensko klop Killorn zaradi igre z visoko palico, potem pa so imeli gostitelji še preveč igralcev na ledu. Blackhawksi so v dveh "power playih" le dvakrat streljali na vrata. Tampa je odlično igrala v srednji tretjini in Ben Bishop ni imel veliko dela. Največjo priložnost za povišanje vodstva je imel v 39. minuti Steven Stamkos, njegov strel z bližine pa je obranil Crawford.
Teravainen izenačil in še podal za zmagoviti gol
V zadnji tretjini je Chicago zaigral precej bolj odločno. Tampa je prežala na protinapade, v 52. minuti je Ryan Callahan prišel sam pred vrata z leve strani, Crawford pa je bil na mestu.
V 54. minuti je po podaji Duncana Keitha do strela z leve strani prišel Teuvo Teräväinen. plošček je poslal pod prečko, Bishop je bil zaradi gneče pred vrati nemočen. Gostje so dobili zalet. Le dve minuti zatem je Victor Hedman v obrambni tretjini od ograde slabo podal do J. T. Browna, razigrani Teräväinen je prišel do ploščka in ga podaljšal pred vrata, kjer je Antoine Vermette zatresel mrežo.

Teuvo krščen kot "Finsko hladni"
"Ko sem dosegel gol, je bila prva misel v moji glavi: O ne, zdaj bom mogel pred medije," se je pošalil 20-letni Finec, ki je začel v končnici kazati svoj veliki ofenzivni talent: 3 goli in 5 podaj na 13 tekmah. Za primerjavo v rednem delu je na 37 tekmah zbral 9 točk (4+5). "Izgleda kot da ne bi imel srčnega utripa. Tako miren je, on je finsko hladen," je mladeniča ocenil slovaški veteran Marian Hossa in bržkone Teuvu podaril severnoameriški vzdevek "Finnish Cold".
V zadnji minuti je Bishop zapustil vrata, Tampa je skušala s šestimi igralkci v polju, a se izid ni spremenil. Veliko razočaranje navijačev v Amalie Areni, kjer Tampa v končnici ne blesti, medtem ko je bila v rednem delu najmanj radodaren gostitelj. Strela je izgubila tudi dve domači tekmi proti Detroitu in dve proti New York Rangersom, nato pa obe seriji dobila v sedmih tekmah. Bo tudi v tretje tako?

Finale, prva tekma:
TAMPA BAY - CHICAGO
1:2 (1:0, 0:0, 0:2)
19.204; Killorn 5.; Teravainen 54., Vermette 56.

Obrambe: Bishop 19; Crawford 22.




Druga tekma, nedelja ob 1.15:
TAMPA BAY - CHICAGO

Tretja tekma, torek ob 2.00:
CHICAGO - TAMPA BAY

Četrta tekma, četrtek, 11. 6., ob 2.00:
CHICAGO - TAMPA BAY

---------- morebitne tekme: -----------
Peta tekma, nedelja, 14. 6., ob 2.00:
TAMPA BAY - CHICAGO

Šesta tekma, torek, 16. 6., ob 2.00:
CHICAGO - TAMPA BAY

Sedma tekma, četrtek, 18. 6., ob 2.00:
TAMPA BAY - CHICAGO

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Chicago povedel v finalu Lige NHL